actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th April 2015, 15:55
E*len.backx E*len.backx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Kasterlee
Posts: 131
Belgische firma wil robotbutlers produceren

Belgische firma wil robotbutlers produceren

De menselijke robot Zora verovert al een tijd hoogbejaarde harten in Vlaamse woonzorgcentra. QBMT, de firma die de robot ontwierp, kondigt een uitbreiding van haar aanbod aan in andere sectoren.

QBMT, de firma die de eerste humanoïde zorgrobot ter wereld heeft gemaakt, wil ook in andere sectoren robots ten dienste stellen van het grote publiek. Dat heeft zaakvoerder Fabrice Goffin verteld tijdens een persontmoeting vrijdag in Diepenbeek, de nieuwe thuishaven van QBMT. Het bedrijf kondigt overigens plannen aan voor een eigen productiefaciliteit van robots én voor de internationalisering naar Europese exportmarkten.

QBMT heeft extra financiering gevonden in Limburg, waar investeringsmaatschappij LRM een achtergestelde lening heeft verstrekt om de groei van het bedrijf te versnellen. Dit houdt in dat QBMT de hoofdzetel verhuist naar BioVille, de incubator en accelerator voor zorg- en biotechnologie op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek. Vanop die locatie wil QBMT extra mensen aanwerven om de zorgrobot Zora, die momenteel al 63 keer is verkocht aan rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en scholen, verder te ontwikkelen naar andere sectoren.

‘We zien onze robot, die momenteel alleen nog maar in de welzijnssector wordt ingezet om zieken en bejaarden te vermaken en te informeren, ook functioneren in een huiselijke omgeving’, zegt Fabrice Goffin van QBMT. ‘Een soort 3D-butler, die bijvoorbeeld bijhoudt wat er in je ijskast voorradig is en -gekoppeld aan domotica- je leven thuis heel wat aangenamer kan maken, bijvoorbeeld door de hoofdpunten van het nieuws voor te lezen of de weersvoorspelling door te geven.’

Om deze nieuwe toepassingen te introduceren, denkt QBMT aan een eigen productiefaciliteit in Vlaanderen. ‘Voorlopig programmeren wij de software voor robots die we in Frankrijk laten maken, maar we denken concreet aan een eigen productievestiging in Limburg’, aldus Goffin. ‘In dat geval zullen we zeker 50 extra mensen nodig hebben.’ De robots van QBMT kunnen rekenen op grote interesse uit het buitenland. Zo staan er leveringen op de agenda voor onder andere Frankrijk, Finland, Zweden en Zwitserland.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150410_01623477 (geraadpleegd op 10/04/2015)

Mening:
Ik heb bij dit krantenartikel een zeer dubbel gevoel. Robots integreren in onze maatschappij is dat wel zo’n goed idee? Vandaag de dag gebruiken ze deze robots alleen nog maar in de zorgsector, maar dat willen ze gaan uitbreiden. Ze willen het nu ook als butler gaan gebruiken. Wanneer deze evolutie doorgaat zullen we later meer en meer robots tegenkomen en gaan onze achterkleinkinderen dit als normaal beschouwen. Ik stel mij hier de vraag: ‘Willen wij dit wel?’ Robots zijn zeer handig. Je zegt wat ze moeten doen en ze doen het zonder te zagen. Ze worden ook nooit moe als je ze op tijd oplaad. Dit zijn allemaal voordelen wat bij een mens nadelen zijn. Wij worden wel moe, vinden niet alles even leuk en wij zagen soms over al het werk dat we moeten verrichten. Zou er later dan niet sneller voor een robot worden gekozen dan voor echte mensen? Zullen er niet meer mensen ontslagen worden? … Dat zijn allemaal vragen waar ik bij stil sta wanneer ik zo'n krantenartikel lees.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 11th April 2015, 12:32
L*ndy Luyten L*ndy Luyten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Beerse
Posts: 80
Net zoals Ellen lees ik dit artikel met een gevoel van zorg. Ik stel mij hier ook zeer veel vraagtekens bij.
Wanneer we robots overal in onze maatschappij gaan integreren, creëren we een luie samenleving. Stel je voor dat elk gezin een robot heeft in de toekomst. De robot doet de was, kuist het huis, kookt ... De mensen zelf moeten niets meer doen in het huishouden. Dit maakt de mensen lui/tam. Ze hebben meer tijd en wat zullen ze doen? In de zetel zitten, naar televisie kijken, achter de computer kruipen ... Wanneer het tot dit evolueert, kan ik enkel negatieve gevolgen opsommen. Ik zou niet willen dat onze maatschappij later volloopt met robots en dat we dat nog normaal vinden ook. Waar stopt het dan? Robots worden nu gebruikt in de zorgsector. Ik begrijp dat in deze sector hiervan vele voordelen worden ondervonden, maar hou het in deze sector. Nu ondervinden we voordelen, maar later zullen we het ons ten zeerste beklagen. Robots zullen meer kunnen dan ons en zoals Ellen al vermeld heeft, kunnen ze dit zonder moe te worden. Ze zullen vele jobs innemen en de mens zal er enkel nog nadelen van ondervinden. Wij zullen plaats moeten maken voor hen. Hopelijk is dit enkel fantasie en komt het nooit zo ver.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 11th April 2015, 19:25
C*roline.Liekens C*roline.Liekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 135
Ik begrijp wel de enige bezorgdheid omtrent de integratie van robots in onze samenleving, maar zo ver zijn we uiteraard nog niet. We vergeten vaak ook dat er heel wat taken in de industrie gebeuren door de meest hoogtechnologische machines, waardoor er minder arbeidskrachten nodig zijn. De werkgelegenheid mag dan misschien wel gedaald zijn in deze sector, de productie is wel heel wat toegenomen sinds de integratie van technologie. Verder is er ook nog het fenomeen van het uitbesteden van taken aan het buitenland waar we vaak bang voor lijken te zijn. Ondanks dat vele bedrijven een vestigingsplaats zoeken elders, vaak lagere loonlanden, is het niet mogelijk voor elke sector. Neem nu de dienstensector: men kan geen job zoals bijvoorbeeld ramen poetsen, laten uitvoeren door een bedrijf in het buitenland. We moeten dergelijke elementen vanuit meerdere perspectieven bekijken op een rationele manier.
Verder heeft onze samenleving ook meer technologie nodig, aangezien het alsmaar complexer wordt. Voor België kan het dan ook een meerwaarde betekenen dat zij dergelijke robot kan ontwikkelen. Door de interesse vanuit andere landen zal onze economie hierdoor gestimuleerd worden. Anderzijds is het niet zo dat iedereen zich een robot kan permitteren, in tegendeel want het zal ongetwijfeld een mooi prijskaartje hebben. Persoonlijk denk ik dat we vooral moeten afwachten of het mogelijk is om een dergelijk exemplaar te ontwikkelen en wat de implantatie zal zijn in ons dagelijks leven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:21.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.