actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th December 2012, 15:08
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Wetenschappers reconstrueren prehistorisch DNA

Wetenschappers reconstrueren prehistorisch DNA

dinsdag 11 december 2012, 10u19
Auteur: tki


Wetenschappers van de VIB, KU Leuven, UGent en Harvard zijn erin geslaagd om DNA en eiwitten van prehistorische gistcellen te reconstrueren. Ze geven hiermee een antwoord op een van de belangrijkste kritiekpunten van Darwins evolutietheorie.




Een belangrijke onbeantwoorde vraag in Darwins evolutietheorie is hoe nieuwe eigenschappen schijnbaar uit het niets kunnen opduiken. Zulke innovaties lijken tegenstrijdig met het principe van geleidelijke verandering, waarbij bestaande eigenschappen traag evolueren naar een andere vorm. Dit argument wordt veel gebruikt door tegenstanders van Darwins evolutietheorie.

Wetenschappers discussiëren al jaren over wat aan de basis kan liggen van deze ‘evolutionaire innovatie'. Een van de grootste problemen is echter dat er bijna geen prehistorisch DNA en eiwitten voor handen zijn, zodat niet onderzocht kan worden hoe deze oude exemplaren verschillen van de hedendaagse versies.

Gekopieerd DNA

Door een combinatie van de nieuwste technieken in de biologie zijn enkele onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), KU Leuven, UGent en Harvard erin geslaagd het DNA en de eiwitten van voorhistorische gistcellen na te bouwen.

‘We ontdekten dat het oer-gen voor het eiwit dat instaat voor de vertering van maltose een aantal keer gekopieerd werd tijdens de evolutie. Het DNA van sommige kopieën werd lichtjes gewijzigd, waardoor nieuwe eiwitten ontstonden die andere suikers kunnen afbreken', legt Karin Voordeckers (VIB) uit, ‘We begrijpen nu hoe slechts enkele wijzigingen in het DNA tot de ontwikkeling van nieuwe activiteiten kunnen leiden'.

De wetenschappers menen dat dit soort verdubbelingen van het DNA heel vaak aan de basis liggen van het ontstaan van schijnbaar ‘nieuwe' eigenschappen.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...121210_00397447

Mening:
Dit artikel geeft ons weer een nieuwe kijk op de evolutie en op hoe vooruitstrevend en indrukwekkend de theorie van Darwin was en nog steeds is. Hij zei dat organismen zich aanpassen om te kunnen (over)leven in hun habitat, maar nu blijkt dat sommige organismen 'nieuwe' eigenschappen gaan ontwikkelen uit het 'niets'. Door veranderingen in hun DNA gaan er eigenschappen bijkomen die voordien nog niet op de voorgrond waren getreden. In een ander artikel had ik iets gelezen over dat ze prehistorisch DNA niet meer konden gebruiken om er levensvatbare organismen uit voort te laten komen, maar ik ben wel blij dat er nog andere zaken mee kunnen worden gedaan. Anders zou zo'n kostbaar materiaal ons niet meer kunnen vertellen, wat spijtig zou zijn.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 12th December 2012, 11:19
sarah.schrauwen sarah.schrauwen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Brecht
Posts: 109
Op de evolutieleer van Darwin wordt nog steeds veel kritiek gegeven. Denk maar aan sommige extremistische gelovigen die er nog steeds van overtuigd worden dat de wereld geschapen is door een Schepper. Volgens hen is er geen sprake van evolutie of afstamming. Een belangrijk punt dat zij gebruikten was dat de evolutietheorie van Darwin slechts bij theorie blijft en dus niet mogelijk is in de praktijk, omdat er sommige eigenschappen 'uit het niets' komen, wat volgens hen niet kan.
Wetenschappers hebben nu bewezen dat dit wél mogelijk is. Een schijnbaar nieuwe eigenschap blijkt een kopie te zijn van reeds bestaand DNA-materiaal.
Deze studie bevestigt de theorie van Darwin en weerlegt de punten van kritiek die de tegenstanders vaak gebruiken.
Hopelijk is men in staat om door dit onderzoek 'the missing link' te vinden waar men altijd over spreekt. Misschien kan me de 'zwarte gaten' die nog te vinden zijn in geschiedenis eindelijk te verlichten en dus te verduidelijken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.