actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th May 2016, 16:37
aline.n*terman aline.n*terman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Malle
Posts: 56
IMF slaat alarm over Brexit: geen enkel positief effect

Met nog krap anderhalve maand te gaan voert de haute finance de druk rond het Brexit-referendum verder op. IMF-topvrouw Christine Lagarde voorspelde gisteren dat een Brits vertrek uit de Europese Unie "tamelijk erge tot heel, heel erge" gevolgen zal hebben voor de Britse economie.

Volgens het IMF loopt Groot-Brittannië het risico in een neerwaartse spiraal terecht te komen van een zwakkere economische groei, lagere huizenprijzen en minder buitenlandse investeringen als het land de EU verlaat.

In het jaarlijkse rapport over de Britse economie wordt gesteld dat een vertrek zal leiden tot "een langdurige periode van grote onzekerheid", wat onrust op de financiële markten betekent, naast een tik voor de productie. Het plotselinge stoppen van investeringen in cruciale sectoren als commercieel vastgoed en financiën kan verder het nu al recordhoge Britse tekort op de lopende rekening verergeren, aldus het rapport. Dat herhaalt verder dat de schok van een Brexit ook gevolgen heeft voor de wereldeconomie.

Donderdag waarschuwde de Britse centrale bank al dat de onzekerheid rond het referendum over een Brexit bedrijven terughoudend maakt met hun investeringen, wat ook weer gevolgen heeft voor de economische groei. De Bank of England gaf daarbij geen gedetailleerde prognoses af over de gevolgen van een Brexit. Wel werd voor een recessie gewaarschuwd.

Eind april, toen bleek dat de Britse economie in het eerste kwartaal minder was gegroeid, sloeg de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al alarm. Een vertrek uit de EU zou in Groot-Brittannië "een majeure negatieve schok" teweegbrengen, voorspelde de organisatie. De Britse economie zal structureel aan kracht verliezen en over vier jaar 3 procent kleiner zijn dan bij handhaving van het EU-lidmaatschap. Per huishouden zou dat neerkomen op een inkomensachteruitgang van 2.845 euro. Secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO vergeleek bij de BBC een Brexit met een belastingaanslag voor alle Britten ter grootte van een maandinkomen. En die aanslag blijft ook na 2020 terugkeren, voegde hij eraan toe.

IMF-topvrouw Lagarde zei gisteren ook nog "geen enkel positief effect" te zien van een Brexit. Ook denkt ze dat de Britse rentes in rap tempo omhoog zullen gaan. Het IMF komt op 16 juni, een week voor het referendum, met prognoses naar buiten over de impact van een Brexit. De voorstanders daarvan lieten gisteren meteen weten dat het IMF er voortdurend naast zit met zijn prognoses, en bovendien de kredietcrisis niet eens zag aankomen.

Het is ook de vraag of de waarschuwingen van de haute finance effect zullen sorteren onder de Britse bevolking of dat ze wellicht juist averechts werken en de weerzin tegen 'Europa' alleen maar vergroten. Volgens de laatste peilingen wordt het op 23 juni een nek-aan-nekrace. Het Brexit-kamp wint langzaam terrein. Dat moet het wel doen zonder de steun van de bekende Britse regisseur Ken Loach. Hij hekelde tijdens het filmfestival van Cannes de "neoliberale" Europese Unie. Maar een Brits vertrek uit de EU is op dit moment 'gevaarlijk' en zal extreem-rechts in de kaart spelen, aldus de 79-jarige filmmaker.

bron: http://www.demorgen.be/buitenland/i...ffect-bd498ea9/

eigen mening: In het artikel geeft het IMF duidelijk aan dat een Brexit niet de beste keuze is voor Groot-Brittannië. Ik volg ergens de redenering van het IMF wel, maar kan ook wel begrijpen waarom deze Brexit overwogen wordt door Groot-Brittannië. Er zijn naar mijn mening verschillende fouten gemaakt in de opstart van de EU, vooral bij het toelaten van economisch zwakkere landen. Het is ook heel moeilijk om één front te vormen met landen die zo verschillend zijn en niet enkel op economisch vlak. Zo hebben de welvarende landen deels mee moeten opdraaien voor de schulden van economisch zwakkere landen. Ik begrijp dat dit wel frustrerend kan zijn. Toch denk ik niet dat het echt opweegt tegen de voordelen van de EU. Op economisch vlak is Europa opgetrokken. Handel tussen de verschillende landen is makkelijker en we hebben een algemene regeling waar alle landen zich aan moeten houden. Door uit de EU te stappen zouden ze zichzelf op verschillende manieren afsluiten van de rest van Europa. Ik denk dat er vanuit Groot-Brittannië overhaast gehandeld wordt. Er zou een minder emotionele afweging gemaakt moeten worden en meer vanuit rationele overwegingen gehandeld worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.