actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th March 2018, 16:59
Quinten.B*oeckx Quinten.B*oeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: retie
Posts: 55
We kopen steeds meer medicatie online, maar "geneesmiddelen zijn geen paar schoenen"

Vandaag kan je parafarmaceutische producten en medicatie zonder voorschrift online kopen. En dat baart de apothekersbond APB zorgen. Zij vrezen dat er te weinig begeleiding en advies is bij de online apotheker. "Als we niets doen, neemt het buitenland de markt over", reageert de federatie van online apotheken in het Eén-programma "De markt".

Zonnecrème, vitamines of een voedingssupplement nodig? U hoeft er tegenwoordig niet meer voor naar de apotheker om de hoek. Alle medicijnen zonder voorschrift en parafarmaceutische producten vindt u ook makkelijk bij een online apotheek. Vorig jaar kochten we voor zo'n 120 miljoen euro online aan geneesmiddelen. Al is dat nog steeds klein bier vergeleken met de bijna 2 miljard euro die we uitgeven in de fysieke apotheek.

Koudwatervrees
Vandaag verkopen vooral enkele grote onlineapotheken medicatie via de digitale weg. Grote afwezigen zijn de fysieke apotheken. Van de 5.000 apotheken in België hebben er amper 161 een eigen website.

Hebben onze apothekers koudwatervrees om een online apotheek te beginnen? "Het is geen koudwatervrees maar wij zijn zorgverstrekkers, geen ondernemers. Geneesmiddelen zijn geen paar schoenen, reageert Lieven Zwaenepoel, woordvoerder bij de apothekersbond APB. "We moeten de patiënt beschermen en advies geven. Als test bestelde ik online eens een dodelijke hoeveelheid pijnstillers. Die werden zonder problemen geleverd. Dan blijkt toch dat er te weinig begeleiding is?"
Geneesmiddelen zijn geen paar schoenen.

Lieven Zwaenepoel, woordvoerder apothekersbond APB
"We zijn een jonge sector en er kunnen groeiproblemen zijn" reageert Gianni De Gaspari, woordvoerder bij Febop, de federatie van 11 grote online apotheken. "Maar fouten kunnen ook gebeuren in fysieke apotheken. Ik zie niet in waarom goede farmaceutische zorg online niet mogelijk zou kunnen zijn?"

Vandaag is er een deontologische code die apotheken verbiedt om reclame te maken. En dat is een doorn in het oog van de Belgische online-apotheken. Want buitenlandse spelers moeten zich niet aan die code houden en kunnen daardoor wel reclame maken in ons land.

"Men misbruikt de huidige regelgeving om online apotheken tegen te werken en de fysieke apotheken te beschermen", vertelt Gianni De Gaspari. "Maar het heeft geen zin om digitalisering tegen te houden. Als we niets doen, gaan buitenlandse spelers de markt overnemen." Maar reclame maken voor geneesmiddelen is geen optie voor de apothekersbond. "Reclame voor huisartsen zouden we toch ook niet aanvaarden?"

Groeiende markt
Uit cijfers blijkt dat de markt voor online apotheken steeds groter wordt. Vorig jaar bedroeg de omzet van de apothekersmarkt zo'n 5,5 miljard euro. Een dikke 2 miljard daarvan is afkomstig van medicijnen zonder voorschrift en parafarmaceutische producten. Producten die je ook online zou kunnen kopen. Tien jaar geleden, in 2007, was dat nog maar 1 miljard euro.

In Duitsland mogen ook medicijnen op voorschrift online besteld worden en thuis geleverd. Al heeft de nieuwe Duitse regeringscoalitie daar nu wel vraagtekens bij geplaatst. "We moeten de keuze laten aan de patiënt. Als hij tevreden is van de onlineservice, ook voor medicijnen op voorschrift, dan moet hij daar toch een beroep op kunnen doen", besluit Gianni De Gaspari van de federatie van online-apotheken. "Er is in België plaats voor zowel online als fysieke apotheken."

Bron: VRT NWS, 17/03/2018, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...-in-ons-land--/

Eigen mening: Het verbaast me niet dat ook geneesmiddelen voortaan online worden aangekocht. Tegenwoordig wordt alles online besteld, het is veel makkelijker want de mensen moeten het huis niet meer uit en de producten worden aan huis geleverd. Ik vind het echter wel jammer dat de apothekers in België hieronder lijden omdat er bijna geen enkele een eigen website hebben. Ook mogen apothekers in België geen reclame maken, terwijl dit in het buitenland wel mag. Ik vind dat hier toch nog eens naar de wetgeving gekeken moet worden, zodat de apothekers in België hier niet het grootste slachtoffer van zijn. Het gevaar van het online bestellen van geneesmiddelen is dat er weinig tot geen begeleiding is. Zo kan je een grote dodelijke hoeveelheid pijnstillers bestellen zonder dat je zal worden tegengehouden. Ik denk dat als er meer aandacht wordt besteed aan het begeleiden in het online bestellen van geneesmiddelen een goede online farmaceutische zorg zeker mogelijk zou moeten zijn.

Laatst aangepast door Quinten.B*oeckx : 17th March 2018 om 17:16.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.