actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > U.S.A.
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th December 2016, 22:35
Hendrik.S*uvillers Hendrik.S*uvillers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Thuis
Posts: 83
Formele verkiezing president: kiesmannen onder zware druk

538 kiesmannen verkiezen vandaag formeel een nieuwe president. Er zullen ‘ontrouwe’ Republikeinen zijn die weigeren Donald Trump te verkiezen, maar geen 37.
De musical Hamilton, over één van Amerika’s ‘founding fathers’, was al de sensatie van het theaterseizoen, en nu staat Alexander Hamilton nog meer in het zonnetje. Hij was immers de uitvinder van het kiescollege – een tussenschot ‘als morele zekerheid’ tussen de Amerikaanse kiezers en het Witte Huis.

Op de dag van de stembusgang verkiezen de Amerikanen immers niet rechtstreeks hun president. Op basis van de uitslag, worden er per staat en volgens de uitslag kiesmannen aangeduid die een zestal weken later (vandaag dus) formeel hun stem uitbrengen op de kandidaat van hun keuze.

Normaal is dat een formaliteit. Zelfs president Obama noemt het ‘een overblijfsel’. Toch is er veel meer dan anders te doen rond deze bijzondere dag. Omdat Trump drie miljoen stemmen minder haalde dan Hillary Clinton, en omdat zijn gedrag en de beïnvloeding van de verkiezingen door Rusland het ook voor veel Republikeinen ondenkbaar maakt dat Trump Barack Obama opvolgt.

Dat kan nog vermeden worden, als 37 Republikeinen de partijtrouw aan hun laars lappen en weigeren een figuur als Trump te steunen. Sommige van hen worden door de wetten van hun staat verplicht te stemmen voor de kandidaat die er het meeste stemmen behaalde. Elders hebben de kiesmannen een informele eed van partijtrouw moeten zweren, maar in de meeste staten zijn ze ongebonden vandaag .

De druk op de kiesmannen is gigantisch. ‘De jongste dagen kreeg ik zowat 50 brieven en 3.000 emails per dag’, zegt Carole Joyce, een Republikeinse kiesvrouw uit Arizona, in de Washington Post. ‘En hun boodschappen zetten je aan het denken’, geeft ze toe, ‘maar ik heb wel een eed gezworen.’

Compromiskandidaat?
Slechts één kiesman uit een staat die voor Trump stemde – de Texaan Chris Suprun – heeft al aangekondigd dat hij niet voor Trump zal stemmen. Hij krijgt sindsdien voortdurend doodsbedreigingen. Tien kiesmannen hebben – vergeefs – een verzoek ingediend om meer details te krijgen over de omvang van de Russische inmenging. Er zijn ook Democraten die zich bereid verklaren vandaag niet voor Hillary Clinton te stemmen, maar voor een gematigde Republikein zoals John Kasich – als Republikeinen dat voorbeeld willen volgen.

De schattingen over het aantal ‘ontrouwe’ kiesmannen lopen uiteen van 1 tot 25 – maar in geen geval 37. Het resultaat horen we trouwens pas op 6 januari, als Senaatsvoorzitter Joe Biden het voorleest in de Senaat.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161218_02632973
Datum: 19/12/2016

Reactie:
Ik vind dat de kiesmannen gewoon hun job moeten doen en hun stem moeten uitbrengen zoals die is opgelegd door de bevolking. In het artikel wordt er gezegd dat Hamilton het kiescollege heeft uitgevonden als "tussenschot voor morele zekerheid tussen de Amerikaanse kiezers en het Witte Huis". Nu kan je dit, met wat goede wil wel goed praten, maar met wat "slechte wil" kan je ook zeggen dat dit neigt naar een dictatuur waarin de kiezer zelfstandig een bolletje mag kleuren naar keuze om hem een gevoel van inspraak te geven. Het enige probleem is dat het kiescollege akkoord moet zijn met je stem. Zo niet, dan wissen ze gewoon je stem uit.

Trump heeft volgens de regels gespeeld van het Amerikaanse kiessysteem en heeft gewonnen. Je kan de regels tijdens het spel niet veranderen. Dit gebeurt ook niet tijdens een voetbal- of volleybalmatch...

Als je met frustratie zit, moet je boos zijn op:
- alle Amerikaanse kiezers die niet zijn gaan stemmen
- alle kiezers die in de voorverkiezingen niet hebben verhinderd dat Trump en Clinton als presidentskandidaten werden gekozen
- alle vorige generaties van machthebbers die niets hebben veranderd aan dit kiessysteem (op grondwettelijke basis).

Tenslotte wil ik nog zeggen dat Trump een tijdje geleden zelf zeer uitgesproken tegen de kiescolleges was (om zijn imago van Trump vs. "the system" wat aan te wakkeren), maar nu hij beseft dat dit de reden is waarom hij president wordt; vindt hij het geweldig en maakt het behoud van dit kiessysteem deel uit van zijn "Make America Great Again" plan. Hypocriet.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:45.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.