actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2015, 20:28
Djordy H*ysmans Djordy H*ysmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Dessel
Posts: 25
Milieubewegingen: "We zullen windmolens moeten stilleggen door verlenging Doel 1 en 2

De aankondiging van de regering om de kerncentrales van Doel 1 en 2 nog zeker 10 jaar langer open te houden stoten op massa's kritiek van ... wel, overal eigenlijk. Niet onverwacht reageren ook milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu, WWF en Greenpeace furieus: "Als ons land het label van 'failed state' van zich wil afschudden, zal het toch beter moeten doen." Ze waarschuwen bovendien ook voor de mogelijke gevolgen van de beslissing om de kerncentrales langer open te houden. "We zullen windmolens moeten stilleggen", klinkt het.

Op de hyperbelangrijke klimaattop in Parijs 'won' België nog de "Fossiel van de Dag"-prijs. Niet echt iets om fier op te zijn, want elke dag van de top wordt de prijs uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat. Climate Action Network (CAN), de organisatie die de prijs uitreikt, is snoeihard voor ons land: "België is het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een failed state als het gaat over klimaatactie." En die reactie kwam nog vóór bekend raakte dat ons land de stokoude kerncentrales Doel 1 & 2 nog langer gaat openhouden.

Dat milieubewegingen niet te spreken zijn over die beslissing, komt natuurlijk niet als een complete verrassing. "Op de dag dat in Parijs de klimaattop start en België de Fossil of the Day krijgt, beslist de regering hiermee een kruis te maken over toekomstige investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing", zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Als ons land het label van failed state van zich wil afschudden, zal het toch beter moeten doen dan dit."

Energieoverschot

Maar het blijft niet bij verontwaardiging om de beslissing. In een persbericht laten Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF ook weten dat we de gevolgen voor het langer openhouden van de kerncentrales niet mogen onderschatten. "Door al onze kerncentrales weer te laten draaien, zullen we de komende jaren meer en meer windmolens moeten stilleggen omdat we te veel elektriciteit produceren", klinkt het.

En dat zou ook wel eens kunnen kloppen, want om energie op te slaan heb je speciaal energie-atol nodig. Dat is een kunstmatig aangelegd eiland waar je overtollige energie kan stockeren om later te gebruiken. Er lagen lang plannen op tafel om zo'n energie-atol voor de Belgische kust te bouwen, om zo vanop zee in onze energiebehoeftes te voorzien. De plannen werden in mei vorig jaar al van tafel geveegd en in september dit jaar werd het officieel: het eiland komt er niet.

Deal met nucleaire monopolist

Dat de regering kiest voor kernenergie in plaats van resoluut te gaan voor hernieuwbare energie, is voor de milieubewegingen dan ook onbegrijpelijk en daarbij wijzen ze onder meer beschuldigend naar federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). "In plaats van de klimaattrein naar Parijs te nemen waar een toekomst met 100 procent hernieuwbare energie op tafel ligt, bleef minister Marghem thuis om nog snel een deal met de nucleaire monopolist te sluiten. Zo blijft ze de fouten van het verleden herhalen wanneer we net vooruit moeten kijken", reageert Olivier Beys van WWF ontzet.

Het akkoord van de verlenging van Doel 1 en 2 houdt volgens Greenpeace ook juridisch geen steek. "De verlenging hangt juridisch met haken en ogen aaneen", reageert Jan Vande Putte van Greenpeace. "En dat zegt ook de Raad van State, want voor beide reactoren is een milieueffectenrapportage en publieke consultatie nodig."

eigen mening: Waarom dat hele gedoe rond de stillegging van de kerncentrales. Men kan de kerncentrales niet stilleggen als er geen voldoende alternatieven zijn. Zonder deze alternatieven moet België weer stroom gaan halen in het buitenland. Dit gaat het gewone werkgezin weeral voelen in de energiefactuur. Vooraleer men uitspraken doet van "De kerncentrales moeten gesloten worden!", zou men eerst eens alternatieven moeten vinden. Ik weet niet hoelang de discussie nog aanhoud maar de oplossing is simpel. Voorzie eerst voldoende alternatieve stroom, en sluit daarna pas de kerncentrales.

bron:http://newsmonkey.be/article/61343
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:09.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.