actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th October 2017, 12:42
Andres.V*nlandewyck Andres.V*nlandewyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Wijnegem
Posts: 30
Peeters: ‘Uitspraken Francken niet wijs’

Door te opperen dat Catalaan Carles Puigdemont politiek asiel kán vragen in België, lokt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een diplomatieke rel uit. Zijn (ongewilde) tackle van de broze relatie met Spanje krijgt kritiek – niet het minst in eigen land.

Onaanvaardbaar’, zo noemt het Spaanse Europarlementslid Esteban González Pons (PP) de uitspraak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zei dat de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont, die vervolging riskeert in Spanje, in ons land asiel kan aanvragen.

Het was een antwoord op een vraag, maar in Spanje interpreteert men Franckens ‘uitnodiging’ als een belediging van het Spaanse gerecht. ‘Het gaat om zware beschuldigingen’, aldus González Pons. ‘Dit moet rechtgezet worden.’ De rest van de regeringspartij doet er (voorlopig) het zwijgen toe, net als de ambassades, naar verluidt om de steunbetuigingen aan Catalonië geen megafoon te geven. ‘Dat is niet onverstandig’, meent een ex-diplomaat. ‘De regering voelt zich gesterkt door de steun van de EU. Waarom Francken zich verplicht voelt om zo’n uitspraak te doen vóóraleer het probleem zich stelt, is des te onbegrijpelijker. Door te spreken van asiel en dus van mogelijke bedreiging van de fysieke en intellectuele integriteit van Puigdemont, schilder je Spanje af als een land dat de grondrechten niet respecteert. Dat is provocatie.’

Volgens de Spaanse krant El Mundo zou een deel van het ministerie van Buitenlandse Zaken vinden dat er (opnieuw) diplomatieke maatregelen nodig zijn. Twee weken geleden zette premier Michels veroordeling van het Spaanse geweld tegen Catalaanse burgers veel kwaad bloed bij het kabinet van de Spaanse premier Mariano Rajoy. De Belgische ambassadeur kreeg daarop een e-mail waarin werd gedreigd om de steun voor politiebaas Catherine De Bolle (die in poleposition ligt om hoofd van Europol te worden, red.) in te trekken. De relatie werd hersteld, maar de wonde is nog niet volledig geheeld.

Michel was er gisteren dan ook snel bij om Francken aan te manen ‘geen olie op het vuur te gieten’. Ook ministers Geens (CD&V) en De Croo (Open VLD) lieten hun ongenoegen blijken, net als Waals minister-president Willy Borsus (MR). CD&V-vicepremier Kris Peeters bestempelt de uitspraken van zijn regeringscollega als ‘niet wijs’. ‘Zeker aangezien het probleem zich helemaal niet stelt’, aldus Peeters op Twitter.

Vuurwerk

Want áls – als – Puigdemont politiek asiel vraagt in België, dan dreigt de situatie in ons gezicht te ontploffen. De EU-lidstaten hebben allemaal een protocol ondertekend waarin staat dat ze elkaar als ‘veilig land van oorsprong’ beschouwen, wat asiel verlenen in principe uitsluit. ‘België is het enige land dat daar een verklaring aan heeft toegevoegd zodat we het recht behouden om asielaanvragen van EU-onderdanen individueel te beoordelen’, vult professor Jan Wouters (KU Leuven) aan. ‘Wij kunnen autonoom beslissen, maar de Raad van Ministers moet op de hoogte worden gesteld. En dat belooft wel vuurwerk te geven, natuurlijk.’ Als het zover is, staat niet Spanje maar wel België alleen – dat beseft Michel.

Was Francken zich bewust van de diplomatieke gevolgen van zijn uitspraak? ‘Hij heeft de bestaande procedures uitgelegd als antwoord op een hypothetische vraag’, benadrukt zijn woordvoerster. De meeste van zijn collega’s vinden evenwel dat hij beter had moeten weten. ‘Politiek gezien is het wellicht de N-VA-reactie op het feit dat er binnen België geen appetijt is om Catalonië te erkennen als onafhankelijke staat’, meent Wouters nog. ‘Asiel verlenen aan Puigdemont kan beschouwd worden als een second best. Maar door het te ventileren, wordt het problematisch.’

Bron
De Standaard - 30/10/2017 - 09:52
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171030_03161015

Mening
Is dit het begin van een verdeeld Europa? Persoonlijk denk ik dat het nog te vroeg is om tot zo'n uitspraken over te gaan, maar deze hele situatie heeft wel mogelijkheid tot escalatie. Zelf denk ik dat het geen slimme zet zou zijn om Catalonië te erkennen, noch om asiel te verlenen aan Puigdemont. Zoals in de tekst vermeld, zou dit enkel olie op het vuur gooien en in ons eigen gezicht kunnen ontploffen. Dus ervoor kunnen zorgen dat België er alleen voor staat. Spanje echter staat, met of zonder onze steun, in een sterke positie. Frankrijk en Duitsland steunen Madrid dan ook voor de volle 100%. Hoewel Catalonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen is er nog geen enkel land ter wereld die deze uitspraak erkent. De enige landen binnen de EU die hierover nadenken zijn Slovenië, die zichzelf zien als een grote broer van Catalonië, en Finland waar het voorstel voor erkenning al bijna, voor de gesprekken waren begonnen, de kop zijn ingedrukt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:46.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.