actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th February 2006, 03:33
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Angry Slaappil al na één week verslavend

Slaappil al na één week verslavend


In de meeste verpakkingen op de Belgische markt zitten veel te veel slaap- en kalmeringspillen.


Bij minstens 60 procent van de zware slaap- en kalmeringsmiddelen die in België verkrijgbaar zijn, bevat de verpakking zoveel pillen dat ze verslavend werken. Deze medicamenten werken slechts één week tegen slapeloosheid. Vanaf tien dagen zijn ze verslavend.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) heeft gisteren een nieuwe campagne gelanceerd om het gebruik van zware slaap- en kalmeermiddelen (benzodiazepinen) te beperken. Zelfs na drie voorgaande campagnes zit België nog altijd in de Europese kopgroep van het gebruik van benzodiazepinen. Bijna één op de tien Belgen gebruikt slaapmiddelen en zeven procent zit aan de kalmeermiddelen. Vooral oudere vrouwen slikken ze massaal.

Daar zijn gevaren aan verbonden. Benzodiazepinen werken maar één week tegen slapeloosheid en ten hoogste enkele weken tegen angst. Vanaf tien tot veertien dagen zijn ze verslavend. Langdurig gebruik is vooral voor bejaarden niet zonder risico. Ze lopen verward en slaperig rond en hebben meer ongelukken.

Demotte wil daar iets aan doen met de campagne Angst, stress, slaapproblemen. Kies voor je eigen oplossing . Maar hij kan ook zelf wat doen. Van de huidige verpakkingen op de markt bevat ten minste zestig procent voldoende pillen om verslaafd te worden. In sommige verpakkingen zitten genoeg pillen om 50 dagen lang de maximumdosis te nemen. ,,We vragen al lang om kleinere verpakkingen'', zegt professor Huisartsgeneeskunde Marc Demeyere.

Minister Demotte erkent het probleem. ,,De jongste jaren is de grootte van de verpakkingen al gedaald, maar nog niet genoeg. Ik ga een brief schrijven aan de geneesmiddelencommissie om ze nogmaals op dit pijnpunt te wijzen.''


DS, 10-02-2006 (wwi)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th February 2006, 19:46
DorienFaes DorienFaes is offline
Dorien
 
Geregistreerd op: Oct 2005
Locatie: Arendonk
Posts: 64
Pillen, we nemen ze graag en we nemen ze veel!!!

Bij het minste ongemak nemen we een pilletje en we voelen ons beter, althans we denken ons beter te voelen. Veel mensen hun leven bestaat uit niets anders dan iedere dag pillen slikken. Je hebt één dag hoofdpijn, je slikt, een tweede dag, je slikt enzovoorts tot dat je er een gewoonte van hebt gemaakt om iedere dag die pil te slikken voor dat kwaaltje. Volgens deskundigen is één week pillen slikken al voldoende om verslaafd te geraken. Maar, het grote probleem zit hem in de verpakking van de pillen. 50 pillen in één doosje? Dat is vragen om problemen. Je kan als arts tegen een patiënt zeggen neem er 5, maar mensen denken automatisch om het pakje leeg te nemen. Daaruit kan je besluiten dat de huidige verpakkingen lijden tot verslaving. Als de industrie niet zou tegenwerken en kleinere verpakkingen zou produceren zou dit leiden tot veel minder verslavingen. België is dan ook de nummer 1 Europa als het aankomt op het slikken van pillen. Mensen krijgen pillen merken dat ze niet helpen en gaan zo zelf experimenteren, ze proberen een combinatie van diverse pillen samen en blijven zo een eeuwigheid uitproberen of mensen krijgen een pil tegen een kwaal en de eerste maal verkrijg je een positief effect en mensen gaan pillen blijven slikken en meer en meer om telkens dat effect te bekomen wat ze die eerste keer bekwamen.
Noemen we onszelf dan niet onterecht "levensgenieters"?
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 15th February 2006, 21:43
Elke Van Loon Elke Van Loon is offline
If I'm ugly then so are you
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Essen
Posts: 70
Ok, je moet niet teveel pillen slikken. Dat is waar. Maar ik heb deze week een paar dagen onverwacht in het ziekenhuis gelegen en echt verslaafd aan de slaappillen kon ik niet geraken want ik kreeg er geen omdat ik te jong was. Mat gevolg dat ik een paar slechte nachten achter de rug.
Maar over die pillen over hoofdpijn. Ik heb héél veel last van hoofdpijn met het gevolg dat ik ook veel pijnstillers slik en ik geef toe dat ik soms al eens wat zwaardere nodig heb. Maar als je echt met een aanval zit dan ben je blij dat je maar een beetje pijn hebt ookal heb je een pijnstiller genomen. Ik weet dat je er nooit teveel van mag nemen. Maar ik ben blij dat er zo'n dingen zijn want ik weet wat het is met een echte migraine aanval... Dat raad je niemand aan. Sorry, mijn menig...
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 15th February 2006, 22:48
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Als je echt last hebt van migraine is het iets anders, dat is tenslotte echt een 'aandoening', maar als je daarentegen gewoon regelmatig last hebt van hoofdpijn is het toch wel aangeraden om eerst eens naar de oorzaak te zoeken voor je je heil zoekt in pijnstillers.
Hoofdpijn kan tal van oorzaken hebben: weinig slaap, stress/emotionele problemen, slechte ogen, allergische reactie op het een of ander (zuivelproducten bijv), zelfs het weer kan daar invloed op hebben...

Tegenwoordig wordt er veel te snel naar pillen gegrepen terwijl er niet gezocht wordt naar een oorzaak. Pillen zijn tenslotte meestal enkel oplapmiddeltjes. Als je de oorzaak niet zoekt, blijven de klachten en kan je wel pillen blijven slikken...
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 7th March 2006, 20:40
Elke Van Loon Elke Van Loon is offline
If I'm ugly then so are you
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Essen
Posts: 70
Ja, maar als je naar de oorzaak zoekt en die niet vindt, is het ook weer wat anders. Ik heb ondertussen een bril en wat scan's achter de rug, maar de hoofdpijn blijft wel. Echt migraine is het niet zeggen ze, en voor de rest... Het kan van alles zijn, maar er is niet echt een aanleiding wanneer ik het heb. Stress, zeker niet, want heb het zo goed als elke week, zelfs in de vakantie. Te weinig slaap ook niet, en ga zo maar verder. Het is niet gezond, dat weet ik. Maar het helpt wel en ik heb liever dat dan hoofdpijn... ookal is er dan geen echte oorzaak.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 3rd April 2006, 18:42
julietta julietta is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Olen
Posts: 61
Pilletje hier, pilletje daar... pilletjes overal

Het slikgedrag van onze lieftallige landgenoten loopt de spuigaten uit...
"Liefst de helft van alle rusthuisbewoners slikt slaap- en kalmeringspillen"; "Maar amper 10 procent van de patiënten die met slaapklachten bij de dokter komen, komt in aanmerking voor een behandeling met geneesmiddelen.";"In 2004 gingen 14,5 miljoen doosjes slaap- en kalmeermiddelen over de toog van de apotheker."; "Vooral gezonde mensen slikken antidepressiva, mensen met een echte depressie laten zich maar zelden behandelen."
Mannekes, mannekes, mannekes toch...

Citaat:
Als je echt last hebt van migraine is het iets anders, dat is tenslotte echt een 'aandoening'

Van een aandoening kan je niet echt spreken bij migraine. Migraine kan immers net zoals hoofdpijn verschillende oorzaken hebben. Vaak is het gewoon ons drukke leven dat de boosdoener is.
Zelf probeer ik zo min mogelijk medicatie te nemen, zelfs al heb ik een migraine-aanval. De boodschap is: rusten!
Nog enkele tips (van Het Centrum voor Stoornissen van Slapen en Waken) om beter te kunnen slapen, zodat je niet naar een slaappil moet grijpen:
- Slaap enkel zoveel als nodig is om u fris te voelen tijdens de volgende dag. Te veel tijd in bed spenderen leidt tot onderbroken en oppervlakkige slaap.
- Sta elke dag van de week op rond hetzelfde tijdstip. Op regelmatige tijdstippen wakker worden, geeft automatisch aanleiding tot regelmaat bij het inslapen.
- Dagelijkse lichaamsbeweging verbetert de slaap.
- Isoleer de slaapkamer tegen lawaai en licht.
- Zorg voor een ideale temperatuur in de slaapkamer. Overdreven warmte of koude kan de slaap verstoren.
- Zowel honger als een volle maag kunnen slaap verstoren. Een lichte snack vóór het slapengaan kan de slaap bevorderen.
- Vermijd om 's avonds grote hoeveelheden water te drinken, zodat u nachtelijk opstaan om te plassen voorkomt.
- Vermijd dranken met cafeïne (koffie, thee, cola) in de namiddag en de avond.
- Het chronisch gebruik van tabak verstoort de slaap, omdat nicotine opwekkende effecten heeft.
- Vermijd alcohol, vooral 's avonds. Alhoewel alcohol soms het inslapen bevordert, heeft het toch een slaapverstorend effect in de tweede helft van de nacht.
- Als u veel ligt te piekeren in bed, doet u er goed aan 's avonds een pieker(half)uurtje in te lassen voor u gaat slapen. Zo is er geen noodzaak meer tot nadenken op het ogenblik dat u in bed stapt.

Verder enkele nadelen van benzodiazepillen:
- verslavingwekkend; als je ermee stopt krijg je zelfs afkickverschijnselen zoals bibberen
- als je stopt met de medicatie treedt het probleem vaak in ergere mate weer op
- somberheid
- misselijkheid
- hoofdpijn
- bij oudere gebruikers leidt de medicatie vaak tot ongevallen, omwille van de sufheid die je ervan krijgt
- ...

Als je wil nagaan of je verslaafd bent aan slaap- en kalmeringsmiddelen, dan kan je een vragenlijst invullen op www.betelmed.be/benzo.
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 5th April 2006, 02:02
Timothy.Dils Timothy.Dils is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2006
Locatie: Lier
Posts: 8
verslaving

Ik heb ook vaak last van migraine, maar bij mij is dit waarschijnlijk te wijten aan een ongeluk dat ik al een tijdje geleden heb gehad. Ik blijf toch weigeren pillen in te nemen hiertegen, tenzij het weer examenperiode is en ik niet anders kan. Het duurt bij mij wel een tijdje voor ik er weer vanaf ben, maar heb dan liever wat pijn, dan ongezond te gaan doen. Pijn is dan ook weer relatief en de een verdraagt het meer als een ander. Dus zij die toch iets innemen kan ik moeilijk veroordelen.

Het is inderdaad waar dat te makkelijk pillen worden voorgeschreven. Er dient inderdaad beter gezocht te worden naar de aard van het probleem. Anders blijft het probleem en blijf je die pillen nodig hebben en heb je na een tijdje meer en straffer spul nodig.

Blijf dus van die pillen af, tenzij je niets anders kan- Ze doen je toch meer kwaad dan goed.

Misschien moeten andere alternatieve methodes aangeraden worden, als yoga bijvoorbeeld. Maar wie heeft hiervoor nog tijd. We leven in een tijd waar alles al zo snel gaat, en iedereen al tijd tekort heeft. Dit is een grote oorzaak van de zovele stressgevallen en depressies. Een zekere vorm van relativisme zou in deze maatschappij niet overbodig zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.