actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th October 2016, 08:38
Melissa.V*emincx Melissa.V*emincx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 84
Recordjaar voor windmolens, maar we zijn er nog niet

Er zijn in Vlaanderen nooit meer windmolens bijgekomen dan in 2015. Als de wind waait produceren ze ondertussen bijna evenveel stroom als de kerncentrales Doel 1 en 2 samen.

Volgens nieuwe statistieken van Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) kwamen er vorig jaar 76 windmolens bij in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen 192 megawatt. Het totaal aantal windmolens (aan land) steeg daarmee tot 374.

Wie het bredere plaatje bekijkt, merkt wel dat windenergie de kleine broer blijft van biomassa en zonne-energie. Van alle groene stroom die we verbruiken was in 2015 bijna de helft opgewekt in biomassacentrales en een derde met zonnepanelen.

Voor de klimaatdoelstellingen is er echter maar een statistiek die er écht toe doet: van alle energie die we vorig jaar verbruikten was 6 procent groen. Het gaat dan om groene stroom, groene warmte en biobrandstoffen voor transport. Probleem is dat dat cijfer al een paar jaar stagneert. Wat meteen ook duidelijk maakt dat er nog veel werk voor de boeg is om onze klimaatdoelstelling van 13 procent tegen 2020 te behalen. "We zitten op koers om onze doelstelling te halen, maar we moeten blijven groeien en we hebben geen tijd te verliezen", reageert Tommelein.

Groene omslag
Tommelein houdt dit weekend een burgertop, waar hij ideeën wil verzamelen om de groene omslag te doen lukken. "Tegen 2020 moeten we 280 extra windmolens en minstens dubbel zoveel warmtepompen, zonneboilers of zonnepanelen installeren."

In december organiseert de Vlaamse regering dan een klimaattop. Daar is het de bedoeling dat de ministers samen met de bedrijven, het middenveld en de milieubeweging een plan voorstellen om Vlaanderen klimaatneutraal te maken tegen 2050.

Groene energie kan elk duwtje in de rug gebruiken. De heisa rond de Turteltaks eerder dit jaar heeft het maatschappelijk draagvlak geen goed gedaan. Ook is de stroomprijs al maanden laag, waardoor investeringen vandaag minder rendabel zijn.

De verklaring hiervoor is dat de regering eind 2015 besloot om de kerncentrales Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden dan gepland. Net daarna kwam het nieuws dat ook de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 toch veilig konden heropstarten.

Gevolg is dat alle kerncentrales ondertussen al meer op volle toeren draaien, waardoor er een overaanbod is tijdens bijna het hele jaar en de prijzen op de beurs bijna gehalveerd zijn. Pas recent is de prijs opnieuw gestegen.

Motivering: Ik ben voor groene energie, waardoor ik blij ben te lezen dat 2015 een recordjaar was op het vlak van windmolens. Ik schrik er wel van dat maar 6% van de energie die we verbruikten groen was. Dit is toch heel weinig niet? Tegen 2020 moet dit 13% zijn dus er is nog werk aan de winkel! Mensen investeren minder in groene energie aangezien de stroomprijs laag is. Ik ben niet blij dat de kerncentrales in doel nog langer open blijven, dit gaat net zoals het voorbije jaar voor problemen zorgen!

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/r...-niet-b6261ab0/

Datum: 13/10/2016
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.