actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st July 2016, 07:17
Wout.G*vers Wout.G*vers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Hoogstraten
Posts: 98
Klimaatafspraken Parijs volstaan niet

De klimaatafspraken van Parijs zijn bij lange na niet genoeg om de opwarming van de aarde te beperken tot de afgesproken 2 graden Celsius. De temperatuur zou deze eeuw stijgen met 2,6 tot 3,1 graden.

De cijfers komen uit een nieuwe, omvangrijke doorrekening van de 160 landelijke klimaatplannen die schuilgaan achter het in december afgesloten klimaatakkoord van Parijs. Ook als alle deelnemende landen de maatregelen die ze hebben beloofd uitvoeren, is er in 2030 zoveel broeikasgas uitgestoten dat de 2-gradengrens waarschijnlijk wordt overschreden. Dat is de grens die politici hebben bestempeld als 'veilig'.

"Het is nodig om de plannen aan te scherpen. En de tijd dringt", zegt Michel den Elzen van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving, een van de opstellers van de nieuwe doorrekening. "Het momentum dat er was na Parijs mag nu niet wegzakken."

In de maak

Om de 2 graden toch nog te halen, moet de werelduitstoot van broeikasgassen vol op de rem. Landen die deelnemen aan 'Parijs' moeten hun plannen de komende vijftien jaar verder aanscherpen, en na 2030 zijn nieuwe maatregelen nodig. Ook moeten er afspraken komen over de CO2-uitstoot van lucht- en zeevaart, zeggen de onderzoekers. Die sectoren zijn nu uitgesloten van de akkoorden.

Kanttekening is wel dat de klimaatmaatregelen in feite nog in de maak zijn, vindt Rob van Dorland, Nederlands klimaatwetenschapper. "Wat in Parijs is afgesproken, is een enorme meevaller. Je kunt niet verwachten dat je dan meteen bij 2 graden terechtkomt", relativeert hij. Zónder maatregelen is er volgens het onderzoek een temperatuurstijging tot ruim 5 graden denkbaar. "Dan valt 3 graden nog mee."

Dat de huidige plannen niet genoeg zijn om de doelstelling van 2 graden te halen, werd kort voor de top in Parijs al voorlopig vastgesteld door het VN-milieuagentschap UNEP. De nieuwe, gedetailleerdere doorrekening bevestigt nu dat het klimaatakkoord zijn eigen politieke doelstelling in het huidige tempo waarschijnlijk niet haalt.

Toegenomen bewustzijn

Een lichtpuntje, schrijven de onderzoekers, is dat het klimaatbewustzijn bij zowel overheden als burgers en bedrijven is toegenomen. Zo lanceerden 28 miljardairs en 19 regeringen in Parijs een 'doorbraakcoalitie', die vernieuwende ideeën voor duurzame energieopwekking van het lab naar de praktijk moet brengen. "Dat zijn wel de mogelijkheden waardoor we het gat zouden kunnen dichten", zegt Den Elzen.

"Dit onderzoek geeft aan dat er meer moet gebeuren", vindt ook Van Dorland. "In feite lijkt het er steeds meer op dat we toe moeten naar negatieve emissies: het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer." Plannen daarvoor, door bijvoorbeeld algengroei in zee aan te wakkeren of CO2 te injecteren in poreus ondergronds gesteente, staan nog in de kinderschoenen.

Van de 195 landen die in december deelnamen aan de Parijse top hebben er inmiddels 18 het verdrag officieel geratificeerd. Frankrijk deed dat twee weken geleden als eerste grote industriële natie. Deze maand nog beloofde Amerikaans president Obama andermaal om het verdrag voor het einde van zijn ambtstermijn in januari 2017 goed te keuren.

Bron: De Morgen, 30/06/2017, http://www.demorgen.be/nieuws/klima...-niet-b45a7692/

Eigen mening:
Ze moeten proberen de stijging van de temperatuur te beperken tot twee graden. Ik vind zelfs dat ze nog lager moeten gaan, maar dat zou misschien een onrealistisch doel zijn. Ze hebben, op het moment, al zeer veel moeite om het maar twee graden te laten stijgen. De meeste mensen denken ook dat het hier maar over twee graden gaat, maar beseffen niet welke effecten dit met zich meebrengt: woestijnen zullen meer en meer gaan uitbreiden, er komt meer en meer droogte, verschuiving van de klimaatzones, uitsterven van verschillende diersoorten, het niveau van het water in de oceaan dat stijgt door het smelten van de poolkappen… Vele mensen zeggen dat de opwarming van de aarde voor hen nog niet merkbaar is, maar als ze hun ogen een beetje openen of met hun neus in de feiten worden gedrukt, dan zullen ze de gevolgen van het broeikaseffect pas zien.
De enige manier waarmee we mensen het broeikaseffect mee kunnen laten oplossen, is met het vooruitzicht op geld. We hebben een samenleving gecreëerd waarbij het geld belangrijker is, dan de toekomst van onze volgende generatie (dikke-ik). Kijk maar naar de eerste jaren met de zonnepanelen. De mensen kregen veel subsidies van de overheid als ze deze alternatieve vorm van energie zouden installeren in hun huis. Ineens begonnen mensen zonnepanelen op hun dak te leggen. Omgekeerd is het juist hetzelfde effect. Toen de overheid bekend maakte dat we moesten gaan betalen voor deze vorm van energie, zaten de agenda’s van de bedrijven die zonnepanelen installeren ook helemaal vol. Ze willen het dan niet voor het milieu doen, maar voor hun eigen portemonnee. Om de mensen dus aan te sporen om de opwarming van de aarde mee op te lossen, gaat er dus iets tegenover moeten staan en dit vind ik zeer erg. Het is niet allemaal negatief, want er zijn ook veel burgers die zich heel bewust zijn van de opwarming van de aarde en er ook iets aan willen doen.
Het verwijderen van CO2 in onze atmosfeer is, volgens mij, ook een onvermijdelijke zaak, maar dit is niet zonder gevaar. Ze willen dit onder andere doen door middel van algengroei in de zee en dit is ook niet zonder gevaar. Algen groeien heel snel en te veel aan algen zorgt voor een stijging van de pH-waarde en de stijging van deze waarde bedreigt het zeeleven. Dit zou dus zeer goed moeten gecontroleerd worden. Al de oplossingen, zijn oplossingen die zeer veel tijd en moeite gaan kosten en we moeten ons ervoor beginnen inspannen. Wij, als burgers en als individu, kunnen het verschil maken op dit vlak (sorteren, de fiets nemen, meer groene energie...). Als iedereen zo zou denken, dan zouden we al een grote stap vooruit zetten met het oplossen van dit probleem.

Laatst aangepast door Wout.G*vers : 1st July 2016 om 07:32.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:54.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.