|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
|
#1
|
|||
|
|||
Suikertaks wordt niet uitgebreid
De regering-Michel heeft in alle stilte beslist de taks voor alle suikerhoudende producten niet uit te breiden. De taks werd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block ingevoerd als een eerste stap in een groot voedingsplan, maar was van in het begin omstreden.
Bij de onderhandelingen over de taxshift besliste de regering eind 2015 nochtans een suikertaks in te voeren. Die zou op kruissnelheid 250 miljoen euro opbrengen en moest de belastingverlaging voor personen en bedrijven mee financieren. In een eerste stap werden de accijnzen op frisdranken verhoogd. In principe zou vanaf volgend jaar een echte suikertaks worden ingevoerd op alle suikerproducten, maar bij de onderhandelingen over de programmawet, waarin de begrotingsmaatregelen staan, besliste de regering-Michel daarvan af te zien. Frisdranktaks blijft bestaan De regering is van mening dat de taks de koopkracht van de Belgen kan verminderen, en dat is net niét de bedoeling. De suikertaks wordt dus niet uitgebreid, schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws. Volgens het kabinet-De Block blijft de bestaande accijns op frisdranken wel bestaan. Het uitblijven van een echte suikertaks slaat op termijn een gat in de begroting van zo’n 200 miljoen euro. Maar andere maatregelen moeten dat compenseren, zoals de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en intresten van 27 naar 30 procent. Plan van Maggie De Block De suikertaks werd een jaar geleden gelanceerd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) als een eerste stap in een groot voedingsplan. 'België is immers na Duitsland de grootste verbruiker van frisdranken met 123,9 liter per jaar. Dat is twee keer zo veel als de gemiddelde Fransman', klonk het toen. 'Daarnaast zitten frisdranken boordevol suiker. Zo bevat een blik cola van 33 cl 36 gram suiker - tegenover 27 gram in een suikerwafel. Een bijkomend nadeel is dat een wafel een verzadigd gevoel achterlaat terwijl frisdranken de honger niet stillen en je dus moeiteloos het ene blikje na het ander kan binnenkappen.' De maatregel was echter van in het begin omstreden. De suikertaks maakte een liter frisdrank 3 eurocent duurder en een blikje 1 eurocent. Verschillende voedingsdeskundigen en drankenproducenten stelden meteen dat de maatregel helemaal niet werd genomen vanuit gezondheidsoverwegingen. Wil een suikertaks daadwerkelijk effect hebben, dan moet deze volgens experts 10 tot 20 procent van de kostprijs bedragen. Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161209_02616696 (9/12/16) Eigen mening: Ik ben persoonlijk wel voorstander voor de suikertaks. 3 cent per liter extra zorgt er niet voor dat de gemiddelde Belg aan koopkracht inboet. Gewoon het signaal en een zeer lichte prijsstijging zorgt ervoor dat vele gezinnen minder frisdrank zullen inslaan, of toch niet meer zo massaal. Onze voeding zit momenteel overvol met suikers, toegevoegde extracten, kleurstoffen en nog andere ongezonde stoffen. Gezonde studenten en werknemers zijn zo veel productiever dat het op lange termijn zelfs positieve gevolgen kan hebben voor onze economie. Een prijsstijging van deze suikerhoudende producten van 10 procent lijkt me nog haalbaar maar 20 procent lijkt me te grote gevolgen te hebben voor de bedrijven die deze producten op de markt te brengen. Misschien kan onze overheid tot een overeenkomst komen met de bedrijven om hun producten minder ongezond op de markt te brengen. |