actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th November 2017, 19:04
Emmelie.V*rhoeven Emmelie.V*rhoeven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Mol
Posts: 43
De lange weg naar een Europees leger: 'Dit is een doorbraak voor de Europese Unie'

Afgelopen maandag ondertekenden 23 van de 28 Europese lidstaten een baanbrekend akkoord om op militair vlak veel sterker te gaan samenwerken. Hoewel het nog te vroeg is om van een Europees leger te spreken, betekent de zogenaamde 'Permanente en Gestructureerde Samenwerking' (Pesco) wel een uiterst belangrijkehorde in de geschiedenis van de Europese Unie.

'Dit is een enorm belangrijke politieke stap voor de Europese Unie', zegt professor Europese politiek aan de KU Leuven Steven van Hecke. Maar hoe komt het toch dat de Europese lidstaten pas na zestig jaar breed gedragen structurele stappen ondernemen op militair vlak? En waarom willen eurosceptische landen zoals Polen en Hongarije wel plots meedoen? En betekent dit dat er binnenkort een Europees leger militaire operaties uitvoert?

Nog steeds te veel barrières

Maandag hebben 23 Europese regeringsleiders en staatshoofden een belangrijk akkoord gesloten dat een nauwere samenwerking tussen de verscheidene lidstaten op vlak van defensie mogelijk moet maken. Momenteel kampen de lidstaten nog steeds met veel barrières om die samenwerking vlot en efficiënt op poten te kunnen zetten.

Probleem voor de Europese Unie is bijvoorbeeld dat de verscheidene lidstaten met verschillend materieel werken, wat een gecoördineerde aanpak bemoeilijkt. Zo telde de Europese Unie in 2015 178 verschillende wapensystemen en 17 verschillende tanktypes. Ter vergelijking: de Verenigde Staten gebruikten toen maar 30 wapensystemen en heeft slechts 1 type van tank. Bovendien gelden er in de Europese Unie strikte regels indien militair transport over de landsgrenzen wil reizen, wat maakt dat konvooien soms stilstaan bij een grensovergang. Deze problemen bemoeilijkten bovendien NAVO-operaties in Oost-Europa.

Hoog tijd dus om daar komaf mee te maken, dachten de drieëntwintig staatshoofden en regeringsleiders maandag in Brussel. Daar hebben ze zich formeel geëngageerd om structureel en permanent samen te werken op defensievlak. Het gaat zowel om de ontwikkeling van gezamenlijk militaire capaciteit als om het voeren van gemeenschappelijke buitenlandse operaties. 'Dit akkoord is voor de Unie absoluut een opsteker, omdat het voor vele landen natuurlijk een gevoelig domein is. Het is belangrijk dat de European los van de NAVO en de Verenigde Staten in staat zijn om op dit blak stappen vooruit te zetten', zegt Van Hecke.

Van een Europees leger is er binnen dit kader echter geen sprake, aangezien de beslissingsbevoegdheid om samen te werken en operaties uit te voeren bij de deelnemende lidstaten blijft. De Europese Unie kan dus niet op eigen houtje beslissen om militairen in te zetten voor buitenlandse operaties. Wat echter wel de bedoeling is, dat er een plek wordt voorzien waar deze 23 landen met elkaar kunnen overleggen over een gecoördineerde aanpak.

Bron : De Knack
Geraadpleegd op 15 november 2017
Link : http://www.knack.be/nieuws/wereld/d...ead-926491.html

Mening: Een Europees leger is naar mijn mening niet mogelijk. Ik denk niet dat de 28 lidstaten tot één leger kunnen komen. Ook omdat ze verschillende materialen gebruiken. Er zijn trouwens ook maar 23 lidstaten die het akkoord om beter samen te werken bij militaire operaties getekend hebben. Dit moet wel mogelijk zijn volgens mij. Het zal een grote stap vooruit en een grote verbetering zijn moesten deze landen nauw kunnen overleggen over een aanpak. Ik denk ook dat het een goed idee is dat we niet telkens op de NAVO of de Verenigde Staten moeten terugvallen of rekenen. Zij gebruiken namelijk wel dezelfde tanks, munitie want hun samenwerking dus vergemakkelijkt.

Laatst aangepast door Emmelie.V*rhoeven : 15th November 2017 om 19:18.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th November 2017, 22:36
Aurélie.J*cobs Aurélie.J*cobs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wechelderzande
Posts: 70
Ik vind dat het een goed idee is dat de staatshoofden de koppen bij elkaar steken om vernieuwingen en verbeteringen te creëren binnen de Europese Unie. Daar draait het ten slotte om: "een Europese samenwerking!" Al vraag ik me ten sterkste af of defensie wel een thema hoort te zijn om de hoofden bij elkaar te hoeven steken. Ik denk dat de Europese Unie in het algemeen een groot succes is als we het hebben over het hele economische verhaal. Voor vele landen binnen de Europese unie is de economische visie van de Europese Unie voordelig geweest. Open grenzen, een open handel en hetzelfde betaalmiddel. Daar draait en staat de Europese Unie in mijn ogen voor. Als we het over de politiek binnen de Europese Unie hebben, ben ik niet zo'n voorstander als van het economisch luik. Ik denk dat de Europese Unie op dit moment politiek te zwak staat om een verband te sluiten over defensie. We zijn met veel lidstaten, en het zou inderdaad praktisch niet haalbaar zijn. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de Europese Unie in het algemeen weinig politieke macht heeft. Als er dan een groot politiek spel binnen de Unie aan de gang is, durft het Europees parlement in eerste instantie niet reageren, of zijn ze gewoonweg te loom in hun reactie. Wat ik snap. Neem nu heel de zaak Catalonië. Als Europees parlement moet je reageren, maar dat is niet makkelijk. In mijn ogen moeten ze snel, efficiënt en diplomatisch handelen. Iets wat ze niet voldoende hebben gedaan afgelopen weken. Europa heeft in het algemeen een mooie visie. Deze economische visie hebben we jaren geleden gerealiseerd en is positief ontvangen bij de mensen. Langs de andere kant sta ik voor het idee van een verenigd defensie niet te springen, ik geef dit eerlijk toe. De vraag is hoe dit bij de bevolking van alle verschillende lidstaten ontvangen zal worden? De grenzen liggen ten slotte open voor verkeer, handel,... Maar wat zal er gebeuren als we met defensie beginnen? Deze reactie is langs de andere kant wel begrijpelijk als we deze bekijken vanuit de EU zelf. Met de groter wordende dreiging van kernwapens in het buitenland, is het logisch dat deze voorstellen op tafel komen. De EU wil zich ook sterk opstellen ten opzichte van de andere internationale grootmachten.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 16th November 2017, 13:29
Ruben.C*vens Ruben.C*vens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2017
Locatie: Herenthout
Posts: 20
Post

Een Europees leger is volgens mij op termijn wél mogelijk, rekening houdende met de lange tijd dat het waarschijnlijk in beslag zal nemen. En we zullen ook moeten samenwerken met de gehele Unie, niemand mag uit de boot vallen; zoals nu af en toe het geval is. De vraag is dan gewoon of het nodig is om zulk een groot leger op te stellen met het vele aantal euro's dat het waarschijnlijk zal kosten. Zal het de moeite waard worden? Ik denk in ieder geval van wel, uitgaande van de dreigingen die ons continent momenteel aanstaart, lijkt het me geen slecht idee om een leger te hebben. In de toekomst kijkende, zullen er waarschijnlijk ooit wel eens aanvallen komen van andere landen / of continenten, dus de kans lijkt mij quasi nihil dat er nooit meer oorlogen zullen zijn (uitgaande van de gang van zaken met IS, Noord-Korea, de burgeroorlogen in Syrië en de algemene problemen in het Midden-Oosten, en vooral dan de kwestie Israël-Palestina...). De enige manier waarop we ons daar als continent Europa op kunnen voorbereiden, is via een deftig leger. Want voorkomen is beter dan genezen. Toch moeten we ook stil staan bij zaken als, ons té defensief willen opstellen. We zouden als EU juist het voorbeeld moeten worden en zijn van het continent dat het goede voorbeeld zou moeten geven wat betreft zaken als oorlogen vermijden, we hebben namelijk al twee wereldoorlogen achter de rug, en we waren steeds relatief gezien min of meer de kern van deze gruwelijkheden. Daar moeten we lessen uit trekken om dit in de toekomst nooit meer te laten gebeuren, dat dingen zo uit de hand kunnen lopen. En met dat goede voorbeeld geven bedoel ik: -open zijn tegenover vluchtelingen (zij hebben wat hun overkwam ook allemaal niet verdiend, hierbij dient men wel een onderscheid te maken tussen economische en oorlogsvluchtelingen vind ik!), -proberen als Unie samen te werken met de gehele wereld en geen landen buiten te sluiten en aan protectionisme 'te doen' zoals momenteel de VS en, -géén racisme te tolereren (de Duitsers hebben namelijk in WO 2 al genoeg onreinheden begaan wat betreft de Joden en vreemdelingen, en daarmee Europa als continent in een slecht daglicht gezet en besmet). De enige manier om van die besmetting af te komen is door economisch en politiek 'het goede' te doen, (zelfs terwijl de rest van de wereld 'het slecht' zou doen). En dat begint volgens mij bij een Europees leger dat niet komt om oorlog, twijfel of verdeeldheid te zaaien, maar moet komen om de wereld die volgens mij in nood is, te helpen om wereldvrede te bereiken tussen de onderlinge landen en werelddelen die samen de gehele wereld vormen. Ik weet dat het een utopie lijkt. Maar vast staat dat, als het EU leger er dan al ooit komt, we het deze keer op een politiek correcte manier moeten aanpakken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.