actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th December 2017, 12:54
Sebbe.V*nLeemput Sebbe.V*nLeemput is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Vorselaar
Posts: 30
Ministers sluiten principeakkoord: energiepact bevestigt kernuitstap in 2025

Ministers sluiten principeakkoord: energiepact bevestigt kernuitstap in 2025

De vier energieministers in ons land hebben een akkoord bereikt over een pact dat de energievisie voor de toekomst vastlegt. Belangrijkste vaststelling: de kernuitstap blijft behouden. Al blijft het de vraag of N-VA dit pact ook zal goedkeuren in de Vlaamse en federale regering.

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. Het pact, en dan vooral de discussie over de sluiting van de kerncentrales in 2025, was afgelopen week onderwerp van een felle discussie binnen de meerderheid, zowel Vlaams als federaal. N-VA wil de levensduur van minstens twee kerncentrales verlengen, maar daar zijn de andere partijen niet voor gewonnen.

De Waalse energieminister Jean-Luc Crucke (MR) maakte maandagavond bekend dat er een principeakkoord is gesloten over het pact. Dat wordt bevestigd door de kabinetten van Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) en federaal minister Marie Christine Marghem (MR). Over de inhoud communiceren de ministers voorlopig niet. "Voor ons is er pas een akkoord als er een akkoord is binnen de vier regeringen", aldus Tommeleins woordvoerster.

100 procent duurzaam in 2050

De tekst bevestigt de kernuitstap in 2025. Dat wordt door meerdere bronnen bevestigd aan onze redactie. De nucleaire capaciteit moet in eerste instantie vervangen worden door gas en hernieuwbare energie. In 2050 moet zelfs 100 procent van de elektriciteit worden opgewekt aan de hand van duurzame bronnen. Voor 2030 wordt een tussentijdse doelstelling van 40 procent vooropgesteld.

"Dit is concreter dan ik gevreesd had", zegt Alex Polfliet, het hoofd van Zero Emission Solutions. "Ik had gedacht dat het een lauwe tekst zou zijn waarover iedereen het eens is, maar het verheugt mij dat er toch wat cijfers opgeplakt worden." Hij verwijst onder meer naar de doelstellingen over hernieuwbare energie. Tegen 2030 moeten zonnepanelen 8 gigawatt (GW) produceren, offshore windenergie 4 GW en windmolens op land 4,2 GW, weet Le Soir.

Dat betekent meer dan een verdubbeling voor zonne-energie en een verdrievoudiging voor windenergie. Maar, stelt Polfliet, dat wil niet zeggen dat er ook een concreet plan is. "Het is makkelijk om daar wat doelstellingen op te plakken, maar zeker voor windenergie zal er toch een duidelijk plan moeten zijn. De capaciteit verdrievoudigen gebeurt niet zomaar. Nu moet er boter bij de vis: wat gaan we wanneer doen? Hoe gaan we de uitstoot precies verminderen?"

Dat het pact geen oplijsting van concrete maatregelen bevat is logisch, klinkt het op verschillende kabinetten. "Sommige zaken vallen onder de bevoegdheid van de gewesten. Zij moeten dit nu verder invullen. Maar dit is een belangrijke vertrekbasis."

De tekst gaat nu naar de verschillende regeringen. Pas als die allemaal hun goedkeuring geven, kan het pact ook in concrete maatregelen worden gegoten.

Vraag is echter of die goedkeuring er ook zal komen. Vorige week nog stelden N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy dat hun partij geen energiepact zal ondertekenen waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Volgens N-VA is er nog steeds geen enkele studie die aantoont dat ons land zonder kernenergie kan, en is het onduidelijk in welke mate een kernuitstap de stroomfactuur de hoogte zal injagen.

Premier Michel verwees naar het regeerakkoord en herhaalde dat de kernuitstap er hoe dan ook komt, desnoods met een wisselmeerderheid zonder N-VA. De komende weken zal blijken of beide partijen voet bij stuk houden.

Bronvermelding
De Morgen
11/12/17
https://www.demorgen.be/politiek/mi...-2025-bfbb21e2/

Mening: Ik vind het goed dat er een akkoord is gekomen over energie. Het wordt alleen moeilijker te bereiken door er exacte getallen op te kleven. Op lange termijn zou groene energie de stroomfactuur kunnen verlagen maar de apparatuur die nodig is om groene energie op te wekken is er nog niet. Dus moet er eerst een investering gebeuren. Op korte termijn gaat dit de overheid dus geld kosten. Een directe kernuitstap zie ik ook niet snel gebeuren. Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt door kernenergie. Als men beslist om er ineens mee te stoppen gaat er veel elektriciteit verloren. Het grootste nadeel aan kernenergie is het afval. Als men dit zou kunnen wegwerken, kan kernenergie nog langer gebruikt worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.