|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
|
#1
|
|||
|
|||
WHO zet in op zes theelepels suiker
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de consumptie van verborgen suikers in voedingsproducten door volwassenen en kinderen beperken. Dagelijks zes theelepels suiker uit frisdrank, ketchup, diepvriespizza’s en andere bewerkte levensmiddelen, meer mag volgens de WHO niet om gezond te leven.
Met een woensdag in Genève gepubliceerde richtlijn over suiker hoopt de organisatie de globaal uitdijende problemen door overgewicht in te perken. De WHO houdt voorlopig vast aan de bovengrens van de inname van suikers uit bewerkte levensmiddelen op 10 procent van de dagelijks ingenomen energiehoeveelheid. Niettemin beveelt de organisatie aan om die inname naar 5 procent terug te brengen. Dat komt overeen met ongeveer 25 gram of zes theelepels. 'Het risico van overgewicht, obesitas en cariës wordt gereduceerd, als de suikerinname onder 10 procent ligt', zei WHO-expert Francesco Branca. De WHO-richtlijn heeft geen betrekking op de natuurlijke, in vers fruit of in melk voorkomende suiker. Er zijn geen bewijzen dat die suiker schadelijk is. Bewerkte levensmiddelen daarentegen zijn volgens de WHO vaak 'suikerbommen'. Een soeplepel ketchup bevat vier gram verborgen suiker. Een blikje frisdrank kan dan weer tot 40 gram verborgen suiker bevatten, of tien theelepels. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan een betere etikettering van de voedingsproducten, met het gehalte verborgen suiker, bijdragen tot het beperken van die suikerconsumptie. De WHO raadt de lidstaten nog aan om in dialoog te gaan met de agrovoedingsindustrie, om het aandeel verborgen suiker in de samenstelling van de producten te verminderen. Mening: Overal zit er tegenwoordig suiker in. En suikers zijn ook zeer belangrijk in het leven en in onze organisme maar te veel is natuurlijk te veel. En tegenwoordig is te veel echt wel erg veel. Ik denk wel dat als ze in de normale/meest gegeten voedingsmiddelen minder suiker toevoegen dat het al een stap naar de goede richting kan zijn. Maar ik we moeten zeker niet vergeten om toch nog steeds gezond en evenwichtig te blijven eten. Het is niet omdat er in cola in een keer "alleen" maar zes eetlepels suiker zit dat je dan in plaats van één, twee mag drinken. Het zal zeker een kleine stap zijn in de goede richting. |
#2
|
|||
|
|||
WHO zet in op zes theelepels suiker
Net zoals P*tricia al aangaf in haar reactie is het verlagen van de hoeveelheid verborgen suikers in voedingsmiddelen een stap in de goede richting. We krijgen meer suiker binnen dan we zouden denken. We denken meestal wel dat we (vrij) gezond bezig zijn, maar eigenlijk is dit niet altijd waar. Een grondige en nauwkeurige vermelding van de voedingsstoffen in de voedingsmiddelen op het etiket lijkt mij noodzakelijk. Mensen willen gezond zijn, maar ze worden in vele gevallen voorgelogen door dat etiket. Toch blijft bewegen net zo belangrijk als de opname van suikers. Mensen die veel bewegen mogen meer suikers consumeren dan mensen die de hele dag achter de televisie zitten.
|