|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
|
#1
|
|||
|
|||
Ex-werknemer slachthuis: ‘Als het vlees rot was, moesten we er extra kruiden op gooie
De werknemers van het slachthuis Veviba moesten rot vlees omkeren, zodat het rode deel zichtbaar was. Als dat niet meer lukte, moesten ze er maar extra kruiden op gooien. Dat getuigen ze - anoniem - aan RTL Info.
Het slachthuis Veviba in Bastenaken was niet bekommerd om de volksgezondheid. Dat bleek al uit de inspectieverslagen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Nu is er ook de anonieme bevestiging van werknemers. Zowel Delhaize als Colruyt stopten intussen de samenwerking met de hele slachthuisgroep Verbist, waartoe Veviba behoort. ‘We zaten aan lange tafels te werken. Daar moesten we het vlees verpakken in kleinere porties. Het gebeurde vaak dat we al roken dat het vlees rot was. Maar we mochten het niet weggooien’, vertelt een van de ex-werknemers. ‘We kregen dan altijd de opdracht het vlees zodanig in de pakjes te presenteren dat het rotte deel onderaan zat. Zo kreeg de klant enkel het gezonde, rode vlees te zien.’ Huiszoeking Het Federaal Voedselagentschap bevestigde donderdag al dat het eind februari een huiszoeking uitvoerde bij het vleesverwerkingsatelier en het koelhuis van Veviba in Bastenaken. Daarbij werden verschillende inbreuken tegen de voedselwetgeving vastgesteld. Het Federaal Voedselagentschap besloot daarop alle producten in de opslagplaats te verzegelen, in afwachting van verdere instructies van het gerecht. Dat besloot op 6 maart de erkenning van Veviba in te trekken. Extra kruiden De anonieme getuige vertelt verder dat zelfs als het niet meer lukte de rotte plekken in het vlees te verdoezelen, het dan nog niet mocht worden weggegooid. Dan moesten de inpakkers er maar wat extra kruiden op gooien, totdat het vlees onzichtbaar werd. ‘Zo eet de klant rottend vlees, zonder dat hij het weet.’ Een anonieme getuige vertelt dat de inpakkers hun oversten vaak wezen op rottend vlees. Maar de afdelingschefs zeiden dat de inpakkers zich zo niet moesten aanstellen. ‘Maar als je in de sector werkt, weet je wel of vlees goed of slecht is’, zegt de ex-werknemer. ‘Soms moesten we een groot lot slecht vlees toch inpakken. Wij konden daar niets tegen doen. Het verweer luidde altijd: als we een bestelling moeten opsturen, moeten we een bestelling opsturen. Hoe dan ook.’ Risicovol De anonieme getuige vertelt aan RTL Info ook nog dat er vaak geen tijd was om de werkbakken uit te spoelen. ‘Dus kan het makkelijk zijn dat er in gehakt vlees zowel rund, schaap als varkensvlees zat.’ Het Federaal Voedselagentschap bevestigt in nauw contact te staan met de distributiesector en met de bedrijven die als klant van Veviba geïdentificeerd zijn. Zij hebben intussen te horen gekregen welke producten zij hebben ontvangen die mogelijk risicovol zijn, waarbij hen meteen is gevraagd die terug te roepen. In ons land zou het enkel gaan om een partij gehakt. Eigen mening: Dit artikel is nog maar eens het bewijs dat het voedsel dat we consumeren niet helemaal 'puur' meer is. Er komen vele schandalen in het nieuws over dieren die slecht worden behandeld, bewaarmiddelen in ons eten en het spuiten van pesticiden op groenten en fruit. Volgens mij moeten de controles en inspecties op voedingsbedrijven veel strenger zijn. Is bio wel echt bio tegenwoordig? We weten zelf zéér weinig over het voedsel dat we consumeren. Ik begrijp dat bedrijven winst moeten maken, maar Viveda neemt dit veel te ver. Volgens mij zijn zware boetes en strenge inspecties op de bedrijven de enige oplossing. Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180309_03399628 |