actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th October 2013, 20:29
J*lle.Dekkers J*lle.Dekkers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Geel
Posts: 64
Nieuwe dolfijnensoort ontdekt voor de kust van Australië

Nieuwe dolfijnensoort ontdekt voor de kust van Australië

Wetenschappers hebben in Australië een nieuwe soort dolfijn ontdekt. Het gaat om een bultrugdolfijn: een geslacht waarvan lang onduidelijk was hoeveel soorten het telde. Een nieuw onderzoek brengt duidelijkheid én levert dus een nieuwe dolfijnensoort op.

De dolfijn maakt deel uit van het geslacht Sousa (ook wel bultrugdolfijn genoemd). De dolfijnen uit dit geslacht zijn te herkennen aan een bult onder de rugvin.

Vier soorten
De onderzoekers bestudeerden de evolutionaire geschiedenis van het dolfijnengeslacht door te kijken naar fysieke kenmerken en de genen van de dieren. Zo ontdekten ze dat het Indo-Pacifische geslacht het beste onder te verdelen is in in ieder geval vier soorten. Eén daarvan is nieuw voor de wetenschap.

Naamloze dolfijn
“Gebaseerd op de resultaten van onze morfologische en genetische analyse kunnen we suggereren dat het geslacht zeker vier soorten telt,” vertelt onderzoeker Martin Mendez. Het gaat om Sousa teuszii (in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan, voor de kust van West-Afrika), Sousa chinensis (oostelijk deel van de Indische Oceaan en westelijk deel van de Stille Oceaan), Sousa plumbea (het midden en westen van de Indische Oceaan) en de nieuwe dolfijnensoort die nog een naam moet krijgen.

“Deze ontdekking helpt ons om de evolutionaire geschiedenis van deze groep te begrijpen en beleid dat gericht is op het behoud van deze soorten richting geven.” Dat beleid is overigens geen overbodige luxe. Sousa teuszii staat te boek als kwetsbaar, terwijl Sousa chinensis op het randje van bedreigd balanceert. De visserij en verlies van leefgebied zijn de belangrijkste hindernissen voor dit dolfijnengeslacht.

Bron: http://www.scientias.nl/nieuwe-dolf...australie/94085 ,30 oktober 2013

Mening: Deze ontdekking zal ons veel kunnen vertellen over de evolutie van deze dieren. Het artikel vermeldt ook meteen een keerzijde van dit verhaal, namelijk de kwetsbaarheid van deze soort. Dat de dieren uit de oceanen/zeeën het steeds moeilijker krijgen is al langer geweten, maar tot heden is hier nog niet veel aangedaan. Gaat men echt blijven wachten tot het laatste leven uit de oceaan gehaald is? We halen dan wel geen dolfijnen, walvissen,... uit het water, maar we halen wel al hun voedsel uit het water. Er zijn al vele dolfijnen en walvissen gesignaleerd opzoek naar voedsel, op plaatsen waar ze normaal niet eens horen te zijn.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th November 2013, 22:22
Carine.Smets Carine.Smets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zandhoven
Posts: 164
Heet zou heel interessant zijn om meer te weten te komen over deze toch wel prachtige dieren hun evolutie. Hopelijk kan men genoeg onderzoek doen, want het is inderdaad wel erg gesteld met deze dieren en in het algemeen met alle dieren in de oceaan. We nemen niet alleen hun eten af maar ook door de opwarming van de aarde wordt hun levenswijze verstoord. In sommige landen is er nog steeds jacht op deze dieren, wat men ook zou moeten verbieden. Hier moet dus echt iets aangebeuren als we de soort beter willen leren kennen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.