actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th March 2016, 17:56
naomi.di*rckx naomi.di*rckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Pulderbos
Posts: 82
Nachttarief is niet meer goedkoper

Nachttarief is niet meer goedkoper

Bij de goedkoopste energiecontracten is er bijna geen prijsverschil meer tussen het tweevoudige tarief (dag/nacht) en het enkelvoudige tarief. Blijft een tweevoudige elektriciteitsmeter dan nog wel aantrekkelijk?

Je moet al meer dan 55 procent van het stroomverbruik verleggen naar ’s avonds of het weekend om goedkoper af te zijn met een tweevoudige meter (dag- en nachttarief, red.). En: wie bij de duurste leveranciers zit, maakt sneller kans om profijt te doen met een tweevoudige meter. Al loopt het prijsvoordeel sterk uiteen van leverancier tot leverancier (zie grafiek).

Nieuwbouw

Betekent dat dan dat het tweevoudige tarief geen behoorlijk prijsvoordeel meer oplevert? Toch niet. De tarieven van de distributienetbeheerders (Eandis of Infrax) houden het tweevoudig tarief wel nog aantrekkelijk. Met een gemiddeld verbruik ben je jaarlijks bijna 70 euro goedkoper af tegenover een enkelvoudig tarief. En dat op een jaarafrekening bij een gemiddeld verbruik van ongeveer 900 euro.

Toch rijst de vraag of het anno 2016 nog wel interessant is om een tweevoudige meter te plaatsen.

Bij een nieuwbouw bestaat er geen discussie. Met een tweevoudige meter spaar je bij een gemiddeld verbruik vanaf het eerste jaar bijna 70 euro uit op de elektriciteitsfactuur.

Maar wie in een bestaande woning zijn enkelvoudige meter wil vervangen door een tweevoudige, heeft meer rekenwerk voor de boeg.

Vier jaar

Eerste opdracht: zicht krijgen op het nachtverbruik. Want hoe minder nachtverbruik, hoe langer het duurt om de aankoop van een tweevoudige meter terug te verdienen. De terugverdientijd schommelt momenteel tussen 5 ŕ 6 jaar voor wie bij een goedkope leverancier zit en met ten minste 55 procent van het stroomverbruik tijdens de daluren. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs bedraagt de terugverdientijd volgens Eandis vier jaar.

Bron: Het nieuwsblad, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf201...ampaign=seeding, 29/03/16, 16u48.
Eigen mening: Dit tarief was goed voor mensen waarbij het gewone tarief te duur is. Maar blijkbaar heeft dit geen effect niet meer. Weer iets dat ze afnemen van de gewone mens met een gemiddeld loon. Maar dan is er wel de tweevoudige meter die een oplossing kan bieden. Maar dit enkel in nieuwbouw. De meeste mensen wonen in huizen van 10 jaar of ouder waarbij dit geen baat heeft. Waarom maken ze het gewoon niet gemakkelijker voor iedereen en stoppen ze met geld bij mensen af te persen door het ingewikkeld te maken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.