actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th December 2013, 09:55
L*ndy Luyten L*ndy Luyten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Beerse
Posts: 80
Openstaande factuur bodemsaneringen: 63,5 miljoen

Openstaande factuur bodemsaneringen: 63,5 miljoen


Volgens minister van Leefmilieu en Natuur, Joke Schauvliege, bestaat er weinig kans dat de Vlaamse Overheid dat geld nog terugziet.
5,1 miljoen euro, dat kon de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij de afgelopen maanden recupereren voor de bodemsaneringen. De overige 63,5 miljoen euro ziet Vlaanderen wellicht nooit terug.

Begin dit jaar bleken de achterstallige facturen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) op te lopen tot 68,6 miljoen euro. Allemaal kosten die de Vlaamse instelling gemaakt had bij het saneren van vervuilde gronden, waarvoor de "saneringsplichtige" bedrijven of personen niet willen of kunnen opdraaien.

OVAM voert zulke ambtshalve saneringen uit wanneer de saneringsplichtige vrijgesteld is van sanering, of wanneer die simpelweg weigert. Dat gebeurt ook steeds vaker. In 2002 moest de maatschappij slechts negen keer tussenkomen, in 2012 was dat maar liefst 95 keer. Later vordert ze de kosten dan - via minnelijke schikking, dan wel gerechtelijke weg - terug.

Maar dat verloopt dus niet bepaald van een leien dakje. Recente pogingen tot terugvordering van de openstaande schuld blijken evenmin veel te hebben uitgehaald. Uit een round-up een half jaar later blijkt dat de openstaande facturen nog steeds 63,5 miljoen euro bedragen. De kans dat Vlaanderen dat geld nog ooit terugziet, is niet zo heel groot, geeft milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) ook toe in een antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Vervuiler betaalt
"In de meerderheid van de dossiers is er geen mogelijkheid tot terugvordering", zegt de minister. De redenen daarvoor lopen uiteen. Het dossier is verjaard, de saneringsplichtige is overleden of is failliet gegaan en soms is het gewoon onduidelijk wat de oorzaak van de verontreiniging is. "Vandaar dat in deze dossiers de Vlaamse minister door het Vlaams Parlement bij decreet gemachtigd is om af te zien van terugvordering", verklaart het kabinet van Schauvliege. "De afboeking gebeurt via de begroting en is dus transparant voor het Parlement."

Dat wil echter niet zeggen dat Vlaanderen in de toekomst niet zal blijven proberen om de saneringskosten terug te vorderen, zegt Schauvliege. "Dat is immers het sluitstuk van het beginsel 'de vervuiler betaalt'."

Nieuwe maatregelen
Het Vlaams Parlement keurde onlangs bovendien een reeks maatregelen goed die OVAM voortaan moeten helpen om hun geld terug te krijgen of om zelfs te vermijden dat OVAM het geld moet voorschieten. Zo zal OVAM onder meer een hypotheek kunnen leggen op de onroerende goederen van de saneringsplichtige en wordt de verjaringstermijn voor achterstallige betalingen opgetrokken van één naar vijf jaar.

Parlementslid Vereeck hoopt dat die nieuwe maatregelen effect zullen hebben. "Het laatste cijfer toonde weinig tot geen verbetering. Hopelijk komt daar nu verandering in, zodat de factuur niet bij de belastingbetaler terechtkomt."

9 december 2013 Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/M...5-miljoen.dhtml

Eigen mening: Ik vind het niet juist dat de Vlaamse overheid het geld in verband met bodemsanering niet terug zal zien. Wie de wereld te veel vervuilt, moet de boete betalen. Of je houd je aan de gestelde eisen of je betaalt de boete. Ik vind het niet eerlijk dat de boete niet betaald wordt en dat bedrijven of anderen er niet voor opdraaien. Wie de grenzen overschrijdt, moet er voor gestraft worden ook.
Wanneer wij iets verkeerd doen, moeten wij er ook voor boeten. Als een agent ons iets op de grond ziet gooien, zullen wij er ook een boete voor krijgen. Het is een kleine vergelijking, maar het is wel zo. Wij worden ook aangepakt wanneer we iets op de grond gooien, onze boete wordt ook niet geseponeerd.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.