actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th March 2017, 10:33
Bart.V*nderLinden Bart.V*nderLinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 100
Brexit begint vandaag echt

29/03/2017

Groot-Brittannië gaat vandaag het beruchte artikel 50 activeren, en zo de uitstap uit de Europese Unie formeel opstarten. De scheiding van Europa en het eiland wordt een strijd om principes, rechten belangen, en vooral veel geld.

Als de Britse premier Theresa May zo meteen het échte startsein van de Brexit geeft is er eigenlijk maar een zekerheid: over twee jaar treedt de scheiding in werking, met of zonder akkoord over de voorwaarden ervan en de relatie erna.

Eigenlijk is er nóg een zekerheid: geen enkele diplomaat gelooft dat tegen maart 2019 het hele vlechtwerk dat het VK en de EU al 44 jaar met elkaar verbindt, ontrafeld is. Europa-specialist Hendrik Vos (UGent) rekende het deze week nog eens voor. Er zijn ongeveer 20.000 Europese richtlijnen. Dat zijn dus 20.000 draden waarmee het Britse eiland aan het Europese vasteland vasthangt. Wil je ze allemaal doorknippen en heronderhandelen, dan moet je elke dag meer dan 25 knopen ontwarren. Onmogelijk.

Zelfs de Britse Brexiteers die in de aanloop naar het referendum luid riepen dat de uitstap in een wip en flik geregeld kon worden, weten ondertussen beter. Alleen Nigel Farage blijft dat luid roepen, maar dat is dan ook zijn reden van bestaan.

Rode lijn

Aan Europese kant moeten in de eerste plaats Michel Barnier en zijn Duitse rechterhand, Sabine Weyand, een topambtenaar uit de Europese Commissie de knoop helpen ontwarren. De Belg Didier Seeuws moet erover waken dat er door Europa geen rode lijn overschreden wordt.

Seeuws en Barnier hebben de voorbije negen maanden keihard gewerkt, waardoor de 27 als een blok aan de start komen. De rode lijnen liggen vast. De belangrijkste is dat de toegang tot de grote Europese interne markt gekoppeld wordt aan de naleving van de vier grote Europese vrijheden: het vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten.

En daar ligt meteen het kalf gebonden. De Britten willen graag de toegang tot die grote Europese snoepwinkel behouden, maar ze willen wel de controle terugkrijgen over hun grenzen. Zeker het vrij verkeer van personen zien ze niet zitten.

Horror

Barnier schetste vorige week nog een horrorscenario van de Brexit. Als de onderhandelingen uitmonden in een stellingenoorlog, zal dat heel concrete gevolgen hebben voor alle Europeanen, zegt hij.

In de eerste plaats komen 4 miljoen mensen ‘in totale rechtsonzekerheid’. Dat zijn de bijna 1 miljoen Britten die op het Europese vasteland wonen en de 3 miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. Het is niet gegarandeerd dat zij nog dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden hebben als vandaag. Vooral de Britse premier, Theresa May, wil hen gebruiken als ‘pasmunt’ in de onderhandelingen.

Maar de gevolgen zullen ook direct zichtbaar. ‘Het Verenigd Koninkrijk zal bevoorradingsproblemen krijgen’, aldus Barnier. Hun hele distributieketen raakt verstoord. Er komen immers opnieuw strenge douanecontroles. ‘In Dover zullen vrachtwagens in bijzonder lange files komen te staan.’ Ook het luchtvaartverkeer van en naar het VK zal in de soep draaien. En zelfs de Britse kerncentrales kunnen stilvallen, want het VK valt uit Euratom, waardoor het transport van nucleaire materialen stopt. ‘En ik kan nog een tijdje doorgaan.’

Financiën

Het gaat niet alleen om grote principes. Het gaat ook over heel veel geld. Europa heeft berekend dat de Britten nog een grote rekening hebben openstaan in Brussel. Die wordt geraamd op 60 miljard euro. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker herinnerde er de Britten vorige week nogmaals aan. ‘We willen hen echt niet straffen, maar het zijn gewoon verplichtingen die Londen heeft aangegaan en die het moet nakomen.’

Bron: DS
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170328_02805435

Eigen mening:
Dit is nog maar de eerste stap. Het wordt een hele klus voor de UK om al deze richtlijnen aan de onderhandelingstafel te brengen. Op het eerste vlak zal er niet veel veranderen. Voor de mensen die bijvoorbeeld Brits zijn maar in Europa wonen is dit geen goed nieuws. Ook omgekeerd kan dit problemen geven. Dat de Britten 60 miljard schulden nu in Brussel moeten aflossen vind ik maar normaal. Zij moeten ook de kosten nu dragen en Europa hoeft hier dus helemaal niet meer in tussen te komen. Zij (de UK) zijn nu zelfstandig en moeten dus niet meer aankloppen bij ons voor geldkwesties vind ik.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:43.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.