actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th May 2018, 14:54
Laura.V*ndenborne Laura.V*ndenborne is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Turnhout
Posts: 50
Gedrag van cellen beïnvloed met licht

Een groep onderzoekers is erin geslaagd om het gedrag van in het lab gekweekte hartcellen te beïnvloeden met licht.

Dat grafeen ontzettend nuttig is, is inmiddels wel duidelijk. Het materiaal – dat uit een enkele laag koolstofatomen bestaat die zijn gerangschikt in een honingraatstructuur – heeft veel mogelijkheden, zoals warmte afvoeren en water filteren, en is een kei in het omzetten van licht in elektriciteit. Maar grafeen blijkt nu ook in het lab ontzettend nuttig te zijn.

Een groep wetenschappers van de University of California San Diego School of Medicine heeft namelijk ontdekt dat wanneer je hartcellen kweekt op grafeen je hun gedrag kunt controleren. Door simpelweg de cellen met licht te beschijnen, gaan ze bijvoorbeeld sneller kloppen.

Geleidend

Nu nog worden veel cellen of celculturen gekweekt op glazen of plastic petrischaaltjes. Maar beide materialen zijn isolatoren; ze geleiden geen elektriciteit. Grafeen, daarentegen, wel en ons lichaam ook. “Onze harten zijn buitengewoon goed in het geleiden van elektriciteit”, zegt Alex Savchenko, een van de onderzoekers.

Daarom besloot hij – samen met zijn team – om cellen te kweken op grafeen. Al vrij snel kwamen de wetenschappers erachter dat cellen in het lab veel beter groeien op grafeen dan op andere materialen en zich ook meer gedragen als cellen in het lichaam, wat onderzoek ernaar alleen maar ten goede komt.

Sneller laten kloppen

Maar wat vooral bijzonder aan deze ontwikkeling is, is dat het gedrag van de cellen kan worden gecontroleerd met licht. Nadat de onderzoekers de beste lichtbron en manier hadden gevonden om licht aan het grafeen-celsysteem te leveren, konden ze er leuke dingen mee uithalen.

Savchenko: “Wil je dat de hartcellen twee keer zo snel gaan kloppen? Geen probleem, je verhoogt gewoon de lichtintensiteit. Moeten ze drie keer zo snel gaan kloppen? Het is allemaal mogelijk door gewoon de dichtheid van het licht of grafeen te verhogen.”

De onderzoekers zien een legio aan mogelijkheden voor hun ontwikkelde methode, waaronder het testen van geneesmiddelen in een betere setting, het ontwikkelen van geneesmiddelen die nauwkeuriger zijn en minder bijeffecten hebben, en het creëren van betere medische apparaten, zoals gecontroleerde pacemakers.

Maar zover is het nog lang niet. Toch is Savchenko optimistisch: “Je kunt een half jaar aan dierexperimenten vervangen door één dag experimenteren met dit systeem.

Bron: Kijk magasine, Gedrag van cellen beïnvloed met licht, 20/05/2018, https://www.kijkmagazine.nl/science...rtcellen-licht/

Mijn mening:
Grafeen heeft veel mogelijkheden, zoals warmte afvoeren en water filteren, en is een kei in het omzetten van licht in elektriciteit. Maar nu blijkt het ook in het lab ontzettend nuttig te zijn. Wat kan grafeen nog allemaal?
Cellen kweken op grafeen heeft enkele voordelen. Ten eerste gaat veel sneller dan op andere materialen, waardoor er geen tijd verloren gaat. Ten tweede is het net zoals ons lichaam een geleider in plaats van een glas of plastic petrischaaltjes. Ten derde zien de onderzoekers verschillende mogelijkheden, waaronder het testen van geneesmiddelen in een betere setting, het ontwikkelen van geneesmiddelen die nauwkeuriger zijn en minder bijwerkingen hebben, en het creëren van betere medische apparaten, zoals een pacemakers. Ten slotte kan je een half jaar aan dierenproeven vervangen door één dag experimenteren met dit systeem.
Dus wat een ontdekking en hier blijft het niet bij. Onderzoekers hebben ontdekt dat licht een invloed heeft op deze cellen. Wat gaan ze nog allemaal ontdekken? Wat gaat dit geven in de toekomst?

Laatst aangepast door Laura.V*ndenborne : 20th May 2018 om 15:12.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.