actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th November 2016, 09:49
Lucas.V*nkerckhoven Lucas.V*nkerckhoven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Herenthout
Posts: 48
Ook gezonde partners zullen meemogen naar bejaardentehuis

In de nabije toekomst zullen gezonde, niet-hulpbehoevende ouderen makkelijker hun zorgbehoevende partner kunnen volgen naar het rusthuis. Dat meldt Het Nieuwsblad. Enkele kamerleden dienden daarover een wetsvoorstel in dat normaal gezien later vandaag wordt goedgekeurd. Gezonde partners zijn op dit ogenblik vaak niet welkom in het rusthuis omdat hun verblijf de instelling meer kost.

Bejaarde echtparen moeten nu vaak noodgedwongen gescheiden leven omdat een van hen zorgbehoevend is en niet langer thuis kan worden verzorgd. Voor de nog gezonde partner is er vaak geen plaats in het rusthuis. Rusthuizen krijgen van de overheid geld voor zwaar hulpbehoevende ouderen, voor gezonde bewoners krijgen ze dat niet waardoor hun verblijf het rusthuis meer kost.

Die situatie veroorzaakt soms schrijnende toestanden doordat koppels die al decennialang samenleven plots van elkaar worden gescheiden. Net om zulke gevallen in de toekomst te vermijden, werd een voorstel van decreet ingediend.

Concreet zal het voor de rusthuizen goedkoper worden om gezonde partners op te nemen. Rusthuizen zullen ook hun maximale bewonerscapaciteit kunnen overstijgen om de gezonde partner toch toe laten. Die laatste zou dan wel geen gebruik kunnen maken van de verzorging in het rusthuis en enkel voor zijn kost en inwoon moeten betalen. Per maand zou dat gaan om 1.000 tot 1.500 euro.

Geen invloed op de wachtlijsten

Voor de opname in een rusthuis zijn er nu al vaak lange wachtlijsten. Zal deze nieuwe maatregel niet net nog meer druk zetten op die wachtlijsten? Volgens Open VLD-parlementslid Freya Saeys dat mee het voorstel indiende niet.

"Het gaat om een voorstel van decreet. Wij willen de mogelijkheid creëren, geen verplichting opleggen. Het staat het rusthuis vrij om de partner aan te nemen of niet", aldus Saeys in "De ochtend". Ze maakt zich dan ook sterk dat het voorstel niets zal veranderen aan de wachtlijsten. "Mensen die niet zorgbehoevend zijn, komen normaal gezien niet op de wachtlijst."

"Mocht het toch zo zijn dat zij plots ook zorgbehoevend worden, dan krijgen ze ook de mogelijkheid om binnen de bestaande capaciteit in het rusthuis te worden opgenomen. Maar veel zal afhangen van de wensen van het koppel. Veel mensen hebben een dementerende partner die ze thuis niet meer kunnen verzorgen, maar daarom willen zij zelf nog niet naar een rusthuis", aldus nog Saeys.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2814643

Het is heel goed dat vanaf nu de partner van iemand die naar een rusthuis moet mee kan. Want zoals het nu is en vroeger was bleef de partner die geen zorg nodig had alleen achter. Dit is voor deze mensen heel pijnlijk en een echt shock. Meestal zijn het koppels die al heel lang samenleven en niet zonder elkaar kunnen. Wanneer ze van elkaar gescheiden worden gaan ze zich heel eenzaam voel en weg kwijnen. Het is ook een heel belangrijk gegeven dat de enorme wachtlijsten hierdoor niet langer worden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 9th November 2016, 03:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question Samen naar het rusthuis: ‘Wie kan dat betalen?’

Samen naar het rusthuis: ‘Wie kan dat betalen?’


Geen twijfel over het nut van het voorstel om oudere koppels samen te laten verhuizen naar een rustoord als één van de twee (nog) geen zorg nodig heeft. ‘Een rusthuisverblijf is voor één persoon al vrij duur. Wat moet dat dan niet betekenen voor twee mensen?’



‘Mensen zijn vijftig, vijfenvijftig of zelfs zestig jaar getrouwd en op het einde van hun leven worden ze uiteen getrokken: de ene moet verhuizen naar een rustoord, de andere blijft thuis achter. Die situatie is compleet onnatuurlijk. Het is goed dat er meer rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie wanneer maar één van de twee zorg nodig heeft.’

Johan Truyers van ouderenbeweging Okra legt de vinger op de wonde. Het systeem van ‘residentiële ouderenzorg’ is verre van afgestemd op de verwachtingen van oudere koppels. Het Vlaams Parlement boog zich vandaag over een voorstel van de CD&V-fractie om rusthuizen toe te laten meer in te spelen op koppels waarbij slechts één van de twee zorg nodig heeft. Nu is het verboden om een rusthuisbed vrij te maken voor iemand die niet zorgbehoevend is. Niettemin gebeurt het al waar mogelijk, via tussenoplossingen.

Het voorstel van CD&V brengt daar verandering in: ook de partner die nog voor zichzelf kan zorgen, mag zonder wettelijke beperking in het zorgcentrum wonen.

Over dat principe is iedereen positief. ‘Rusthuisbewoners kunnen er veel aan hebben als ze nog samen leven met hun partner’, zegt Véronique De Schaepmeester van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, een koepelvereniging van private rusthuizen. ‘Soms zie je zelfs dat de partner die zorg nodig heeft, zich extra kranig houdt omdat zijn of haar man of vrouw er bij is. Woonzorgcentra willen de sfeer ook zo huiselijk mogelijk houden. Als koppel daar gaan wonen, kan daartoe bijdragen.’

Praktisch belooft de uitwerking wel niet eenvoudig te worden, laat staan betaalbaar. Het verblijf van één persoon in een rusthuis is al uitgesproken duur. Volgens social profit-organisatie Zorgnet-Icuro ligt de dagprijs op ongeveer 52 euro. Met gemiddeld dertig dagen per maand komt een verblijf op 1.560 euro, ruim boven veel pensioenuitkeringen. Die dagprijs dekt vooral de ‘hotelfunctie’ van het woonzorgcentrum: de kamer, schoonmaak, voeding, enzovoort. Voor de zorg krijgt de instelling geld van de ziekteverzekering.

‘Voor één persoon is het al niet goedkoop, voor twee personen wordt het dubbel zo duur’, zegt Klaartje Theunis van social profit-vereniging Zorgnet-Icuro. ‘Samen blijven in een woonzorgcentrum is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je als koppel je woning verkoopt of verhuurt, kun je daarmee het verblijf betalen. Maar iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of het haalbaar is om mee te verhuizen naar een rusthuis wanneer dat nog niet noodzakelijk is.’

Ook niet alle centra zijn al uitgerust om koppels te ontvangen. In nieuw gebouwde residenties is daar dikwijls meer aandacht voor, maar die kunnen wel duurder uitvallen. ‘En van twee kamers één maken, is meestal niet zo evident’, vindt Daniël Vandermeulen van Ferubel. ‘Veel voorzieningen zouden willen inspelen op de vraag naar opvang van koppels, maar er is weinig bewegingsruimte. Je kunt als organisatie niet zomaar extra mensen huisvesten zonder rekening te houden met hun gezondheidsevolutie. Op termijn is de kans groot dat ook die gezonde partners zorgbehoevend worden. Intussen zijn de bedden voor de “echte” rusthuisbewoners ingevuld. Wat moet je dan doen met die persoon die even goed recht heeft op zorg en al in het rusthuis verblijft, maar voor wie geen geld vanuit de ziekteverzekering komt?’

Ook bij andere zorgkoepels worden vooral euvels op langere termijn verwacht. Wat moet er gebeuren met de zelfstandige partner wanneer de persoon die zorg nodig had overlijdt? In het voorstel van CD&V is er sprake van dat die nog zes maanden in het rusthuis kan verblijven als hij nog geen zorg nodig heeft. Maar daarna is het een groot vraagteken. Opnieuw verhuizen?

‘Deze verandering is vooral een goede aanvulling op het aanbod’, vindt Theunis van Zorgnet-Icuro. ‘Partners die andere vormen van zorg nodig hebben, kunnen al terecht bij thuiszorg, in assistentiewoningen of combinaties van allerlei alternatieven. Samen in een rustoord wonen, is een extra puzzelstukje.’


DSAvond, 09-11-2016 (Nikolas Vanhecke)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:05.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.