actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th May 2017, 14:18
simon.s*olders simon.s*olders is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: kasterlee
Posts: 94
Gastekort dreigt in België

Nederland beperkt uitvoer naar ons land vanaf 2024

België moet snel afkicken van het Nederlandse gas, anders dreigen er bevoorradingsproblemen. Dat zegt ENTSOG, de Europese koepel van gasnetbeheerders. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) sust.
Een derde van al het aardgas dat in ons land wordt gebruikt, komt uit Nederland. Maar: de Nederlandse gasvelden zijn stilaan uitgeput. En dat verandert alles, want*Nederland gaat zijn uitvoer naar het buitenland voortaan beperken. Vanaf 2024 ook de uitvoer richting België. Zes jaar later, in 2030, wordt de kraan definitief dichtgedraaid. Dan mag ons land het zelf uitzoeken.
“België moet zich snel aanpassen aan deze situatie”, schrijft ENTSOG in zijn nieuw rapport over de Europese gasmarkt. Als dat niet gebeurt, zullen er al vanaf 2024 bevoorradingsproblemen ontstaan, klinkt het.

Make-over
2024 lijkt veraf, maar in dit geval is het eigenlijk overmorgen. België kan immers niet zomaar afkicken van het Nederlandse gas. Daarvoor moet er een complete make-over van het gasnet komen.*Gewoon het Nederlandse gas vervangen door aardgas uit andere landen, zoals Noorwegen of Rusland, is onmogelijk. Het gas heeft een speciale samenstelling (laagcalorisch) wat voor extra problemen zorgt.
Onder België liggen vandaag twee aparte gasnetten: een voor laagcalorisch gas en een voor het normale (hoogcalorisch). Als er straks normaal aardgas door het 'Nederlandse' gasnet moet, zijn aanpassingen nodig.*Ook alle wijkcabines en huisdrukregelaars op dat netwerk moeten worden*nagekeken. Hetzelfde geldt voor alle verwarmings- of kooktoestellen thuis. Hoofdzakelijk oude toestellen hebben wellicht een aantal bijstellingen nodig.
De hele operatie zou 500 miljoen euro kosten. Anderhalf miljoen Vlamingen, een miljoen Brusselaars en honderdduizend Walen gebruiken nu Nederlands gas.

Geldzorgen

“België heeft wel plannen klaarliggen voor de ombouw van zijn net,” schrijft ENTSOG in zijn rapport, “maar het is van groot belang dat die stipt worden uitgevoerd. Een kleine vertraging kan nog, maar een grote afwijking niet.”
Synergrid, de Belgische koepel van gasnetbeheerders, coördineert de werken. Volgens de huidige planning zullen die in 2018 starten in Waals-Brabant, daarna volgen Vlaams-Brabant, Brussel en Antwerpen.*Als alles goed verloopt, is de operatie klaar tegen 2030. Dat is het jaar waarin Nederland de kraan dichtdraait. “We willen die einddatum uiteraard halen”, zegt Bérénice Crabs van Synergrid.

Maar: de planning blijft “zeer voorwaardelijk”, benadrukt ze. Er bestaat nog onduidelijkheid over de financiën. De federale regering en de regio’s zijn er niet over uit wie straks wat moet betalen.*Vandaar wellicht ook het schot voor de boeg van ENTSOG. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) ziet echter geen reden tot paniek. “We zijn klaar om met de werken te starten in 2018”, reageert ze via haar woordvoerder.*Wie wat juist betaalt, moet dan maar later worden*uitgemaakt, lijkt de redenering.
Weggesmeten geld
Niet iedereen is zo optimistisch. “De ombouw wordt heel zwaar en duur”, reageert Alex Polfliet van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions. “De vraag is dan ook: kunnen we dit niet beter zo laten?*Om de klimaatopwarming tegen te houden moet België tegen 2050 sowieso stoppen met het gebruik van gas."
Nu nog miljoenen investeren in het gasnetwerk is volgens Polfliet een domme, kortzichtige beslissing.*“Ofwel wordt dit weggesmeten geld, ofwel hangen we nog decennialang vast aan aardgas”, vervolgt Polfliet. “We kunnen aardgas daarom beter nu al uitfaseren. Nederland geeft zelf het goede voorbeeld.”*In Nederland willen veel gemeenten ‘aardgasloos’ worden. Volgens Synergrid bestaat er in België momenteel geen alternatief voor aardgas.

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/gastekort-dreigt-in-belgie-b0e8bd49/

Eigen mening: De kosten die nodig zijn om heel het gasnet aan te passen zijn zeer hoog. Dit zal ervoor zorgen dat de gasprijs de lucht in zal schieten om de kosten te kunnen dekken. Zoals in het artikel al aangegeven staat is Nederland op grote schaal bezig om onafhankelijk te worden van aardgas. En met de technologische sprongen die onze wereld maakt zal het schaars wordende aardgas ooit verleden tijd zijn. Is het dan inderdaad nog nodig om hier veel geld in te investeren? Kan het geld niet gebruikt worden om naar alternatieven te zoeken? Volgens Synergrid bestaat er geen alternatief in België wat te begrijpen valt vanuit hun standpunt want als zij geen aardgas verdelen, verdienen zij ook geen geld.

Als België afhankelijk wordt van het Russische gas bestaat het gevaar dat er bij de dreigende diplomatieke problemen de kraan wordt dichtgedraaid. Als men dan geen alternatief heeft, draait alles in de soep.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.