actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st April 2018, 12:11
Robbe.V*nweert Robbe.V*nweert is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 67
Vijf op de zes werknemers zegt goede coach als directe leidinggevende te hebben

Vijf op de zes werknemers in Vlaanderen zegt dat ze een goede coach als directe leidinggevende hebben. Dat blijkt uit de driejaarlijkse werkbaarheidsmeting, bij 12.000 werknemers, door de Serv-stichting Innovatie & Arbeid. Werknemers die geen goede coach boven zich hebben, krijgen sneller problemen op het werk: ze hebben drie keer meer risico op motivatieproblemen en leertekorten, en dubbel zoveel risico op werkstressklachten en onevenwicht in de werk-privébalans. De ‘werkbaarheid’ bij goed gecoachte werknemers bedraagt 57 procent, bij slecht gecoacht personeel is dat 18 procent.

In de eerste werkbaarheidsbevraging, in 2004, zei 84 procent van de werknemers nog dat ze goed gecoacht werden. De voorbije jaren steeg dat percentage elke keer lichtjes, tot 86 procent bij de recentste bevraging. De Serv heeft het over een ‘beperkte maar significante vooruitgang’. ‘Niet alleen steeg het aandeel werknemers dat goed gecoacht wordt, maar daalde tegelijk ook de groep werkn
emers die een negatieve relatie met hun chef heeft.’

Een coachende leidinggevende heeft een ‘aantoonbare impact op het ziekteverzuim, het personeelsverloop en de haalbaarheid om langer te werken’. Zo is goed gecoacht personeel de helft minder ziek (7 tegenover 16 procent), zoeken ze vier keer minder vaak ander werk (7 tegenover 29 procent) en schatten ze de haalbaarheid van doorwerken tot de pensioenleeftijd veel hoger in (65 tegenover 36 procent van de 40-plussers).

Bij de leidinggevenden is de werkbaarheid echter gedaald tegenover vorige metingen, van 57 procent in 2013 naar 53 procent. Leidinggevenden hebben duidelijk meer werkstressklachten en combinatieproblemen met werk en privé dan niet-leidinggevenden. Bovendien is er sinds 2013 een scherpe toename van problematische werkdruk (van 40 naar 47 procent).

De bevraging gebeurde in 2016. De Serv is het Vlaamse overlegorgaan voor werkgevers en werknemers.

Bron: De Standaard.be (21/04/2018)
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180421_03475496

Eigen mening:
Ik begrijp dat een goede coach een betere invloed heeft op alle taken die je als onderstaande uitvoert. Ik geloof dat je je dan als werknemer ook veel beter in je vel voelt als je een goed beeld hebt over je baas. Dit is in andere situaties ook zo, net zoals in het onderwijs. Als je docent of leerkracht laat zien dat ze het goed met je voorhebben en dat ze je echt helpen, dan krijg je als leerling ook een bevestigend gevoel en ga je meer gemotiveerd zijn. Dit in tegenstelling tot wanneer je een leerkracht hebt die laat zien dat hij/zij geen respect heeft voor de leerlingen en laat zien dat hij/zij de job eigenlijk niet zo graag doet. Er zijn veel voordelen als de relatie tussen baas en werknemers, leerkracht en leerlingen... positief is. Ik denk dat de factor motivatie hier sterk door beïnvloed wordt. Het is goed dat de werkgever deze rol meer en meer op zich neemt en goed uitvoert. Er wordt namelijk gezegd dat meer werknemers dat ook zo vinden. Er zijn tal van voordelen aan verbonden. Ik denk dat zulke zaken in deze tijden ook meer nodig zijn. Ik neem aan dat er vroeger werknemers gingen werken in fabrieken in slechte omstandigheden en dat de werkgever helemaal niet het coachfiguur was dat hij vandaag steeds meer is.

Laatst aangepast door Robbe.V*nweert : 21st April 2018 om 12:58.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:01.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.