actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th December 2017, 16:02
Michiel.V*rheyen Michiel.V*rheyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: merksplas
Posts: 69
Koers bitcoin in vrije val, maar voor hoelang?

De bitcoin is deze week net zo hard gekelderd als de virtuele munt in de week daarvoor steeg. Ondertussen is de koers zelfs naar 13.000 dollar (11.000 euro) gezakt, terwijl de munt begin deze week nog boven de 20.000 dollar was gekomen.
Verschillende digitale munten kennen al een jaar een spectaculaire stijging. De bekendste, bitcoin, spant de kroon. De waarde van de munt nam in een jaar toe van ongeveer 1.000 dollar tot bijna 20.000. Afgelopen weekend piekte de munt op 19.511 dollar. Een toename met een duizelingwekkende 1.300 procent in een jaar.
Maar deze week is, althans voorlopig, de rem gezet op die explosieve groei. Woensdag daalde de munt al naar 16.000 dollar, maar vooral vannacht ging het hard en kwam de bitcoinkoers zelfs op 12.996 dollar, waarna een klein herstel volgde. In de loop van de dag zakte de waarde nog meer, maar intussen lijkt de munt aan de beterhand.
Bitcoin cash
De reden voor de koersval is niet helemaal duidelijk. Als een van de redenen wordt de toenemende populariteit van bitcoin cash genoemd, een afsplitsing van de bitcoin na een ruzie eerder dit jaar. Bitcoin cash wordt gesteund door het belangrijke handelsplatform Coinbase en steeg deze week 55 procent in waarde.
SHARE
Het financiële establishment heeft zich altijd tegen de virtuele munt gekeerd, maar blijkt de jongste weken toch geďnteresseerd in de bitcoin
De daling zou kunnen zijn versterkt door shortposities die zijn opgebouwd, nadat de termijnbeurzen in Chicago futures op de bitcoin hebben geďntroduceerd. Dat betekent dat slimme handelaren massaal bitcoins op termijn verkopen in de hoop dat ze die later goedkoper kunnen terugkopen.

Overigens zijn grote koersstijgingen en -dalingen bij bitcoins niet ongewoon. In september steeg de munt boven de 5.000 dollar om daarna in waarde te halveren. Sinds begin deze maand is de bitcoin met 66 procent in waarde gestegen en sinds het begin van dit jaar is de waarde verdertienvoudigd.
Het financiële establishment van toezichthouders, bankiers en economen heeft zich telkens tegen de virtuele munt gekeerd. Daarbij werd de munt een zeepbel, een piramidespel en zelfs een vorm van fraude genoemd. Maar de jongste weken blijken ze toch geďnteresseerd te zijn geraakt in de bitcoin. Zakenbank Goldman Sachs kondigde aan een handelsplatform voor virtuele munten te willen beginnen. Naast bitcoins zijn ook andere populaire cryptovaluta als litecoins en ethereum deze week met 10 procent gedaald.
Goede zaak
Diegenen die al lang in de bitcoin hebben belegd doen nog altijd een goede zaak. Tegenover het begin van het jaar ligt de koers van de virtuele munt nog altijd 1.100 procent hoger.
Beleggers moeten er in ons land dan wel rekening mee houden dat ze belastingen verschuldigd zijn. Wie speculeert met de digitale munt en dat niet beroepsmatig doet, moet die inkomsten aangeven als 'diverse inkomsten', waarop een belasting van 33 procent verschuldigd is. Dat blijkt uit een ruling waarover enkele kranten vandaag berichten.
In dit rulinggeval ging het om een student die als toepassing op zijn studies een applicatie had ontwikkeld voor de automatische aan- en verkoop van bitcoins. De fiscus beoordeelde dat als speculatie en niet als winst uit een gewone meerwaarde zoals bij aandelen die men lange tijd aanhoudt. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan waren de meerwaarden belastingvrij. Als men daarentegen bitcoins beroepsmatig verhandelt, vallen de inkomsten onder de tarieven van de gewone personenbelasting.
Een bitcointrader in België moet zijn inkomsten zelf aangeven. Voor de fiscus is het niet makkelijk om dat soort verrichtingen op te sporen want de handel is niet gereguleerd en gebeurt via buitenlandse handelsplatformen.

Bron: De morgen, 22/12/2017: https://www.demorgen.be/economie/ko...elang-bb6dce38/

Eigen mening: In een vorige post heb ik het al eens gehad over de bitcoin. Toen ging het vooral over de sterke stijging van de waarde van de bitcoin en heb ik het gehad over de gevaren hiervan. Nu enkele weken later is de bitcoin fors in waarde gedaald. De vraag is maar of de “bel” gebarsten is en de bitcoin aan waarde gaat blijven verliezen of de bitcoin weer in waarde gaat stijgen en toch geen zeepbel blijkt te zijn. Ik denk zelf dat de bitcoin in waarde gaat blijven dalen en uiteindelijk een andere virtuele munt gaat stijgen. Al denk ik dat de virtuele munten in het algemeen geen lang bestaan gaan hebben. Ze zijn een veel gebruikt middel op de zwarte markt en ook de herkomst ervan is niet echt duidelijk, daarbij komt nog dat er weinig controle is op deze munt. Zo zegt men in het artikel dat er een belasting van 33% op de winst op bitcoins moet betaald worden. Dit is haast onmogelijk te controleren. De bitcoin worden via buitenlandse sites en het deepweb verhandeld. Ofwel moet er een manier gevonden worden om deze munten te kunnen controleren en traceren ofwel gaat er denk ik een moment komen waarop deze virtuele munten verboden gaan worden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th December 2017, 11:11
simon.s*olders simon.s*olders is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: kasterlee
Posts: 94
De Bitcoin zal een hoge waarde blijven houden tot dat de grote spelers er geen kopers meer voor vinden, als die grote spelers hun Bitcoins niet meer kwijt kunnen aan een hoge prijs, dan valt het systeem. Vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol. Als men merkt dat men de Bitcoin zijn waarde niet langer zal houden, dan wil iedereen opeens verkopen en dan krijgen we een vrije val. Nu kan het wel zijn dat een plotselinge val in waarde er voor zorgt dat andere speculanten inpikken omdat ze een kans zien om geld te verdienen, waardoor de munt weer zal stijgen. Maar dan blijft het enkel een kwestie van hoelang het zal duren tot de hype over is. Bitcoins zijn ook niet voor beleggers, het is een munt waarin gespeculeerd wordt Men koopt de Bitcoin aan in grote aantallen en verkoopt deze als ze in waarde gestegen zijn. De Speculant gebruikt de Bitcoin niet voor transacties.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:20.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.