actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th December 2017, 19:28
Graylan.B*oeckx Graylan.B*oeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Geel
Posts: 73
Belgen in 2016 positiever tegenover vluchtelingen en migratie dan in 2002

Het percentage Belgen dat voorstander is van een soepele omgang met asielaanvragen door de regering, is in de periode 2002-2016 gestegen van 17,9 tot 30,4 procent. Meer Belgen (43,3 in plaats van 28,2 procent) vinden dat vluchtelingen in hun land van herkomst effectief moet vrezen voor vervolging. Dat blijkt uit onderzoek aan het Centrum voor Sociologie van de KU Leuven.

De Leuvense onderzoekers Laura Jacobs, Celine Wuyts en Geert Loosveldt, die verbonden zijn aan het Centre for Survey Methodology, baseerden zich bij hun studie op de resultaten van de European Social Survey. Hierbij werden in 2016 34.837 Europese burgers uit achttien verschillende landen bevraagd, waaronder ook 1.766 Belgen. De resultaten werden vergeleken met een gelijkaardig onderzoek in 2002.

De Belgen gaan vaker akkoord met de stelling dat erkende vluchtelingen het recht zouden moeten hebben om ook hun naaste familieleden te laten overkomen, maar maken zich wel zorgen over de negatieve gevolgen van migratie op de arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Meest negatief schatten ze de invloed van migratie op criminaliteit in. Daarentegen wordt de culturele verrijking van migratie steeds meer erkend.

Jongeren
De houding tegenover vluchtelingen en migratie wordt sterk bepaald door hun eigen achtergrond. Belgen die nauwere contacten onderhouden met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond staan het meest positief tegenover migratie. Ook jongeren staan positiever tegenover nieuwkomers dan ouderen. Dat is ook het geval met mensen met een hogere opleiding, meer politieke interesse of met zelf een migratieachtergrond.

Van alle Belgen staan Vlamingen minst positief tegenover vluchtelingen. Slechts 18,7 procent van de Vlamingen vindt dat de regering asielaanvragen soepel moet behandelen tegenover 71,7 procent bij Brusselaars en 38,3 procent bij Walen. Terwijl 66,5 procent van de Brusselaars van oordeel is dat vluchtelingen in hun land van herkomst moeten vrezen voor vervolging zijn slechts 39,1 procent van de Vlamingen en 38,1 procent van de Walen eveneens die mening toegedaan. 32 procent van de Walen wil dat erkende vluchtelingen nauwe familieleden mogen laten overkomen tegenover 38,4 procent van de Vlamingen en 14,7 bij de Brusselaars.

Van de inwoners van de achttien bevraagde landen zijn de opvattingen van de Belgen over migranten minder positief dan gemiddeld. Dat is ook het geval voor Nederland. Meest positief staan de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland, waarna de meeste West-Europese landen en Polen volgen. Vooral in de Oost-Europese landen en in Israël staan de inwoners negatief tegenover vluchtelingen. Dat laatste is het meest uitgesproken in Tsjechië, Estland en Rusland.

Eigen mening:
Ik denk dat België net zoals de meeste westerse landen aanzien worden als landen met een hoge levensstandaard. Zo geldt er een democratie, vrije meningsuiting en zijn mannen evenwaardig als vrouwen. Dit wordt dan ook opgemerkt door andere landen waar de omstandigheden misschien iets minder rooskleurig zijn. De laatste jaren passeert het thema vluchtelingen regelmatig het nieuws. Ze moeten vluchten voor de oorlog die plaatsvindt in hun land, maar ze vluchten ook uit financiële overweging.
De vluchtelingen komen vaak onze richting uit. Er heerst dan vaak ook een angst in onze samenleving. Mensen hebben bang dat ons dagelijks leven verstoord zal worden. Ik denk dat 'de' vluchteling ook niet bestaat, maar mensen die het goed hebben gaan deze term wel veralgemenen. Ze zien het als profiteurs die met hun geld en jobs gaan lopen. Ik ben van mening dat deze vluchtelingen juist iets kunnen bijdragen aan onze maatschappij. Ze kunnen er uiteindelijk net toe leiden dat onze economie beter zal draaien wat zal leiden tot een jobcreatie.
Ik vind wel dat er een duidelijke wetgeving moet bestaan over dit thema. Deze moet ook transparant gecommuniceerd worden naar de bevolking toe. Jongeren de dag van vandaag zijn vaak creatiever ingesteld dan inwoners van een voorgaande generatie. De samenleving heeft een metamorfose ondergaan waar het individu centraal is komen te staan. Ik denk ook dat dit ertoe geleid heeft dat de jongeren een groter inlevingsvermogen hebben ingebouwd en dat ze opener staan ten opzichte van vluchtelingen.

Bronvermelding:
• De Morgen
• Gepubliceerd: 18/12/2017 om 17:50
• Geraadpleegd: 18/12/2017 om 18:00
https://www.demorgen.be/binnenland/...-2002-bc36fcbe/
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.