actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th November 2016, 14:01
Stephanie.G*or Stephanie.G*or is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Tielen
Posts: 47
Limburgse onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie zonnecellen

Onderzoekers van de UHasselt zijn er, samen met Britse en Amerikaanse collega's, in geslaagd om een nieuwe soort zonnecellen te ontwikkelen met een superieure lichtabsorptie. Daardoor kunnen ze meer invallend zonlicht omzetten in elektrische stroom. De cellen zijn volgens de onderzoekers ook makkelijk en goedkoop aan te maken en minstens 1.000 keer dunner dan zonnecellen uit silicium.

De ontdekking komt van onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Hasselt, Oxford, Stanford en Washington, en werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Science. Meer concreet gaat het om de ontwikkeling van een zogenaamde tandemzonnecel, waarvan beide subcellen bestaan uit het mineraal perovskiet.

De cel bestaat uit twee componenten of laagjes, die elk een specifiek deel van het zonlicht kunnen absorberen. "Het voordeel is dat ze samen een grotere portie van de energie die de zon instraalt, kunnen opnemen en met een minimum aan spanningsverlies kunnen omzetten naar elektrische energie", zegt dr. ir. Bert Conings, verbonden aan IMO-Imomec (UHasselt).

Eenvoudiger te maken

De cellen zijn gemaakt met perovskiet, in plaats van op het gebruikelijke silicium of cadmium. "Een voordeel van perovskietzonnecellen is niet alleen de efficiëntie, maar ook dat ze eenvoudiger te vervaardigen zijn", aldus nog Conings. "Het materiaal kan op lage temperatuur vanuit een soort inkt afgezet worden via coating of printing. Bovendien nemen fotovoltaïsche perovskieten zó makkelijk zonlicht op dat je slechts een heel dunne laag nodig hebt, minstens 1.000 keer dunner dan bij een siliciumzonnecel. De materiaalkost ligt bovendien erg laag."

De onderzoekers spreken over hun uitvinding als een 'mijlpaal'. Ze gaan nu verderwerken aan het optrekken van de efficiëntie van de perovskieten tandemzonnecel.

Bron: Knack, http://datanews.knack.be/ict/nieuws...6243.1476121022
Datum: 7/11/2016

Eigen mening: Het is heel positief dat ze dit hebben uitgevonden. Zonnepanelen hebben al bewezen hoe goed ze voor het milieu zijn. Er is een grote daling van bepaalde vervuiling daardoor. Wat nog beter is, is dat de materiaalkosten erg laag liggen. Dit betekent dus ook een lage verkoopprijs, en daardoor zullen ook veel meer mensen willen overschakelen naar zonnepanelen. Nu twijfelen nog veel mensen om zoiets te kopen vanwege de dure prijs. Er liggen duidelijk heel veel voordelen verbonden aan deze verbetering.

Laatst aangepast door Stephanie.G*or : 7th November 2016 om 14:06.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.