actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th October 2017, 16:31
Arno.V*andenBergh Arno.V*andenBergh is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Herentals
Posts: 43
Vlaanderen investeert in superkabel om snel internet tot in elk huis te brengen

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) wil over heel Vlaanderen een supersnel datanetwerk aanleggen. Desnoods richt hij daar een nieuw overheidsbedrijf voor op.

De stroom van digitale gegevens explodeert en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Vandaar dat Vlaams minister Muyters een supersnel datanetwerk wil uitbouwen in Vlaanderen. De bedoeling is glasvezelkabels tot bij de mensen thuis te brengen. "We moeten de ambitie hebben om koploper te worden, zelfs op wereldschaal", zegt Muyters.

De maximale kostprijs loopt op tot 3 miljard euro, te investeren over 20 jaar. Een zeer hoog bedrag. Muyters kijkt naar Vlaamse investeringsmaatschappijen als GIMV of PMV, maar ook naar steden en gemeenten en gasnetwerkbeheerder Fluvius (de fusie van Eandis en Infrax). Die laatste heeft de knowhow in handen, maar er zijn ook praktisch voordelen. Wanneer de straat wordt opengelegd voor een nieuwe gasleiding, kan er meteen een glasvezelkabel worden getrokken.

Om zijn project te realiseren gaat de minister de komende weken overleggen met de providers Telenet en Proximus. Zij zijn zelf al volop bezig met de uitbouw van een supersnel netwerk, maar mikken volgens Muyters nog niet hoog genoeg. Bovendien stelt hij een aantal voorwaarden.

Zo wil hij dat het netwerk opengesteld wordt voor alle providers. Een betaalbaar tarief voor de gebruiker is een andere voorwaarde die Muyters oplegt. Door de dominante marktpositie van Proximus en Telenet zijn de prijzen voor de consument in ons land hoger dan in de rest van Europa. Sneller internet dus, maar voor een betere prijs.

Beide operatoren wachten officieel op de gesprekken met Muyters om hun mening te geven op het plan, maar ze zitten niet bepaald te wachten om hun netwerk open te gooien. Hun boodschap is altijd geweest: wij hebben fors geďnvesteerd, dat gooien we niet zomaar te grabbel.

Nieuw overheidsvehikel
Als beide operatoren Muyters' ambities niet kunnen waarmaken, komt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf dat de aanleg van de kabels moet superviseren. Mogelijk komt er een samenwerking, waarbij Vlaanderen de gaten in de bestaande netwerken dicht en de capaciteit opkrikt. Doen Telenet en Proximus helemaal niet mee, dan neemt Vlaanderen de hele uitbouw voor zijn rekening, wat de kostprijs dus zal opdrijven tot 3 miljard euro. De eerste kabel kan volgend jaar na de zomer in de grond.

Dat Muyters een nieuw overheidsvehikel opricht is opmerkelijk. De Vlaamse regering stichtte eerder de Werkvennootschap, om wegenwerken te coördineren. Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) was al kritisch voor een "wildgroei aan structuren" bij de Vlaamse overheid (DM 17/8). De Waalse intercommunale Publifin, ook verantwoordelijk voor internet, ging begin dit jaar bijna ten onder aan graaischandalen. Muyters verzekert maximale transparantie aan de dag te leggen.

Federaal minister voor Telecom Alexander De Croo (Open Vld), ook bevoegd voor Proximus, roept de operatoren op om de plannen met open vizier te bekijken en het belang van de consument voorop te stellen. Wel waarschuwt hij voor het idee dat de overheid zelf netwerken moet aanleggen. "Het is belangrijk om privépartners te betrekken."

Bron: De Morgen: https://www.demorgen.be/binnenland/...engen-bdeaaa32/

Mijn mening:
Ik ben voorstander van de investering in de superkabel, zeker als we kijken naar hoe snel heel de digitalisering de laatste jaren is gelopen. 10 jaar terug bestonden er nog geen smartphones en nu kunnen we ze gewoon niet meer wegdenken. Er is nu ook al sprake van ingeplante sensor in onze arm die onze fysieke conditie zal kunnen monitoren. Deze toepassingen vragen om een sterk netwerk!
Voor de consument zijn er 2 kanten aan dit verhaal. Enerzijds kan die genieten van snel internet voor een voordelige prijs, anderzijds zal hij het waarschijnlijk voelen aan de belastingen. Want de kostprijs voor het aanleggen van zo’n netwerk kan oplopen tot 3 miljard euro.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.