actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th October 2015, 16:04
Arne.V*nacker Arne.V*nacker is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Bouwel
Posts: 72
Schoenen Torfs reageert op onderzoek Test-Aankoop: “Onze webshop is perfect veilig

Schoenen Torfs reageert op onderzoek Test-Aankoop: “Onze webshop is perfect veilig
Vandaag om 13:30 door mtm
Print
Corrigeer
Schoenen Torfs reageert op onderzoek Test-Aankoop: “Onze webshop is perfect veilig

Schoenen Torfs heeft in een persbericht gereageerd op het onderzoek van Test-Aankoop, dat de webshop van de schoenenwinkelketen als “onveilig” bestempelde. “Onze shop is perfect veilig. Hackers hebben op geen enkel moment toegang gehad tot klantengegevens.”


“Het was even schrikken toen we het onderzoek van Test-Aankoop zagen, maar we zijn meteen aan de slag gegaan met de resultaten”, staat in het persbericht.

“De privacy van onze klanten is heel belangrijk voor ons”, zegt ook e-commerce manager Frederik Wybo. “We controleren onze systemen heel geregeld. Het lek betrof één pagina die enkel intern gebruikt werd. En het lek werd meteen gedicht. Onze site is zeer veilig en werkt volledig via een versleutelde verbinding. Er is nooit sprake geweest dat bestel- of betaalgegevens van klanten opgepikt konden worden door hackers.”

De schoenenwinkelketen meldt nog dat het aantal controles rond de veiligheid van de webshop nog opgedreven wordt.

www.torfs.be



OOK "ERNSTIGE LEKKEN" VASTGESTELD BIJ ONLINE-APOTHEKEN
Test-Aankoop: helft webwinkels niet goed beveiligd
Gisteren om 13:53 door Michaël Temmerman | Bron: EIGEN BERICHTGEVING, BELGA, VTM

De helft van de webwinkels kampt met ernstige beveiligingsproblemen. Dat meldt Test-Aankoop na een test van de 100 meest bezochte webwinkels in België. Bij drie van de onderzochte webwinkels lagen de klantengegevens zelfs zomaar voor het grijpen. Wij geven alvast enkele tips hoe u uzelf beter kan beschermen.
In 2014 shopten liefst zes miljoen Belgen online, stelt de consumentenorganisatie. "Dit jaar zullen de Belgen in totaal zeven miljard euro uitgeven online", zegt woordvoerder Simon November. "Elk jaar komen er liefst 5.000 webshops bij. Tegen 2020 zullen er meer online dan offline winkels zijn."

Achterdeur staat open

Een trend die het ons als consument makkelijker moet maken, maar één die ook gevaren met zich meebrengt. “Webwinkels vormen vaak het doelwit van personen met slechte intenties die uit zijn op de gegevens van duizenden consumenten”, aldus November. "Want uw eigen wachtwoord mag immers nog zo sterk zijn: het heeft geen zin om de voordeur te sluiten als u de achterdeur laat openstaan."

Daarom deed de consumentenorganisatie een onderzoek naar de beveiliging van webwinkels. De 100 meest bezochte webwinkels in België werden getoetst aan de tien meest voorkomende veiligheidslekken, de OWASP top 10.

Bekende namen

Van de 100 sites die Test-Aankoop in de loop van augustus 2015 onderzocht, was slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. “Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites troffen we een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies vanop afstand kunnen overnemen. Het volstaat daarbij om de klant op een gemanipuleerde link te laten klikken. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten”, aldus November. Zo was bij één site, Outspot.be, het mailverkeer tussen de helpdesk en de klanten publiek toegankelijk.

Bij de 33 webshops met een "ernstig lek" zijn een aantal zeer bekende namen bij. Zo denken we vooral aan amazon.com, asadventure.com, blokker.be, bpost.be, coolblue.be, fnac.be, kinepolis.be en sherpa.be. "Nadat we hen op de hoogte brachten, hebben de beheerders van Amazon en Coolblue hebben het lek wel meteen gedicht", aldus Test-Aankoop.

"Meteen opgelost"

Jeroen Van Camp, woordvoerder van Coolblue: “Test-Aankoop berichtte dinsdag over een veiligheidslek bij Coolblue. Bij navraag bleek dat het hier over een XSS-kwetsbaarheid ging die al in augustus - meteen na ontstaan - door de eigen beveiligingsscans van Coolblue werd ontdekt en onmiddellijk door Coolblue gedicht werd. Er is dus geen sprake van een beveiligingslek."

"Coolblue geeft de hoogste prioriteit aan de beveiliging van klantendata en voert daarom op continue basis scans en tests uit om te waarborgen dat de beveiliging van de websites aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen", aldus Van Camp. "Zo is dit issue op tijd gevonden en gedicht."

Phishing

"Ook op onze eigen site vonden we een zogenaamd open redirect-lek", luidt het bij Test-Aankoop. "Daarbij is het mogelijk om de link naar de site te manipuleren en te misbruiken. Voor u lijkt er niets aan de hand, maar in feite komt u op een gemodificeerde website terecht en bent u een makkelijke phishing-prooi. Maar ons webteam is meteen in actie geschoten en ondertussen is het probleem verholpen."

Bekijk in onderstaande tabel de resultaten van het onderzoek van Test-Aankoop bij 100 webwinkels:

Uitgesloten: Zeer ernstig lek met directe toegang tot gegevens
Slecht: Ernstig lek. Mogelijkheid om sessies van gebruikers of beheerders over te nemen of de website aan te passen.
Matig: 'Open redirect'-lek en/of wachtwoorden worden niet/slecht beveiligd verstuurd.
Goed: Geen lekken uit OWASP top 10.


Ook online-apotheken betrokken

Test-Aankoop lichtte ook de beveiliging door van de 71 online-apotheken die in België erkend zijn. Ook hier kwam de consumentenorganisatie tot alarmerende bevindingen. Meer dan een derde vertoonde ernstige veiligheidslekken en bij vijf apotheken bleken die "zeer ernstig".

Van de vijf online-apotheken met zeer ernstige lekken heeft tot op heden alleen Farmaline de nodige maatregelen getroffen, meldt de consumentenorganisatie. De vier andere betrokken online-apotheken, namelijk deapotheekonline.be, pharmaciesmits.be, pharmonet.be en apotheekvanballaer.be, hebben het probleem nog niet opgelost.

Over welke gegevens gaat het?

Webwinkels bewaren al uw gegevens in hun databank. "Uw naam, geboortedatum, e-mailadres, postadres, welke aankopen u deed in de welke, in sommige gevallen uw betaalkaartgegevens en verder alle mogelijke informatie die u tijdens uw bezoek hebt ingevoerd", aldus het rapport van Test-Aankoop. "Ook uw wachtwoord wordt bewaard, zij het in gecodeerde vorm."

Wat kan u zelf doen?

De consumentenorganisatie geeft meteen ook enkele voorzorgsmaatregelen mee voor u als gebruiker:

Gebruik een apart wachtwoord voor elke webshop. En houd daarbij vooral het wachtwoord van uw e-mailadres volledig uniek.
Vermijd dat hackers uw internetverbinding kunnen bespieden. Pas dus extra op met online shoppen via een verbinding die niet gekend is (in hotels of publieke ruimtes). En beveilig uw thuisnetwerk met een wachtwoord.
Installeer een goede virusscanner en zorg ervoor dat uw besturingssysteem en tools, zoals Acrobat Reader en Adobe Flash, over de laatste updates beschikken.
U kunt vermijden op gemodificeerde sites terecht te komen door niet op links naar shops te klikken, maar steeds zelf het webadres van de webwinkel in te typen in de adresbalk.
Laat u niet verblinden door al te mooie aanbiedingen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook en klopt er iets niet.
Geef geen gegevens door die niet strikt noodzakelijk zijn en laat de site in kwestie zeker nooit uw kredietkaartgegevens opslaan.
Houd het mailverkeer met de shops bij. Dit kan essentieel zijn bij het aankaarten van een geschil.
Let erop dat u tijdens het online shoppen via een versleutelde verbinding (HTTPS) werkt. Die is te herkennen aan een groene adresbalk en het icoon van een hangslotje.
Kijk ook steeds uw rekeningafschriften goed na. Twijfelt u over een bepaalde transactie, laat dan uw betaalkaart blokkeren.
Wat moet de overheid doen?

De consumentenorganisatie eist een strengere overheidscontrole op de beveiliging van de webwinkels. “De consument verdient namelijk een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet”, benadrukt de woordvoerder van Test-Aankoop. "Daarnaast pleiten we vooral voor meer concrete eisen, door bijvoorbeeld al het gevoelige verkeer door een beveiligde verbinding te laten verlopen."

Zowel de betrokken sites als de Privacycommissie werden al op de hoogte gebracht van de resultaten. Bij de Privacycommissie benadrukken ze dat iedere webwinkel zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van hun site. Als ze niet in orde zijn riskeren ze vervolging voor het gerecht.

Bron
Het Nieuwsblad.be
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151028_01942841

Persoonlijke mening
Ik dat we als consument voorzichtig met onze persoonlijke en betaalgegevens moeten omgaan. Je moet op zijn mist alert blijven. Hou zeker de boven vermelde tips in het achterhoofd.
Dat is de verantwoordelijkheid van de consument maar ook de bedrijven en winkels hebben hun verantwoordelijkheid. Ze moeten ervoor zorgen dat de klant op een veilige manier online kan winkelen.

Ik vind het goed dat Test-Aankoop zo'n onderzoek heeft uitgevoerd. De problemen zijn nu in kaart zijn gebracht, de bedrijven hebben nu de kans om hun website/ webshop te verbeteren. Sites met een heel slechte score, moeten is in eigen boezem kijken en nadenken hoe ze hun site beter kunnen beveiligen.
Ik vind het goed dat Schoenen Torfs meteen de site beter beveiligd heeft.

Hoe kan ik veilig online surfen? Bescherm ik voldoende mijn persoonlijke gegevens? Ik denk ook dat iedereen wel eens een zwak moment heeft. Ik bedoel hiermee dat iedereen zich vroeg of laat eens laat verleiden door die ene super aanbieding... Probeer steeds goed na te denken vooraleer je je ( betalings)gegevens invult.

Laatst aangepast door Arne.V*nacker : 28th October 2015 om 16:30.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.