actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th March 2017, 10:19
LENA.S*OMMEN LENA.S*OMMEN is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Merksplas
Posts: 47
Offerfeest stuurt eerste schooldag in de war

Het katholiek onderwijs vraagt aan onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) of het schooljaar niet beter op 4 september begint, omdat het islamitische Offerfeest dit jaar op 1 september valt.
Op het Scheppersinstituut in Antwerpen begint het schooljaar pas op maandag 4 september. Directrice Ann Paeschuyzen besliste om een pedagogische studiedag in te lassen op 1 september. ‘Het schoolteam zal aanwezig zijn, maar de leerlingen hoeven niet te komen’, zegt ze. ‘De ervaring leert dat slechts één derde van de leerlingen opdaagt als het Offerfeest is. En we willen dat álle leerlingen goed voorbereid aan het schooljaar beginnen.’

Het is een dilemma waar veel directeurs vandaag mee kampen. De meesten leggen voor de paasvakantie de planning vast voor het volgende schooljaar, maar het Offerfeest doorkruist de normale gang van zaken. Die islamitische feestdag valt dit jaar op de eerste schooldag.

Moslimleerlingen hebben wettelijk recht op verlof. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is onduidelijk. Precies 59.733 leerlingen volgden vorig schooljaar islamonderwijs, maar daarin zitten niet de moslimleerlingen van de katholieke scholen. Wel kunnen we uit een steekproef van de KU Leuven concluderen dat ook daar minstens 50.000 moslimleerlingen de lessen volgen. Samen dus 110.000, of één op de tien. Maar in sommige Brusselse scholen is meer dan 90 procent van de leerlingen moslim.


En dus zitten de directeurs met de handen in het haar. ‘De groepsvorming, de kennismaking met de school, het eerste contact met de klastitularis en de andere klasgenoten, afspraken maken: het gebeurt allemaal op 1 september’, zegt Francis Van Caer, directeur van de Ursulinen in Mechelen. ‘Het zou bijzonder jammer zijn mocht een deel van de leerlingen die start missen.’

Eén vrije dag

Zelf weet hij nog niet hoe hij het probleem zal oplossen. Een tweede onthaal op maandag behoort tot de opties, maar dat is wel veel rompslomp. Samen met andere collega’s had Van Caer gehoopt dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het hele schooljaar pas zou laten beginnen op 4 september. De koepel van de katholieke scholen speelde die vraag door naar de minister.

Ook het Gemeenschapsonderwijs vindt het zinvol om met alle onderwijsnetten samen een initiatief te nemen. Topvrouw Raymonda Verdyck zit vandaag met de minister samen om de kwestie te bespreken.

Maar Crevits nam gisteren meteen een duidelijk standpunt in. ‘Het schooljaar start sinds jaar en dag op 1 september’, zegt ze. ‘Scholen beschikken wel over één vrije dag. Wie een problematische start verwacht, kan uit respect voor de religieuze beleving van de leerlingen starten op maandag 4 september, zonder dat we daarvoor het schooljaar in heel Vlaanderen moeten verschuiven.’

Kansen hypothekeren

Van Caer vermoedt dat Crevits handelt uit vrees voor de publieke opinie. ‘Daardoor hypothekeren we wel de kansen van die leerlingen.’

Opvallend: de Moslimexecutieve, de spreekbuis van moslims in ons land, is zélf geen vragende partij. ‘Moslimleerlingen kunnen een dag verlof krijgen, maar als ouders het belangrijk vinden om hun kinderen naar school te sturen, kan dat evengoed’, zegt Mehmet Üstün, verantwoordelijk voor het departement Onderwijs. ‘Ik verwacht weinig problemen.’

Ook in 2006 – toen 1 september ook op een vrijdag viel – gingen stemmen op om de start van het schooljaar uit te stellen. Toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) ging daar niet op in.

Eigen mening: Ik vind het goed dat Hilde Crevits voorstelt dat alle scholen hier zelf over moeten beslissen. Er zijn vele scholen waar ook maar enkele leerlingen het offerfeest vieren en waar het dus onnodig is om de eerste schooldag te schrappen. Langs de andere kant begrijp ik de reacties van scholen met veel moslimleerlingen wel. Ik heb zelf lesgegeven op het Scheppersinstituut in Antwerpen en op deze school zitten voornamelijk moslimleerlingen. Hen de kans geven om het offerfeest te vieren, maar toch ook hun nieuwe klasgenootjes te leren kennen is een goed idee. Dit zou anders toch maar voor meer verdeeldheid zorgen denk ik.

Bron: De Standaard 20/03/2017 http://www.standaard.be/cnt/dmf20170320_02789225
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th March 2017, 10:33
Yves J*nssens Yves J*nssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: olen
Posts: 37
reactie artikel en mening

Ik ben het hier ook zeker met akkoord. in onze huidige maatschappij vind ik het belangrijk de diversiteit van culturen en meningen te steunen. wel ben ik ook akkoord met dat het een optie is voor de scholen in plaats van het op ge legdt wordt.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th March 2017, 18:17
Arne.V*nacker Arne.V*nacker is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Bouwel
Posts: 72
Ik heb even moeten nadenken hoe ik mijn mening zou formuleren...
Maar ik denk/hoop dat ik nu tot een goed onderbouwde mening ben gekomen.

Puur uit het buikgevoel zou ik zeggen: "Nee, de eerste schooldag valt op 1 september.
Toen ik de kop van het krantenartikel las was ik ontzet, een beetje kwaad, verbouwereerd,... "Van allez jongens, waar gaat het naar toe..." Ik heb respect voor een persoon die al dan niet een geloofsovertuiging heeft, maar dit gaat te ver!
Zo kunnen we voor iedereen een uitzondering maken. "En komt het ja, hoe moet ik het verwoorden een beetje... neem maar heel de boel over? Zoiets?"

Dan heb ik tegen mijzelf gezegd van, lees het volledige artikel door. Wat zijn de argumenten, om de eerste schooldag uit te stellen.

Na het lezen van het artikel en daar even over na te denken kwam ik tot deze (hopelijk) genuanceerde/ goed doordacht mening:

Om te beginnen vind ik de eerste schooldag enorm belangrijk. Op de eerste schooldag gebeurt de groepsvorming, de kennismaking met de school, het eerste contact met de klastitularis en de andere klasgenoten en worden er de afspraken gemaakt. Ik ben dan ook van mening dat alle leerlingen aanwezig moeten zijn op school.
Nu zouden we de eerste schooldag uitstellen om religieuze redenen. Je zou ook kunnen zeggen, we stellen de eerste schooldag uit, zodat ouders met hun kinderen pas later uit vakantie kunnen terugkeren (om zo de kostprijs van een reis te drukken).
En zo zijn er waarschijnlijk nog tal van redenen om een eerste schooldag uit te stellen. Wat doe je met mensen die niet gelovig zijn en "nooit" een (religieuze)feestdag kunnen vieren...

Ik ga akkoord met de verdediging van de minister van onderwijs Hilde Crevits:

‘Het schooljaar start sinds jaar en dag op 1 september’, zegt ze. ‘Scholen beschikken wel over één vrije dag. Wie een problematische start verwacht, kan uit respect voor de religieuze beleving van de leerlingen starten op maandag 4 september, zonder dat we daarvoor het schooljaar in heel Vlaanderen moeten verschuiven.’

Maar ik deel de bezorgdheid van de scholen(koepels). Ik vind het zinvol om met alle onderwijsnetten samen een initiatief te nemen. Zodat iedereen op dezelfde lijn zitten, en er geen willekeur is.

Ik wil de kansen van moslimleerlingen zeker niet hypothekeren. Ik wil elke leerling zoveel mogelijk kansen geven.

Daarbij maak ik ook de bedenking: Wat als ik of mijn kind les volgt in een land waar... (en vul de zin zelf maar aan...) - (Je weet wel waar ik naartoe wil gaan...)

Maar ik begrijp ook heel goed dat het weinig tot geen zin heeft als het merendeel van de leerlingen niet aanwezig is op de eerste schooldag.

Ik besluit het volgende, het laatste wat ik wil is polarisatie en wil ik de hand uitsteken...

Maar wat doe ik met mijn buikgevoel?

Laatst aangepast door Arne.V*nacker : 20th March 2017 om 18:24.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 21st March 2017, 20:46
Evelien.D*Winter Evelien.D*Winter is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kessel
Posts: 74
Ik vind het een goede beslissing van Hilde Crevits om de eerste schooldag te laten beginnen op 1 september in plaats van op te schuiven naar 4 september. Ik vind niet dat het begin van het schooljaar uitgesteld moet worden omwille van het offerfeest. Wanneer men dit wel zou doen, zijn er waarschijnlijk andere culturen die ook hun kalender willen wijzigen. Trouwens alle andere kinderen die niet aanwezig kunnen zijn op de eerste schooldag omdat ze nog op vakantie zijn, krijgen meestal meteen een briefje voor ongewettigd afwezig. Ik denk niet dat er een uitzondering moet gemaakt worden omwille van het offerfeest. Iedereen is gelijk voor de wet. Ik ben van mening dat de moslims hun godsdienst op hun manier mogen beleven maar ze moeten ook respect tonen voor onze regels en gewoontes. Ik vind dat ze een balans moeten zoeken tussen onze cultuur en hun cultuur. Scholen waarbij er veel moslims zijn die meedoen aan het feest kunnen dit intern regelen door bijvoorbeeld een pedagogische studiedag in te lassen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.