actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2015, 10:57
A*s Van den Kieboom A*s Van den Kieboom is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Westmalle
Posts: 85
Indiase vrouwen verslaan multinational én vakbonden

In het zuiden van India hebben duizenden theepluksters met succes toegevingen afgedwongen, niet enkel van de multinationale groep die hun plantage uitbaat (of uitbuit), maar ook van de (mannelijke) vakbondslui die hen (niet) verdedigden.

Thee is lekker en gezond, maar niet altijd voor de tienduizenden vrouwen in India en elders in Azië die op de plantages instaan voor de erg arbeidsintensieve pluk van blaadjes. Veel van dat werk wordt gedaan door lokale vrouwen die erg slecht betaald worden en in armtierige omstandigheden leven.

De website van de BBC brengt nu een zeldzaam verhaal van een revolte door moegetergde theepluksters en dat nog wel in het erg patriarchale India. De theepluksters in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala verdienen iets meer dan drie euro per dag, zowat de helft van het gemiddelde voor dagloners in die staat.

Toen de plantage in september een bonus van 20% wou afschaffen, kwamen de 6.000 ongeletterde vrouwen in opstand. Ze blokkeerden de wegen naar de plantage en -erger nog- naar Munnar, een belangrijk toeristisch centrum in Kerala.

Belangrijker nog: de vrouwen kwamen ook in opstand tegen de mannelijke vakbondslui die volgens hen onder één hoedje spelen met de plantage en met de lokale politici. Na bemiddeling door de regering van Kerala gaf de plantage toe en werd de bonus opnieuw uitgekeerd. Bovendien eisen de pluksters nu een loonsverhoging van 232 naar 500 roepies per dag, bijna een verdubbeling dus.

Theesector zit in moeilijkheden

Volgens de Indiase wetgeving moeten theeplantages hun werknemers die op het domein wonen, onderbrengen in degelijke woningen met sanitair, maar in de praktijk is dat zelden het geval.

Begin september toonde een Britse documentaire van de BBC schrijnende beelden van de leefomstandigheden van theeplukkers en hun families in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam. De meeste huizen hadden geen toiletten en die dat wel hadden, hadden vaak overlopende beerputten.

Veel arbeiders en arbeidsters werden onder de armoedegrens betaald en waren ondervoed en erg vatbaar voor ziekten. Dat was onder meer het gevolg van de blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen en in een aantal gevallen was er sprake van kinderarbeid op de plantages.

Als gevolg van de BBC-documentaire heeft de Londense winkel Harrods het merk Doomur Dulling Tea uit de rekken gehaald. Het concern Unilever dat eigenaar is van PG Tips en Liptons, belooft een onderzoek. Rainforrest Alliance -een organisatie die toeziet op ethische standaarden- geeft toe dat haar werking niet effectief is en herbekeken moet worden. Maar uiteindelijk zijn net blijkbaar de theepluksters zelf die als eersten in actie zijn gekomen.

Bron: deredactie.be - 19 oktober 2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2472996

Eigen mening: In dit artikel wordt het verhaal van de onderbetaalde theeplukkers aangehaald. Opmerkelijk hierbij is dat de vrouwen, die tegen veel te lage lonen thee plukken, in opstand zijn gekomen tegen de multinationals die hen gewoonweg uitbuit en tegen de mannelijke vakbondslui. Volgens de vrouwen spelen deze twee partijen onder één hoedje met de lokale politici. De eigenaars van de plantage gaven uiteindelijk toe en er is kans op een loonsverhoging.
Ik vind het dabber dat de vrouwen in opkomst zijn gekomen. Op deze manier hebben ze laten zien dat er niet met hen voeten gespeeld kan worden. Hier zouden meer loonarbeiders een voorbeeld aan kunnen nemen! Zolang ze maar ja blijven knikken en gewoon doen wat de multinationals vragen zal er geen einde komen aan uitbuiting van loonarbeiders.
Armoede gaat volgens mij nooit helemaal de wereld uitgaan, maar dit is toch een stap in de goede richting. Er zal altijd een onevenwicht zijn tussen arm en rijk, maar dit is ook positief denk ik. Als we allemaal even rijk zouden zijn, dat zou onze wereld niet aankunnen. We zitten momenteel al bijna aan de grens wat de wereld aankan. Kijk maar naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Dus langs de andere kant denk ik dat er altijd een kloof tussen arm en rijk gaat blijven en dit in een bepaalde visie positief is.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.