actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2012, 19:40
E*y.Roelen E*y.Roelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Vorselaar
Posts: 22
Waarom de politiek Griekenland geen echte uitweg wil bieden

Waarom de politiek Griekenland geen echte uitweg wil bieden
DM ANALYSE
Dankzij 44 miljard euro noodhulp is Griekenland weer even gered. Even, want kwijtschelding lijkt de enige weg naar een echte oplossing. Maar de Europese regeringsleiders willen dat niet. Drie redenen waarom de politiek wegloopt voor het onvermijdelijke.
1. Electoraal opportunisme
Volgend jaar zijn er in Duitsland Bondsdagverkiezingen. Bondskanselier Angela Merkel weet dat de Duitse kiezer zijn buik vol heeft van het subsidiëren van 'rupsje nooitgenoeg' Griekenland. Duitsland staat garant voor minstens 27 procent van alle Europese leningen aan Griekenland en lijdt van alle eurolanden dus de meeste schade als het op kwijtschelding uitdraait. Geen boodschap waarmee je verkiezingen wint. Merkel wil graag door als bondskanselier en schuift de hete aardappel daarom het liefst over september 2013 heen.

2. De financiële markten
Een andere reden om kwijtschelding zo lang mogelijk te vermijden, is dat dat het vertrouwen van investeerders in Griekenland schaadt. Een kwijtschelding van schulden staat op de financiële markten gelijk aan een faillissement, want het land komt dan zijn financiële verplichtingen niet na.

Kwijtschelding zou Griekenland dus opzadelen met het imago van wanbetaler en onbetrouwbare financiële partner. Dat zou het voor Griekenland moeilijker maken om zijn staatsobligaties op de financiële markten te verkopen, waardoor het land langer afhankelijk blijft van noodhulp. Aan het begin van de eurocrisis werd dit argument door politici (en de ECB) het vaakst gebruikt om kwijtschelding af te serveren. Het argument heeft zijn kracht inmiddels verloren omdat private investeerders begin dit jaar Griekenland onder dwang al een groot deel van zijn schuld hebben kwijtgescholden. De reputatieschade is dus al geleden.

3. Verkeerde prikkels
Het kwijtschelden van schulden komt neer op het belonen van slecht gedrag. Dat maakt zo'n maatregel voor politici niet alleen moeilijk verkoopbaar aan kiezers die de rekening moeten betalen, maar het kan ook nieuw slecht gedrag uitlokken. Stel dat Griekenland de helft van zijn schuld wordt vergeven, wie garandeert dan dat het land niet onmiddellijk nieuwe miljardentekorten gaat ophopen? Het strenge toezicht van de trojka (IMF, ECB en EU) zou dat moeten garanderen, maar dat toezicht is niet waterdicht. Als de Grieken van hun schuld worden verlost, zullen ze minder druk voelen om de bevelen van hun betaalmeesters op te volgen. De trojka heeft nu al veel moeite om bepaalde hervormingen af te dwingen. Extra probleem van de kwijtscheldingsroute is dat Portugal, Ierland en Spanje misschien dezelfde behandeling zullen eisen.

Economen erkennen dat kwijtschelding een corrumperende uitwerking heeft op de regeringen die afhankelijk zijn van Europese noodhulp. De wetenschappers beschouwen kwijtschelding van schulden desondanks als de enige uitweg. De politiek zal die stap waarschijnlijk pas zetten als het echt niet anders kan.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/F...il-bieden.dhtml

Mening:
Griekenland bevindt zich in een moeilijke situatie en een kwijtschelding van de schulden zou een eventuele oplossing kunnen bieden. In het artikel worden drie redenen aangereikt waarom we eigenlijk een kwijtschelding zo lang mogelijk moeten uitstellen. Als ze de schulden kwijtschelden, is Griekenland eigenlijk failliet en dit komt het vertrouwen op de beurs niet ten goede. Met als gevolg dat Griekenland nog meer steun nodig gaat hebben. En we hebben er al zoveel geld in gestoken. Vervolgens is een kwijtschelding wel de simpelste oplossing voor Griekenland. Ze moeten dan geen enkele moeite doen om zelf uit de put te geraken. Ik vind dat we Griekenland moeten ondersteunen, maar schulden kwijtschelden zou ik niet doen. De overige lidstaten zien dan al hun geld verdwijnen, maar ook het gewone volk. De beweegreden van Duitsland heeft dan weer meer te maken met eigenbelang. Ik snap het standpunt van Merkel wel, want de maatregel zou een grote impact hebben op Duitsland. Duitsland staat namelijk voor meer dan een kwart van de Europese leningen garant. Met het oog op de verkiezingen zou ze geen goede indruk maken als ze de kwijtschelding zou goedkeuren. We moeten echter wel in gedachte houden dat Griekenland het op zijn eentje niet kan redden. We zullen ze moeten blijven steunen, maar de schulden kwijtschelden zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Dit zou grote financiële gevolgen hebben voor de overige lidstaten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.