actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th March 2017, 19:31
steven.w*uters steven.w*uters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Hoogstraten
Posts: 73
Commissie 22/3: ‘Spanningen in scholen over islam even sterk als na 9/11’

Commissie 22/3: ‘Spanningen in scholen over islam even sterk als na 9/11’

Net als na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 is er ook nu veel polarisering en ‘complotdenken’ onder moslimjongeren. Dat verklaarde Antwerps directrice Karin Heremans in de commissie over de aanslagen in Brussel. Volgens Heremans was de impact van sociale media na 9/11 echter veel kleiner.

Heremans combineert momenteel de leiding van het Antwerpse Atheneum met het co-voorzitterschap van het Radicalisation Awareness Network van de Europese Commissie en werk voor de Vlaamse overheid. Daardoor heeft ze breed zicht op de radicalisering bij jongeren en hoe dat evolueert.

‘Sinds een paar maanden zien we een nieuwe opstoot van complottheorieën’, aldus Heremans. Ronselaars - ‘groomers’ - zetten niet langer in op het lokken van Syriëstrijders, maar proberen jongeren volop af te zetten tegen onze samenleving. Sommige scholieren zien overal westerse complotten tegen de islam, beginnen plots te eisen om te mogen bidden tijdens de lesuren of nemen bijvoorbeeld aanstoot aan het luiden van de kerkklokken zonder dat er ook wordt opgeroepen tot het islamitisch gebed.

Georkestreerde acties van ronselaars

Volgens Heremans wijst ook internationaal onderzoek op georkestreerde acties van ronselaars die inspelen ‘op de identiteit van jongeren, op hun sociale en schoolse achtergrond, op discriminatie waarmee ze geconfronteerd worden’. ‘Je ziet jongeren afglijden, zich helemaal afsluiten van hun omgeving en zich afzetten van elke autoriteit.’

‘Op die manier wordt een hele groep moslims losgeweekt uit onze samenleving’, waarschuwde de directrice. ‘Dat proces van radicalisering loopt voor iedereen anders en je kan niet in iemands hoofd kijken om te weten wanneer die tot geweld zou kunnen overgaan. Dat is zorgwekkender dan vroeger, omdat die oproep tot geweld er toen eigenlijk niet was in ons land.’

Pleidooi voor ‘digitale tegenaanval’

Sociale media spelen een immense rol. Heremans pleit dan ook voor een forse ‘digitale tegenaanval’ zoals OCAD-topman Paul Van Tigchelt dat eerder ook al deed. ‘Er is een massaal tegendiscours nodig via sociale media’, aldus de Antwerpse.

Voorts waarschuwde ze voor polariserende uitspraken van politici die misbruikt worden door ronselaars en bepleit ze de promotie van onze gedeelde waarden. Heremans denkt dan bijvoorbeeld aan de uitspraken van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits over het gebrek aan betrokkenheid van de allochtone ouders op school.

Heremans smeekt bovendien de Vlaamse regering om in haar strijd tegen radicalisering niet louter te focussen op de islam, ‘want dat is slechts 25 procent van het verhaal’. Van de federale regering vraagt ze dan weer steun voor een interfederaal expertisecentrum en voor privaat-publieke samenwerkingen zoals het UFUNGU-netwerk rond radicalisering en polarisering.

‘Radicalisme moet globaal aangepakt worden’

Ook islamleerkracht Hicham Abdel Gawad merkt de immense rol van sociale media bij het verspreiden van antiwesterse complottheorieën en hun impact op moslimjongeren. Hij is optimistisch op vlak van preventie, maar toonde zich net als veel voorgangers in de onderzoekscommissie erg zwartgallig over de kansen van deradicalisering.

‘Radicalisme moet dus zeer globaal aangepakt worden, we mogen niet enkel focussen op gewelddadig radicalisme’, beklemtoonde hij. ‘Want dat zou zijn zoals zwaarlijvigheid tegen te gaan door enkel morbide obesitas te bestrijden.’

Bron: DS 08/03/2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170308_02769255

Mening: Ik vind het niet normaal dat zij complottheorieën zien die vanuit de westerse samenleving zou komen. Zij doen alsof wij ons moeten veranderen en alsof wij de schuld zijn van de slechte dingen die zij doen bij ons. Ik vind het onzin dat zij complottheorieën over ons verzinnen en dat ze daarom meer zouden willen bidden. Vroeger konden ze hier zonder problemen mee leven. Ik denk dan ook dat we hier zeer alert voor moeten zijn en als we dit opmerken dit niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Aangezien we leven in een wereld waar sociale media heel belangrijk is geworden, zal dit ook één van de mogelijkheden zijn om deze radicalisering tegen te gaan. Het gaat toch ver als jongeren die meer dan waarschijnlijk ook in een westerse wereld geboren zijn, antiwesterse boodschappen posten. Dit moeten we zo snel mogelijk stoppen, anders gaan er veel jongeren radicaliseren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.