actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th December 2013, 10:31
S*lvia.Verelst S*lvia.Verelst is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Herselt
Posts: 86
Geen geld voor revolutionaire therapie tegen kanker

Geen geld voor revolutionaire therapie tegen kanker

Belgische kankeronderzoekers luiden de alarmbel. Hun unieke onderzoek naar een nieuwe therapie tegen kanker, immunotherapie, komt in het gedrang door besparingen in de gezondheidszorg. "Als ze onze zuurstof wegnemen, kunnen we evengoed stoppen."

Immunotherapie is een relatief nieuwe kankerbehandeling die het immuunsysteem zodanig oppept dat het lichaam van de patiënt de kankertumor zelf gaat aanvallen. Volgens wetenschapsbladen Science en Nature is de methode dé doorbraak van 2013.

"Omdat het de manier waarop onderzoekers naar kankerbestrijding kijken totaal veranderd heeft en het de overlevingskansen van patiënten aanzienlijk verbetert", klinkt het in Science. "En dat met dank aan onderzoek waarin we in België tot de wereldtop behoren", reageert professor Kris Thielemans (UZ Brussel).

Spectaculair
Maar ondanks indrukwekkende resultaten en internationale erkenning, staat het onderzoek in ons land op de helling. "De financiële middelen in België zijn belachelijk laag. Ik vrees echt voor mijn onderzoek", zegt Thielemans. Onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen (UZ) van Antwerpen, Brussel en Leuven luiden daarom samen de alarmbel: "Als ze onze zuurstof blijven wegnemen, kunnen we evengoed stoppen."

Immuno-onderzoek is klinisch onderzoek. Dat gebeurt met publieke middelen in universitaire ziekenhuizen. From bench to bedside, van het labo tot aan het bed van de patiënt. Zo hebben onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Leuven celtherapieën tegen kanker ontwikkeld, waarmee UZ-artsen aan de slag kunnen. Antwerpen richt zich op leukemie, Brussel op huidkanker, Leuven op hersenkanker.

"De resultaten zijn spectaculair", stelt Thielemans. In het UZ Brussel volgden de afgelopen tien jaar meer dan honderd patiënten de therapie. "Mensen die tot voor kort ten dode opgeschreven waren, krijgen dankzij ons onderzoek weer hoop. Vaak kunnen we de ziekte uitstellen, soms zelfs genezen." Professor Zwi Berneman ziet in het UZ Antwerpen, dat al 65 mensen met de therapie behandelde, "bij iets minder dan de helft van de patiënten de kankercellen afnemen."

De universitaire ziekenhuizen klagen dat ze steeds meer onder druk komen door de besparingen in de zorgsector. "Die brengen de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor onder meer kankerbehandelingen in gevaar", stelde Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het UZ Brussel, vorige week al.

Bovendien is het immuno-onderzoek duur en blijven de kosten stijgen, zegt Berneman. "Van 20.000 euro in 2011 naar 30.000 euro vandaag, per reeks vaccins voor een patiënt. In de geest van sommigen is klinisch onderzoek een taak van de industrie. Hetgeen de doodsteek betekent voor de niet-farmaceutische celtherapie."

Nochtans is het onderzoek van de universitaire ziekenhuizen minstens even goed, en tot driemaal goedkoper dan dat van de farmaceutische bedrijven, benadrukt Thielemans.

Bron: www.demorgen.be 26/12/2013

Mening: Wat is het een geweldig nieuws om te lezen dat er een nieuwe kankerbehandeling is die de overlevingskansen aanzienlijk verbetert. Het is inderdaad zo dat ze evengoed kunnen stoppen als ze toch niet voldoende geld hebben om de onderzoeken verder te verrichten. Onderzoeken zijn inderdaad niet goedkoop, maar ik vind dat men hier niet op mag besparen. Men wou altijd een oplossing vinden tegen kanker, nu dat er misschien één bestaat, kan men deze niet verder onderzoeken omdat er besparingen zijn in de zorgsector. Dat is een heel jammere zaak.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th December 2013, 13:02
marloe.vanherck marloe.vanherck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Retie
Posts: 88
Kanker is een ziekte die elk jaar heel veel doden eist. Het is daarom één van de ziektes waar het meeste onderzoek naar zou moeten gebeuren. Maar het is duur en dat moeten we ook beseffen, ook al is dit onderzoek meer dan de moeite waard. Ik hoop dat de gezondheidssector een manier vindt om het onderzoek alsnog verder te zetten. Als er een moment komt dat men elke kankerpatiënt effectief kan genezen met een wondertherapie, zullen er heel veel mensen gered kunnen worden.
__________________
There are no foolish questions, and no man becomes a fool until he has stopped asking questions.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.