actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th October 2015, 09:49
maxim.j*nsen maxim.j*nsen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Boechout
Posts: 136
100.000 extra opvangplaatsen langs Balkanroute

Er komen 100.000 extra opvangplaatsen bij om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Dat is overeengekomen op de minitop gisteren tussen de EU en de Balkanlanden. De helft van de opvangplaatsen moet in Griekenland komen. De andere helft verderop langs de zogenoemde Balkanroute.
De leiders van tien Europese lidstaten zaten gisteren samen met hun collega's van Macedonië, Servië en Albanië om afspraken te maken over de verdere aanpak van de instroom van vluchtelingen via de zuidoostelijke grenzen van Europa. Via die weg proberen nu dagelijks duizenden kandidaat-vluchtelingen de Europese Unie binnen te raken. De meesten van hen willen zo snel mogelijk naar Duitsland.

AP
De zogenoemde minitop begon in een grimmige sfeer, met heel wat verwijten over en weer over het gedrag van sommige landen. Een echte oplossing voor het vluchtelingenprobleem werd niet voorgesteld, wel een 16-puntenplan dat onder meer voorziet in de creatie van 100.000 extra opvangplaatsen in samenwerking met de VN.

De landen langs de vluchtelingenroute moeten ook beter met elkaar communiceren, klonk het in een verklaring. Het moet gedaan zijn met mensen naar elkaar door te schuiven. "Eenzijdige actie kan een kettingreactie op gang brengen. De getroffen landen moeten tegen elkaar praten. Buren langs de route moeten met elkaar samenwerken."

Na afloop van de bijeenkomst onderstreepte Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de vluchtelingen niet gewoon doorgelaten mogen worden. "De enige manier om de orde te herstellen, is door de ongecontroleerde stroom van mensen te vertragen. Geen registratie betekent geen rechten."

Volgens Juncker hebben de deelnemende landen zich ertoe verbonden om de migranten onderdak aan te bieden en te registreren. Griekenland zal, onder meer met de hulp van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR, 50.000 nieuwe opvangplaatsen voor vluchtelingen creëren en voor het einde van het jaar 30.000 erkende asielzoekers via het Europese spreidingsplan doorsturen. In totaal komen er over de hele Balkanroute 100.000 plaatsen bij.

Belga
Extra grensbewaking

Verder werd overeengekomen dat Slovenië, waar zondag nog 15.000 migranten aankwamen vanuit buurland Kroatië, binnen de week vierhonderd extra grenswachters zal ontvangen.

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex krijgt daarnaast de opdracht om de grenzen tussen Griekenland, Macedonië, Albanië en Servië beter af te schermen. "We moeten het grensbeheer garanderen", aldus Juncker.

"Eerste stap"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in eigen land meer en meer kritiek te verduren krijgt voor het plotselinge openstellen van de grenzen en het grote aantal toegestroomde vluchtelingen en op wiens vraag de bijeenkomst plaatsvond, noemde de aangekondigde maatregelen een eerste stap."Maar er moet nog een vervolg komen."

Volgens Merkel moet er dringen een humane oplossing komen voor de tienduizenden mensen die, net nu het herfstweer koud en nat wordt, achter dichtgaande Balkangrenzen vastzitten. "De beelden van de laatste dagen stemmen niet overeen met onze waarden."

Merkel onderstreepte in dat verband nogmaals het belang van een samenwerkingsakkoord met Turkije.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.39637

Eigen mening: Opvangplaatsen creëren kan misschien een tijdelijke oplossing zijn voor het probleem. Echter wordt dit onhoudbaar als de vluchtelingen blijven toestromen. Ook moet er echt veel meer samengewerkt worden. In dat opzicht is het wel goed dat er eindelijk meer gebeurt in de zuiderse landen, want de vluchtelingen naar ons duwen is zeker geen optie. Langs de andere kant, Griekenland kan haar eigen volk nog niet onderhouden, wat zouden ze dan vluchtelingen kunnen opvangen. In feite zitten we daar met een crisis in een crisis. Dan kunnen we proberen om de wonde te bedekken door nog hier en daar wat opvangplaatsen te voorzien, maar wat doen we ermee op lange termijn? Zeggen: "Als de oorlog voorbij is, gaan ze allemaal terug naar hun land." Dat is gewoon belachelijk. Uiteraard willen ze dan al lang niet meer terug naar hun land. Zij zijn ook niet dom: hier krijgen ze sociale zekerheid tot en met en als ze iets tekort komen vragen ze het maar. Allemaal geen probleem (alhoewel) maar er vanuit gaan dat ze wel zullen terugkeren is een schoolvoorbeeld van naïviteit. In ieder geval, het is toch al een stap in de goede richting dat er ginder iets gebeurt en niet dat wij het weer moeten oplossen. Europa "werkt samen", dat is totaal niet waar. Landen als België, Duitsland en Frankrijk werken samen en Scandinavië enal. Waar zit Oost-Europa? Hongarije, Polen, Slovenië? Waar? Heel gemakkelijk, zij zeggen: "Laat West-Europa dat maar oplossen, we sturen ze wel naar hen. Trouwens, hier in onze landen willen ze toch niet blijven." Nee dat is waar, ik zou er ook niet willen blijven. Een dier in de ZOO wordt beter behandeld dan hen. Europa werkt samen, ik heb ze het nog nooit zien doen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.