actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Turkije
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th December 2016, 23:02
Gloria.J*nssens Gloria.J*nssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Noorderwijk
Posts: 25
Ontwerpgrondwet geeft Erdogan meer macht

In Turkije is zaterdag, goed vijf maanden na de mislukte staatsgreep, een ontwerpgrondwet ingediend bij het voorzitterschap van het parlement. Daarin zou president Erdogan ook de bevoegdheden van de premier confisqueren.

In de plaats van het huidige parlementair systeem komt een presidentieel systeem, waardoor de bevoegdheden van president Recep Tayyip Erdogan verruimd worden, meldt het regeringsgezinde persbureau Anadolu zaterdag. Erdogan neemt in dat voorstel de essentiële bevoegdheden van de premier over. In de plaats van een premier, krijgt Turkije één of twee vicepresidenten. Het zaterdag ingediende ontwerp is het resultaat van wekenlange onderhandelingen tussen Erdogans AKP en de nationalistische MHP.

Critici vrezen dat met deze grondwet de democratie uitgehold wordt. Zo maakt het ontwerp mogelijk dat de president, nu eigenlijk nog een ceremoniële functie, bij decreet kan regeren en ministers kan aanduiden. De rol van het parlement zou zich beperken tot wetgevend werk - zelfs de begroting zou ze niet meer moeten goedkeuren. Een “gekwalificeerde meerderheid” zou nodig zijn om de president te overrulen. Zaterdagavond houden AKP en MHP een persconferentie over de precieze inhoud van het ontwerp.

‘Als God het wil, zal dat het begin zijn van een nieuw tijdperk’, zei Erdogan zaterdag tijdens een toespraak in Istanboel, nog voor het ontwerp werd ingediend. ‘Mijn wens is dat deze tekst met succes door het parlement raakt.’

Volgens eerste minister Binali Yildirim, die zijn job dus zou verliezen, maken de wijzigingen daarnaast ook mogelijk dat de president lid kan zijn van een politieke partij. Dat zou Erdogan kunnen toelaten om formeel weer aan het hoofd te komen van de AKP, een post die nu nog door Yildirim bekleed wordt.

AKP heeft de steun van MHP-parlementsleden nodig om de grondwet, waarschijnlijk begin volgend jaar, gestemd te krijgen. Na de stemming zal het parlement een referendum organiseren over de nieuwe grondwet, waarschijnlijk in maart.

In Turkije geldt, sinds de mislukte staatsgreep, de noodtoestand. De nieuwe grondwet is volgens de AKP nodig om de stabiliteit in het land te garanderen. Erdogan verwees de afgelopen maandag naar Frankrijk en de Verenigde Staten als voorbeeld.

Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20161210_02619480

Eigen mening : Ik vind dat de toestand in Turkije al even uit de hand aan het lopen is. Turkije is een land waar heel veel corruptie is in de politiek. Erdogan is ook nog burgemeester van Instanbul geweest en daar deed hij ook al echter heel veel aan vriendjespolitiek en zag er niet achter voor eens wate illegale Turkse Lira in zijn zakken te steken. Zijn verleden bestaat ook uit veel smeergeld en illegale praktijken waar hij meer macht en geld zou krijgen. Volgens eerste minister Binali Yildirim, die zijn job dus zou verliezen, maken de wijzigingen daarnaast ook mogelijk dat de president lid kan zijn van een politieke partij. Dat zou Erdogan kunnen toelaten om formeel weer aan het hoofd te komen van de AKP, een post die nu nog door Yildirim bekleed wordt.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 11th December 2016, 01:27
maxim.j*nsen maxim.j*nsen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Boechout
Posts: 136
Dus... Turkije bij de EU? Dat kan Erdogan op zijn buik tatoeëren.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 12th December 2016, 19:31
Toon.H*yselbergs Toon.H*yselbergs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Morkhoven
Posts: 77
Dit artikel is een mooi voorbeeld van hoe onstabiel Turkije is. Ik sluit me aan bij de critici die vrezen dat de democratie er zal verdwijnen wanneer het land zou overgaan in een presidentieel systeem. Vergeet ook niet dat de laatste maanden zeer onrustig waren in Turkije, denk maar aan de verschillende aanslagen die er het afgelopen jaar gepleegd zijn. Het zou dan ook een heel slecht plan zijn om dat land op dit moment toe te laten in de Europese Unie. De Unie heeft op dit moment met de vluchtelingencrisis en de brexit al zorgen genoeg aan haar hoofd. Ook op economisch vlak heeft Turkije ons weinig te bieden. Het land is doorheen de geschiedenis zowel op cultureel als economisch vlak steeds een brug geweest tussen de oosterse en de westerse beschaving. Dit lijkt mij nog niet snel te zullen veranderen. En zolang Turkije geen westers land is, lijkt het mij geen goed idee om Turkije toe te voegen aan de Europese Unie.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:16.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.