actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th October 2017, 13:54
Floor.C*oonen Floor.C*oonen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 75
Hervorming secundair onderwijs lijkt start te missen

bron: https://www.demorgen.be/binnenland/...issen-bd5fe524/, De Morgen, 16/10/2017
Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt om de modernisering van het secundair onderwijs uit te stellen. Eerder gingen het Gemeenschaps*onderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten al in tegen de Vlaamse regering, die vasthoudt aan 1 september 2018.

Het eerste jaar van het gemoderniseerd secundair onderwijs moet op 1 september 2018 starten. Maar tegen die boodschap van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaan nu alle onderwijsverstrekkers in. Waar eerder al het GO! en OVSG een jaar uitstel bepleitten, sluit vanaf deze week Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich daar openlijk bij aan.

“Komende donderdag doen wij daar uitspraak over op onze raad van bestuur”, zegt topman Lieven Boeve. “De minister had tijd gevraagd tot eind september. Het is nu midden oktober. Zonder nieuwe eindtermen (de minimumdoelen die een groep leerlingen moet halen, RA) kun je niet starten, zoals ook de Vlaamse Onderwijs*raad al stelde. We wilden ons lang niet uitspreken over die datum, maar het wordt onmogelijk om de modernisering op dat tijdstip te doen.”
Onrust

Begin vorige week stuurde een katholieke schooldirecteur uit Ternat nog een brief naar deze krant. Hij gaf aan niet te begrijpen waarom Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich niet openlijk verzette tegen de geplande startdatum. “Wat ons als katholieke school tegenstaat, is dat onze onderwijskoepel, wetende dat de basis – wij, de scholen – grotendeels voorstander is om de hervorming op 1 september 2019 te starten, publiekelijk zwijgt.”
Koen Seynaeve, directeur van het Brugse Sint-Lodewijkscollege, bestaat er veel onrust. “Intern hebben de directies meermaals aangedrongen om de invoering een jaar uit te stellen.” Hilde Allaert, directeur van Sint-Bavo uit Gent, wijst erop dat er geen nieuwe eindtermen of leerplannen zijn. “We moeten folders drukken voor de volgende *eerstejaars, maar weten niet wat we erin moeten zetten.”

Boeve geeft aan dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen eerder deze maand het kritische advies van de Vlaamse Onder*wijs*raad (Vlor) onderschreef. Vooral het ont*breken van nieuwe eind*termen, een oefening die in het Vlaams Parle*ment vastzit, zorgt voor onvrede. “Misschien dat er voor september 2018 een politiek akkoord is, maar dan moeten de scholen die hervorming nog uitwerken”, stelde de Vlor. “Starten op 1 september 2018 is niet haalbaar.”

'Heel geleidelijk'

Eind augustus gaf zowel het GO! als OVSG die boodschap al. “Wij kijken daarom naar 1 september 2019”, zei bestuurder Raymonda Verdyck. Een wens die nu dus wordt gedeeld door alle onderwijsverstrekkers. Zij gaan zo in tegen Crevits, die aan het begin van dit schooljaar nog meldde dat de modernisering in september volgend jaar een aanvang zal kennen, ook als er geen nieuwe eindtermen zouden zijn.

Crevits zegt nu dat ze voor eind oktober alle onderwijsverstrekkers wil uitnodigen om over de startdatum te praten. “Het is de grootste hervorming van de voorbije 20 jaar en het is in het belang van leerlingen, leraren en schoolteams dat er kwaliteitsvol van start kan worden gegaan. Ik begrijp de zorgen van het onderwijsveld, al zijn er scholen die volgend schooljaar graag willen beginnen. Sowieso gebeurt de invoering heel geleidelijk, startend in het eerste jaar van het secundair onderwijs.”

Mijn mening:
Je merkt dat scholen bang zijn voor de veranderingen die men wil invoeren. Men is bang van nieuw en behoudt graag de gewoontes waarin men leeft. Wel is iedereen ermee akkoord dat veranderingen in het Belgisch onderwijs voordelen met zich zouden meebrengen maar er meteen mee starten lijkt moeizaam te gaan. Hoe lang is er al geen sprake van deze veranderingen? Het hele verhaal laat sterk op zich wachten. Men blijft de modernisering maar uitstellen en uitstellen.
Daarnaast focust men hier vooral op meningen van de leerkrachten, onderwijskoepels en directeurs maar over de mening van leerlingen schrijft men hier niets. Het is belangrijk om als eerste de leerlingen te informeren. Het zijn immers zij die de keuze moeten maken voor een nieuwe studierichting. De focus zou dus sterk moeten verschuiven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.