|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Denen zijn grote fan van vervallen voedsel
Een supermarkt in Kopenhagen die producten met een vervallen houdbaarheidsdatum verkoopt aan verlaagde prijzen, is zo succesvol dat er een tweede vestiging wordt geopend in de Deense hoofdstad.
We weten allemaal dat heel wat producten in de supermarkt ook na hun geafficheerde houdbaarheidsdatum nog wel even goed zijn. Het is jammer dat die in de vuilnisbak zouden verdwijnen, en dus duiken verschillende initiatieven op om die massale voedselverspilling tegen te gaan, waaronder ook het Deense Wefood dat begin dit jaar zijn deuren opende in Kopenhagen. De supermarkt wordt gerund door vrijwilligers en alle producten die er worden verkocht, werden gedoneerd door producenten en lokale supermarkten. Daardoor weet je als klant nooit op voorhand wat er in de winkel zal liggen, maar je kan er wel gouden zaakjes doen: de producten worden voor ongeveer de helft van hun oorspronkelijke prijs verkocht. De opbrengst van de winkel gaat integraal naar een goed doel. Niet alleen studenten en volwassenen met een beperkt budget komen er winkelen: omdat intussen zoveel Denen de weg naar Wefood hebben gevonden dat er regelmatig lange wachtrijen staan, werd deze maand al een tweede vestiging werd geopend. In Denemarken is het legaal om vervallen voedsel te verkopen, zolang het duidelijk geafficheerd is en er geen gevaar kan zijn bij het consumeren. ‘We kijken, we ruiken, we voelen aan het product, om te zien of het nog kan worden verkocht’, aldus projectleider Bassel Hmeidan aan The Guardian. Verbod Wereldwijd wordt er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild. In Frankrijk is het sinds kort officieel verboden voor supermarkten om niet verkochte producten te vernietigen. Ze worden gedwongen om voedsel dat niet verkocht maar wel nog eetbaar is te doneren aan liefdadigheidsorganisaties of te schenken als voeding voor dieren. Ook in eigen land wordt er gezocht naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Zo is er de app Rekub, waar bakkers, slagers, kruideniers en supermarkten hun klanten kunnen vertellen welke overschotten ze voor een lagere prijs wegdoen. Delhaize heeft dan weer een proefproject lopen met dierenpark Planckendael, om overschotten van fruit en groenten te schenken. Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161128_02595663 Mijn mening: Uiteindelijk denk ik niet dat het een groot probleem is dat de Zweden fan zijn van vervallen voedsel. Hangt er natuurlijk wel van af welk vervallen voedsel. Ik denk niet, wanneer een lays chips 2 maanden vervallen is, dat je het niet meer zou mogen opeten. Zelf zou ik het niet doen, maar ik kan best begrijpen dat het sommige mensen niet uitmaakt. Je ziet dit soort dingen vaak bij de oma & opa, die de wereldoorlogen hebben meegemaakt. Zij maken hier uiteraard ook minder problemen over. Als kip vervallen is, is dit wel een ander verhaal want dit is ongeloofelijk gevaarlijk. Het is een tof concept aangezien er zo veel voedsel wordt weggegooid maar natuurlijk moeten we wel opletten, wat wel en wat niet gevaarlijk kan zijn. Laatst aangepast door Emily.t*els : 28th November 2016 om 12:53. |