actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th September 2014, 15:43
anouk.g*or anouk.g*or is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: tielen
Posts: 91
Egyptische kunstvondsten schetsen teloorgang biodiversiteit

Op basis van Egyptische kunstvoorwerpen hebben wetenschappers een gedetailleerde geschiedenis gereconstrueerd van 6000 jaar biodiversiteit in de Nijlvallei. Daaruit blijkt dat een steeds droger klimaat en groeiende bevolking het ecosysteem in toenemende mate in de problemen brachten.

Voor hun dierlijk model baseren de wetenschappers zich op eerder werk door zoöloog Dale Osborn, die een gedetailleerd overzicht opstelde van de diersoorten die in de voorbije zes millennia in Egypte voorkwamen. Osborn baseerde zich daarvoor op archeologische en paleontologische ontdekkingen en op historische teksten. De onderzoekers van de Universiteit van Bristol pasten daar computermodellen op toe, en publiceerden hun bevindingen in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Klimaatverdroging en grotere bevolkingsdichtheid
Met behulp van die computermodellen ontdekten de wetenschappers vijf episodes van grote veranderingen in de Egyptische biodiversiteit. Drie ervan liepen samen met grote klimaatveranderingen. Opvallend is dat die veranderingen ook leidden tot grote maatschappelijke omwentelingen, zoals het instorten van het Oude Koninkrijk zo'n 4000 jaar geleden, en de val van het Nieuwe Koninkrijk zo'n 3000 jaar geleden. .

"Er zijn drie grote stappen van verdroging naarmate Egypte van een natter naar een droger klimaat evolueerde, waarvan de eerste zo'n 5500 jaar geleden plaatsvond, toen de moessonregens naar het zuiden verschoven", zegt Justin Yeakel van de Universiteit van Santa Fe. "Tegelijk met die veranderingen nam de bevolkingsdichtheid toe, en daarmee ook de concurrentie om ruimte in de Nijlvallei. Die concurrentie had een belangrijke impact op de dierenpopulaties."

Van 37 naar 8 zoogdieren
Van de 37 soorten grote zoogdieren die 6000 jaar geleden voorkwamen in Egypte, zijn er nu nog 8 over. Zoogdieren die in de pre-dynastieke periode (voor 3100 voor Christus) opduiken, zijn onder meer leeuwen, wilde honden, olifanten, hartenbeesten en giraffen.

"Wat ooit een rijke en diverse gemeenschap van zoogdieren was, is nu helemaal veranderd", zegt Justin Yeakel van de Universiteit van Santa Fe. Een opvallende conclusie is dat ecosystemen in toenemende mate kwetsbaar blijken voor verdwijnende soorten. "Naarmate het aantal dieren verminderde, nam ook de redundantie in het systeem af", zegt Yeakel. "Er waren aanvankelijk heel wat soorten gazellen en andere kleine planteneters, belangrijke prooien voor roofdieren. Naarmate er minder van die planteneters zijn, kan het verlies van een soort een veel groter effect hebben op de stabiliteit van het systeem, en zo weer andere soorten doen uitsterven."

BRON: De Morgen, artikel: IPS, 25 september 2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/992/We...versiteit.dhtml

eigen mening: Ik vind het zeer boeiend dat we met behulp van oude kunstvoorwerpen de biodiversiteit kunnen bestuderen van zovele duizenden jaren terug. Dit onderzoek toont ook aan dat onze planeet door de eeuwen heen al serieuze veranderingen doorstaan heeft. Ik hoop dat ze van deze ontdekking nog veel kunnen leren over hoe fragiel de aarde is. Ik vind dit soort onderzoeken heel interessant, zo zouden er veel meer moeten zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.