actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th December 2015, 21:35
herman.v*nsant herman.v*nsant is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kasterlee
Posts: 27
Wetenschap maakt malariamug onvruchtbaar

Wetenschap maakt malariamug onvruchtbaar

Genetisch gemanipuleerde muggen kunnen ervoor zorgen dat hun populatie – en daarmee de malariaparasiet – gedoemd is te verdwijnen.

Britse onderzoekers hebben muggen van de soort Anopheles gambiae zo aangepast dat ze een gen bij zich dragen dat de eiproductie in vrouwelijke muggen verstoort. Bovendien hebben ze ervoor gezorgd dat het gen in een versneld tempo aan nageslacht wordt meegegeven, zodat het gen al snel in de gehele populatie voorkomt. Het kan er in enkele jaren tijd voor zorgen dat een populatie muggen flink terugloopt of zelfs helemaal verdwijnt.

Malaria
En dat is in het geval van Anopheles gambiae wenselijk. Deze muggensoort kan namelijk drager zijn van malariaparasieten. Jaarlijks lopen zo’n 200 miljoen mensen malaria op en sterven meer dan 430.000 mensen aan de ziekte.

ECOSYSTEEM
Als populaties A. gambiae verdwijnen, is dat dan geen probleem voor het ecosysteem waar zij deel van uitmaken? Onderzoekers Tony Nolan stelt van niet. “Er zijn grofweg 3400 verschillende soorten muggen wereldwijd en hoewel Anopheles gambiae een belangrijke drager van malaria is, is het slechts één van ongeveer 800 muggensoorten in Afrika, dus het onderdrukken van deze soort in bepaalde gebieden zou geen significante invloed moeten hebben op het lokale ecosysteem.”

Hoe werkt het precies?
De onderzoekers hebben de muggen een genvariant meegegeven die vrouwtjes onvruchtbaar kan maken. Maar alleen wanneer het vrouwtje twee kopietjes van deze variant bij zich draagt. Heeft ze maar één kopie van het gen dan kan ze wel jongen krijgen, maar geeft ze het gen in kwestie wel aan die jongen door. Dat is slim, want zo verzekeren de onderzoekers zich ervan dat het gen zich door de populatie kan verspreiden. Dat gebeurt niet wanneer het gen alle vrouwtjes in één klap onvruchtbaar maakt.

Doorgeven
Normaal gesproken heeft een genvariant een kans van vijftig procent dat deze van de ouders op het nageslacht wordt overgedragen. De onderzoekers hebben er echter voor gezorgd dat de genvariant die de eiproductie verstoort in meer dan negentig procent van de gevallen aan het nageslacht wordt doorgegeven. “We proberen malaria al meer dan 100 jaar aan te pakken,” stelt onderzoeker Andrea Crisanti. “Dit kan het aantal besmettingen met de ziekte wel eens enorm terugdringen.”

Maar we moeten geduld hebben. Meer onderzoek is nodig alvorens deze muggen in het wild kunnen worden ingezet om malaria terug te dringen. En dat onderzoek kan nog wel eens tien jaar in beslag nemen.

Bron: scientias: ( http://www.scientias.nl/wetenschap-...g-onvruchtbaar/ )
Datum: 08/12/2015

Eigen mening: Dit soort onderzoeken vind ik steeds zeer interessant. Op dit moment sterven er jaarlijks 430.000 mensen aan deze ziekte, dit zijn bijzonder veel mensen. Als het de wetenschappers lukt om de muggen die malaria verspreiden, bijna ofwel helemaal uit te roeien, dan zullen er jaarlijks veel minder mensen sterven.
Jaarlijks raken ook 200 miljoen mensen besmet. Die besmettingen gebeuren meestal in de malaria gebieden van Afrika, het Zuiden van Zuid-Amerika, en Zuid-Azië. Dit zijn vaak arme landen, Waar de behandeling en het opsporen van patiënten niet moeilijk maakt. De laatste jaren word malaria wel beter opgevolgd maar de behandeling ervoor blijft een moeilijk en langdurig proces. De malaria mug verweerd zich ook steeds beter tegen de medicatie die bestaat voor het bestrijden en voorkomen van deze ziekte. Omdat deze mug zich hier steeds beter tegen kan verweren en er steeds krachtigere middelen moeten worden gebruikt, Is deze uitroeiing de beste oplossing.
Het is jammer dat dit onderzoek op de besmetting van de muggen nog zolang duurt voor aleer ze het effectief gaan toepassen, maar laat ons hopen dat het over tien jaar succes heeft.

Laatst aangepast door herman.v*nsant : 8th December 2015 om 21:40.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.