actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th November 2012, 00:11
J*ll.Verboven J*ll.Verboven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Vorselaar
Posts: 143
Gezin betaalt minder voor elektriciteit en meer voor aardgas

Gezin betaalt minder voor elektriciteit en meer voor aardgas

dinsdag 27 november 2012 om 16u10

Een gemiddeld Vlaams gezin betaalde in 2012 minder voor zijn elektriciteitsverbruik en meer voor het gebruik van aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van VREG, de Vlaamse energieregulator.


Een gezin uit Vlaanderen betaalde halverwege dit jaar zo’n 3,4 % minder voor het verbruik van elektriciteit. Toch denken bijna 6 op 10 consumenten dat de elektriciteitsprijzen gestegen zijn tegenover een jaar eerder. De opvatting over de elektriciteitsprijzen bij de consument bleek dus niet te kloppen. Waar we dit jaar wel meer voor hebben moeten betalen is aardgas. In de maand juli van dit jaar zijn de aardgasprijzen met 3,67 procent de hoogte in gegaan.

“De perceptie van prijsstijgingen zit in de hoofden van vele gezinnen”, zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Vrije energiemarkt steeds beter gesmaakt door consument

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt begint de concurrentie te spelen en de prijzen voor elektriciteit en aardgas schommelen. De concurrentiestrijd kan de consument voordeel opleveren en steeds meer mensen veranderen dan ook effectief van energieleverancier. Zo stelt de VREG ook vast dat er in 2012 een recordaantal gezinnen veranderd zijn van energieleverancier.

Het voordeel dat gezinnen kunnen halen uit het veranderen van leverancier is dan ook aanzienlijk. Een passief gezin, een gezin dat na de vrijmaking in 2003 bij de historische leverancier bleef zonder een contract te tekenen, kan zo maximaal 167 euro besparen voor elektriciteit en 401 euro voor aardgas. In 2011 was dat respectievelijk ongeveer 125 en 250 euro.

Bron: http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-r...00214336133.htm

Mening: We weten allemaal dat we steeds meer en meer moeten betalen voor elektriciteit en gas. Waarschijnlijk weet niet iedereen exact wat men betaalt voor wat, in dit artikel wordt dat duidelijk gemaakt. Het is toch wel van belang dat de gezinnen weten welk deel van hun budget naar wat gaat. Ook handig om weten is dat men kan besparen als men overstapt naar een andere energieleverancier.
Vorige week, op 22 november verscheen er een artikel waarin stond dat de gas opnieuw duurder wordt omdat er in de regering-Di Rupo geen overeenstemming is over maximumprijzen voor energie.
Hieruit kan ik concluderen dat de duurste leveranciers maar meer winst gaan maken en de mensen steeds meer gaan moeten betalen. Kiezen voor een andere leverancier kan dan misschien wel eens een goede keuze zijn om te besparen op je energiefactuur.
In bovenstaand artikel kan je lezen hoeveel je kan besparen, men spreekt van maximaal 167 euro voor elektriciteit en 401 euro voor aardgas. Dat is toch niet niks! Om die reden vind ik dit dus een zeer maatschappelijk relevant artikel want sommige mensen hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 28th November 2012, 16:17
J*ll.Verboven J*ll.Verboven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Vorselaar
Posts: 143
Prijsvoordeel voor energieverbruikers op recordpeil

Prijsvoordeel voor energieverbruikers op recordpeil
Stijging gas- en elektriciteitstarieven voorbij

woensdag 28 november 2012, 03u00
Auteur: Van onze redacteur Pascal Sertyn


BRUSSEL - Het prijsvoordeel voor gezinnen die kiezen voor de goedkoopste gas- en stroomleverancier is nog nooit zo groot geweest. Het ziet er ook naar uit dat de hausse van de elektriciteitstarieven voorbij is.

Het verschil tussen de laagste energietarieven en de prijs die zogeheten passieve gezinnen en bedrijven betalen, is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik is het prijsverschil in een jaar tijd opgelopen van 250 tot 401 euro voor aardgas en 125 tot 166 euro voor elektriciteit.

Fors besparen op de gasrekening door van leverancier te veranderen, is al een paar jaar een haalbare kaart. Het ziet er nu ook naar uit dat ook voor elektriciteit de besparingskansen veel groter aan het worden zijn.

Een gemiddeld verbruik komt neer op 3.500 kilowattuur per jaar voor elektriciteit (met wasmachine en elektrisch fornuis als grootste stroomverbruikers) en circa 20.000 kilowattuur per jaar voor aardgas (een gezin met gasverwarming). Een energieverbruiker wordt als passief bestempeld wanneer hij bij de standaardleverancier zit en dus sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 nog geen enkel leveringscontract heeft ondertekend. Dat is het geval voor 11 procent (elektriciteit) en 12 procent (gas) van alle Vlaamse gezinnen.

De verklaring van deze recordverschillen is de toename van de concurrentiestrijd tussen de leveranciers, stelt de Vreg, de Vlaamse energieregulator.

De jaarlijkse doorlichting van de energiemarkt in Vlaanderen van de Vreg geeft ook aan dat de voortdurende stijging van de gas- en elektriciteitsprijs voorbij lijkt te zijn. Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan een hausse die in de lente van 2009 begon.

Zo is de gemiddelde stroomprijs die de gezinnen wordt aangerekend tussen juli 2011 en juli 2012 al met 3,4 procent gedaald. De Vreg stelt vast dat sinds oktober 2012 zelfs sprake is van een duidelijke dalende trend van de stroomprijs. En dat geldt zowel voor het aanbod van de prijsbrekers als voor de gemiddelde prijs.

Wat gas betreft is de hausse eveneens voorbij. Maar van een prijsdaling is nog geen sprake. De gemiddelde gasprijs steeg tussen juli 2011 en juli 2012 nog met 3,67 procent. De jongste maanden zorgt de concurrentiestrijd voor een ‘grillig verloop' van het prijspeil, meldt de Vreg.

Bij de consument zelf overheerst nog altijd het gevoel dat de stroomprijs aan het stijgen is. De jaarlijkse enquête waarin de Vlaamse energieregulator peilt naar het gedrag van de verbruiker toont aan dat bijna zes op de tien gezinnen en 54 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders ervan overtuigd zijn dat de elektriciteitsprijzen gestegen zijn tegenover een jaar geleden.

‘De perceptie van de prijsstijgingen zit in de hoofden van vele gezinnen', verklaart Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vreg.

Groenestroomraadsel


De rondvraag toonde verder aan dat bijna tien jaar na de vrijmaking van de energiemarkt de verbruikers eindelijk massaal de voordelen van zo'n liberalisering hebben ontdekt. Ze voelen zich veel beter geïnformeerd dan vorig jaar en het geloof in de voordelen is ook sterk toegenomen. Dat wordt perfect geïllustreerd door de forse toename van het aantal leverancierswissels dit jaar.

De gezinnen lijken wel wat het noorden kwijt te zijn over welk soort stroom ze verbruiken. 35 procent van de ondervraagde gezinnen meldde dat ze groene stroom verbruiken terwijl volgens de regulator maar 25 procent van alle Vlaamse gezinnen een groene stroomcontract heeft. Dat is volgens de regulator wellicht te wijten aan het feit dat leveranciers mee en meer ongevraagd groene stroom leveren.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...121127_00383836

Mening: Even reageren met dit artikel op mijn artikel van gisteren.
In beide artikels wordt dezelfde informatie gegeven. Toch wou ik dit artikel nog even posten omdat ik gisteren in mijn mening aangaf dat ik vond dat sommige gezinnen best eens konden nadenken over het al dan niet overstappen naar een andere energieleverancier. Vandaag las ik dat het aantal leverancierswissels dit jaar blijkbaar fors is toegenomen. Het deed me deugd dat te horen.
Ook leuk om te lezen is dat de mensen graag via groene stroom hun energie zouden willen verbruiken, alleen jammer dat ze geen groene stroomcontracten hebben en hier niet voldoende over geïnformeerd zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.