actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th May 2017, 09:48
Graylan.B*oeckx Graylan.B*oeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Geel
Posts: 73
KU Leuven verrast met keuze voor Sels

Met 48 stemmen verschil verliest Rik Torfs de rectorverkiezingen in Leuven. De heisa van de afgelopen dagen nekte zijn kansen.

Verrassing van formaat aan de KU Leuven: niet Rik Torfs maar zijn relatief onbekende uitdager, Luc Sels, won de rectorverkiezingen. Weliswaar met een nipte meerderheid, maar voldoende om het zittend bestuur naar huis te spelen.

Het was gisteravond wachten tot bijna tien uur voor de officiële communicatie van het resultaat. Het duurde zo lang omdat de papieren stembiljetten handmatig werden geteld, maar ook omdat de Academische Raad (waarin de decanen en het dagelijkse bestuur zitten) nog eerst moesten discussiëren over enkele klachten, ingediend bij de Kiescommissie.

Niettemin: even voor het ter perse gaan van deze krant claimde een zichtbaar ‘positief aangedane’ Sels de overwinning met 1.088 stemmen. Torfs moest nipt de duimen leggen met 1.040. Voor het eerst in de geschiedenis van de KU Leuven werd niet alleen een zittend rector uitgedaagd door een tegenstander, maar ook meteen verslagen.

Zoals bekend genoot Torfs de steun van het universitair ziekenhuis. Maar blijkbaar was zijn draagvlak bij de professoren, doctorandi en studenten minder groot dan zelf gedacht. Nochtans gaven waarnemers hem vooraf de meeste kansen, omdat hij assertiever campagne voerde en kon genieten van de ‘kanseliersbonus’. Ook zijn sterke aanwezigheidspolitiek in de media en zijn gevatte stijl werden als pluspunten aangestipt.

Vaudeville

Maar net dat laakte Sels in zijn campagne: de ‘arrogantie’ van het huidige bestuur, waardoor de KU Leuven een slechte naam kreeg. Ook het gebrek aan transparantie en intern overleg speelde hij uit.

In het kamp van Sels wordt ook gewezen op het belang van de zwevende kiezer, die op het laatste moment voor de decaan van Economie koos. Daarbij wellicht gestuurd door de vaudeville van de afgelopen dagen. Vorige week vrijdag diende Sels een klacht in bij de Kiescommissie omdat hij enkele suggestieve mails laakte van een paar rectorale medewerkers. Ook het feit dat Herman Daems, de voorzitter van de Kiescommissie, maandag een raar manoeuvre uithaalde – hij stuurde de universitaire gemeenschap een brief van Torfs door, maar geen van Sels – lokte verontwaardiging uit.

Torfs moet dus, als hij zijn verlies analyseert, zeker richting Daems kijken. Sommigen wijzen, als tweede verklarende factor, ook op de manier waarop het bestuur een zwijgcultuur installeerde omtrent wetenschappelijke fraude.

Herman Daems zelf zei gisteravond, bij het bekendmaken van het resultaat op het rectoraat in de Naamsestraat, dat ‘de universiteit tevreden’ kan zijn omdat er maar één ronde nodig bleek – een gênant scenario zoals momenteel in Gent werd dus vermeden.

Reacties

Sels zelf hield het bij een korte toespraak voor de verzamelde pers. Hij zei te willen ‘luisteren’ naar de boodschap van de universiteit en reikte meteen de hand naar de overkant. ‘Het eerste dat ik nu wil doen, is een breed draagvlak creëren.’ Een andere prioriteit is de samenstelling van een nieuwe beleidsploeg. In het verleden gebeurde het vaak dat de winnaar iemand uit het kamp van de tegenstander koos als vicerector. Afwachten of Sels die traditie voortzet.

In een eerste reactie zei Torfs vooral ‘heel dankbaar te zijn’, omdat hij de functie vier jaar mocht uitoefenen. Hij is ook ‘blij dat hij dat kon doen, en ik ben ook blij dat aan de universiteit een democratie bestaat, waarin verschillende richtingen mogelijk zijn. Ik hoop dat het goed blijft gaan.’

Eigen mening:
Uit de geschiedenis hebben we al geleerd dat de gedoodverfde winnaar niet steeds met de overinning gaat lopen. De huidige rector aan de KU Leuven, Torfs, was in dit geval favoriet, maar kon toch niet rekenen op de meerderheid. Door via verschillende, al dan niet correcte, wegen stemmen voor zich te ronselen, heeft Torfs het omgekeerde effect uitgelokt. Vele stemmen zijn naar de andere partij over gegaan. Ik denk dat het goed is van Sels dat hij inspeelt op de noden. Hij vertelt dat hij wil luisteren en dat hij ook de hand wil rijken naar de overkant. Hiermee zal hij veel mensen voor zich kunnen winnen.
Het lijkt me goed dat de rector verkozen wordt door een relatief groot aantal stemmen. Hierdoor wordt de stemming vrij representatief.

Bronvermelding:
• De Standaard
• Gepubliceerd: 10/05/2017 om 7:08
• Geraadpleegd: 10/05/2017 om 8:20
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170510_02874748
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.