actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2016, 19:38
Evelien.B*lmans Evelien.B*lmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Poederlee
Posts: 55
‘Onderzoek bij hielprik ook op primaire immuundeficiëntie’

‘Onderzoek bij hielprik ook op primaire immuundeficiëntie’

Een arts van het UZ Leuven pleit voor een bijkomend onderzoek naar primaire immuundeficiëntie bij het uitvoeren van de hielprik. Volgens haar blijven te veel gevallen onder de radar.

Minstens 5.600 Belgen hebben een primaire immuundeficiëntie (PID). Al weten ze dat soms zelf niet. Dat zegt immuniteitsspecialiste Isabelle Meyts (UZ Leuven) vandaag in Knack en bevestigt ze aan onze krant.

PID is eigenlijk een verzamelnaam voor aangeboren defecten van het immuunsysteem. Die uiten zich in symptomen als herhaalde mildere infecties zoals een oorontsteking maar ook auto-immune problemen zoals bloedarmoede of ernstig eczeem. In het meest extreme geval kan een alledaagse infectie de dood tot gevolg hebben.

Professor Meyts pleit voor een extra onderzoek van het bloed dat bij de hielprik is afgenomen bij zuigelingen om te kijken of bepaalde cellen al dan niet aanwezig zijn. Het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg onderzoekt momenteel of dit een haalbare kaart is.

‘Voor de meerderheid van de mensen met PID valt dit te behandelen met een antistoftherapie’, zegt Meyts. ‘Zij ontbreken de nodige antistoffen of de antistoffen zijn niet goed genoeg om het lichaam te verdedigen, maar dat kunnen we proberen te verhelpen.’

Een kleinere groep, ongeveer tien procent schat Meyts, is er erger aan toe. Daar werkt het afweersysteem niet. Alleen zware ingrepen als stamceltransplantatie kunnen er enige kans van slagen hebben. Maar daarbij is het belangrijk om het tijdig te ontdekken.

Meyts houdt zich al langer bezig met deze problematiek.‘De afgelopen jaren is het bewustzijn over PID enorm toegenomen. Vroeger had ik hier één consultatie om de twee weken over, nu moet ik bijna met een wachtlijst werken.’

Bron: 02/11/2016 De Standaard (http://www.standaard.be/cnt/dmf20161102_02551763)

Eigen mening: Ik vind alle tests die gedaan worden op baby's een beetje overdreven. Bij de geboorte of al voor de geboorte worden baby's onderworpen aan ontelbaar veel testen. Enerzijds vind ik dit goed want op deze manier kunnen ernstige aandoeningen vanaf het begin aangepakt worden en stijgen de overlevingskansen van baby's die vroeger misschien helemaal geen kans zouden gehad hebben. Anderzijds vind ik dat dit ervoor zorgt dat het leven van een kind al helemaal uitgeplant is vanaf de geboorte. De ouders kennen al voor de geboorte het uiterlijk van hun kinderen, ze weten waar zij goed in zullen zijn en waar niet. Alles kan op voorhand al geplant worden, hierdoor beleef je geen plezier meer in het ontdekken van de talenten van je kinderen en dat vind ik spijtig. Wanneer we naar de toekomst kijken wordt dit alleen nog maar erger, binnenkort zullen ouders niet alleen alles weten over hun kinderen maar ze ook gewoon 'aanpassen' aan hun wensen. De nieuwe technologie heeft vele voordelen maar in mijn mening ook veel nadelen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.