actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th May 2017, 22:06
Hannah.P*eters Hannah.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Dessel
Posts: 81
Macron, de man die de economie moet stimuleren en het veiligheidsgevoel herstellen

Emmanuel Macron wordt de nieuwe Franse president. Hij ging de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in als favoriet en maakte die rol waar door Marine Le Pen van het Front National overtuigend te verslaan.

Met nauwelijks 39 jaar was Macron de jongste presidentskandidaat. Hij werd nooit verkozen, maar was een tijdje minister van Economie onder president Hollande, waar hij een aantal in socialistische kringen omstreden hervormingen uitwerkte om de economie te dereguleren.

Macron is een alumnus van de gerenommeerde ENA (Ecole Nationale d'Administration), waar veel Franse politieke zwaargewichten hun opleiding afwerkten. Daarvoor studeerde hij in 2001 al af aan het Institut des Sciences Politiques in Parijs. Na zijn studies ging hij aan de slag bij de Inspectie van Financiën. In 2006 werd hij lid van de Parti Socialiste, maar in 2009 kreeg zijn voorliefde voor links een knauw nadat hij van de lokale PS-afdeling in Picardië geen steun had gekregen om voor een zetel in het parlement te gaan. Macron koos daarna voor een leven in de zakenwereld, en ging aan de slag bij de Franse zakenbank Rothschild & Cie.

Pas in 2012 politicus


De jonge Macron verscheen pas in 2012 weer op het politieke toneel, toen president Hollande hem aanstelde als economisch adviseur in het Elysée. In 2014 verliet hij het Elysée voor een job aan de universiteit van Berlijn en de London School of Economics, naar verluidt omdat hij vond dat de economische hervormingen niet ver genoeg gingen.

Een aantal van zijn voorstellen, zoals een grotere vrijheid voor bedrijven om werknemers te ontslaan, leidden tot hevig protest in linkse kringen
Zijn afscheid van de politiek was echter van korte duur: datzelfde jaar nog trad hij toe tot de regering van premier Manuel Valls als minister van Economie, Industrie en Digitalisering. Een aantal van zijn voorstellen, zoals een grotere vrijheid voor bedrijven om werknemers te ontslaan, leidden toen tot hevig protest in linkse kringen.

In april vorig jaar richtte Macron zijn eigen politieke beweging "En Marche!" op, waarmee hij naar eigen zeggen de tegenstellingen tussen links en rechts wil overbruggen. Hij stapte op uit de regering en stelde zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Links-liberaal

Macron is uitgesproken pro-Europees, maar zijn links-liberaal centrumprogramma is niet wat van hem doet spreken. Bij de populaire media is hij graag gezien, niet in het minst vanwege zijn huwelijk met zijn 23 jaar oudere gewezen lerares Frans Brigitte Trogneux.

Bovendien profiteerde Macron in de aanloop naar de verkiezingen zowel van de schandaalsfeer op rechts en de politieke crisis op links. Een stem voor Macron was daardoor volgens veel media vooral een stem tegen de andere kandidaten.

Noodtoestand

De nieuwe president wacht geen gemakkelijke taak. Economisch staat het land voor grote uitdagingen, met hoge werkloosheidscijfers en tegenvallende groeicijfers. Officieel geldt in Frankrijk bovendien nog altijd de noodtoestand na de terreuraanslagen vorig jaar.

Economisch staat Frankrijk voor grote uitdagingen, met hoge werkloosheidscijfers en tegenvallende groeicijfers
Van Macron wordt verwacht dat hij de economie stimuleert en het veiligheidsgevoel bij de Fransen herstelt, om zo de frustratie van veel Le Pen-kiezers te kanaliseren.


Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/m...ellen-b2128ab5/

Eigen mening: Ik heb voor dit artikel gekozen omdat dit nieuws nog net geen uur oud en dus zeer actueel is. Wat me opvalt is dat deze presidentsverkiezingen erg gelijken op de Amerikaanse verkiezingen een aantal maanden geleden op vlak van de kandidaten. Het Franse volk staat niet voor de 100% achter een van beide presidentskandidaten. Zo las ik hier op actualiteit.org ook al een artikel over hoe mensen die eerder "rechts" neigen, toch op Macron stemmen, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet anders kunnen. Ik denk dat ze wel de juiste keuze hebben gemaakt vandaag, omdat de nieuwe president zoals het artikel reeds vermeldde "pro-Europees" is en dat is momenteel zeer belangrijk als we denken aan zaken zoals Brexit...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.