actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd October 2017, 11:39
Jana.d*Boer Jana.d*Boer is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Noorderwijk
Posts: 30
Thumbs up Boeren kunnen zich binnenkort verzekeren tegen klimaatrisico's.

Boeren kunnen zich binnenkort verzekeren tegen klimaatrisico’s

Vlaamse regering heeft 5,1 miljoen euro over voor inkomensverlies door weersomstandigheden

03-10-17, 06.00u - Cathy Galle en Michiel Martin

Droogte op het veld van Marijn Delanote in Ieper in juni dit jaar. Die werd erkend als ramp en kan dus door het Rampenfonds worden vergoed, maar dat geldt niet voor alle inkomensverlies door het weer.
Landbouwers die schade ondervinden door extreme weersomstandigheden zullen zich daar binnenkort tegen kunnen verzekeren. De Vlaamse overheid wil de komende drie jaar 5,1 miljoen euro vrijmaken om de verzekeringspremies betaalbaar te maken.

Extreme weersomstandigheden hebben steeds vaker een destructieve impact op de oogst van landbouwers. Die kunnen zich momenteel enkel laten verzekeren tegen hagelschade. Bij grote, algemene schade kan het Vlaamse Rampenfonds tussenkomen. Daarvoor moet de Vlaamse overheid de schade wel erkennen als landbouwramp.


'Alles is te verzekeren, maar het moet voor onze boeren wel betaalbaar zijn'
(SONJA DE BECKER, VOORZITTER VAN DE BOERENBOND)
Vorige week nog erkende de Vlaamse overheid de nachtvorst in april en de aanhoudende droogte tussen april en juni als landbouwramp. Samen goed voor een geschatte budgettaire weerslag van 60 miljoen euro, gespreid over de jaren 2018 en 2019. Geen duurzame oplossing, noch voor de overheid, die de druk op het rampenfonds ziet toenemen. Noch voor de boeren, die afhankelijk zijn van ramperkenning.

Een brede weersverzekering voor landbouwers moet de oplossing bieden. Die moet boeren vergoeden voor het inkomensverlies dat ze lijden door extreme weersomstandigheden op hun oogst. “We zijn volop in overleg met de verzekeringssector en de Vlaamse Overheid over zo’n verzekering", zegt Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond aan De Morgen. De gesprekken lopen al tien jaar, maar zijn nu eindelijk in een stroomversnelling geraakt. "Alles is te verzekeren, maar het moet voor onze boeren wel betaalbaar zijn", vindt de voorzitter.

Ook Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) bevestigt dat er druk gepraat wordt, maar over de contouren van een mogelijk besluit wil ze wel nog niets lossen. “Daarvoor is het te vroeg, op politiek vlak ligt er nog niets vast.”

Bij de Boerenbond willen ze wel de onderhandelde bedragen lossen. “Tegen het voorjaar zal er een besluit zijn. Het gaat om 5,1 miljoen euro, gespreid over de komende drie jaren”, zegt economisch adviseur François Huyghe. Het Vlaams geld daarvoor komt van de zogenaamde ‘betalingsrechten’, een directe steun per hectare die boeren nu ontvangen als ze voldoen aan bepaalde Europese voorwaarden. Het gaat dus, voor alle duidelijkheid, om een overheveling van middelen en geen nieuwe fondsen.

Naast het Vlaams geld komen er ook nog Europese subsidies, want vanuit Europa wordt zo’n weersverzekering voor boeren sterk gestimuleerd. Subsidies voor zo’n polis kunnen in Europa oplopen tot 65 procent. Onder andere Nederland en Frankrijk hebben al zo’n weersverzekering voor landbouwers.

Belangrijke randvoorwaarden

De verzekering zal tussenkomen vanaf 30 procent economische schade. Er zijn wel enkele belangrijke randvoorwaarden. Landbouwers zullen alle percelen van een bepaalde teelt, zoals graan, en minstens de helft van hun totale landbouwoppervlakte moeten verzekeren. “Om te voorkomen dat boeren enkel risicovolle of waardevolle percelen zouden verzekeren”, zegt Huyghe.

Want zo’n risicospreiding vormde lange tijd het struikelblok voor verzekeraars. Zij wilden een systeem zoals al bestaat in de gewone brandverzekering. Daar is nu ook verplicht schade door overstromingen in opgenomen. Voor iedereen en dus niet alleen bij de mensen die in overstromingsgevoelige gebieden wonen.

De koepel van verzekeraars Assuralia, Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zitten donderdag samen om het dossier te bespreken met de Vlaamse overheid.


EIGEN MENING: Ik vind dit een heel goed initiatief. Het is belangrijk om de boeren te ondersteunen waar nodig. Door deze boeren te helpen blijven zij gemotiveerd om hun werk verder te zetten en stoppen er misschien minder boeren als landbouwer. Ik begrijp volledig dat als je perceel waar je zo hard aan gewerkt hebt verloren gaat door weersomstandigheden, dat heel frustrerend moet zijn en sommige boeren er de brui aan geven. Zo gaat heel veel ervaring verloren. Ik vind het goed van België dat we niet achterop willen blijven en landen zoals Nederland en Frankrijk volgen in hun gedachtegang hierover.

BRON: www.demorgen.be op 03/10/2017
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.