actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th November 2012, 21:50
v*ncent.peeters v*ncent.peeters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: herenthout
Posts: 97
Meerderheid Britten wil Europese Unie verlaten

Een meerderheid van de Britten is voorstander van een exit uit de Europese Unie, blijkt uit een opiniepeiling in de aanloop naar de Europese top over de meerjarenbegroting.
Het instituut Optimum peilde in opdracht van de krant The Observer naar de kiesintenties van de Britten bij een eventueel referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat 34 procent van de Britten categoriek kiest voor een exit, en dat nog eens 22 procent "waarschijnlijk" zou opteren voor deze optie. Dat maakt samen 56 procent.

Dertig procent van de respondenten wil dan weer dat hun land in de Europese Unie blijft. Elf procent is helemaal overtuigd en 19 procent zou "waarschijnlijk" voor een verlengd verblijf kiezen. Veertien procent is onbeslist.

Brixit
Weinig verrassend zijn de conservatieve kiezers een zogenaamde 'Brixit' het meest genegen (68 procent), maar ook bij de socialistische kiezers zijn er meer voor- dan tegenstanders van een terugtrekking uit Europa. De liberale kiezers zijn eerder gewonnen voor het behoud van het lidmaatschap.

De peiling bevestigt dat het eurosceptisme op het eiland een nieuw hoogtepunt bereikt. Donderdag komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen om zich te beraden over de uitgaven en inkomsten van de Europese Unie tot 2020. Premier David Cameron, onder druk van een parlement dat een inkrimping van de begroting eist, heeft reeds gedreigd met een veto indien de Britse wensen niet ingewilligd worden.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...-verlaten.dhtml

commentaar: Ik vind dit niet verrassend. Groot-Brittannië heeft altijd al negatief gestaan tegenover de EU. Men heeft de euro nooit ingevoerd en men werkt nog altijd met hun eigen aparte inhoudsmaten. Toch kan je hen niet veel verwijten. De EU heeft de laatste jaren veel moeite en geld gekost om te in stand te houden zonder al te veel voortgang te boeken. Moest er in België een dergelijke peiling gehouden worden dan zou bij de meerderheid ook gekozen worden voor een exit, denk ik. Toch moet men de voordelen van de Europese Unie beseffen. In deze tijd met fenomenen zoals de opwarming van de aarde kan men het zich niet meer veroorloven om zich te isoleren van andere landen en iedereen zijn plan te laten trekken. Men moet niet meer denken als één land of natie maar als één planeet om zo samen bepaalde crisissen en rampen te trotseren, naar mijn mening.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th November 2012, 00:28
H*ndrik.Peeters H*ndrik.Peeters is offline
HP
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Hoogstraten
Posts: 180
De tijd van de crisis is merkbaar aanwezig in alle Europese landen. Ik denk dat als nu een land de Europese Unie verlaat dit sterke gevolgen heeft voor iedereen : het kaartenhuis dat Europa noemt stort in elkaar. Maar laten we niet vergeten dat het Verenigd Koninkrijk een verouderd gegeven is. Nationalistische en zelfs separatistische politieke partijen groeien met enorme aantallen in deelgebieden van het Verenigd Koninkrijk (Schotland). Deze partijen willen de onafhankelijkheid van Schotland afroepen en daarmee komt het kaartenhuis dat Verenigd Koninkrijk noemt in gevaar.

Het gedachtegoed van Europa is dan ook vertaald in het volkslied (Alle Menschen werden Brüder). Alle mensen worden broeders. Dit in goede tijden, maar ook in moeilijkere tijden.

Europa was een gedachtegoed voor meerdere culturen, landen en volkeren samen te brengen onder een sterk werkend orgaan. Het is zeer spijtig dat we niet geslaagd zijn en kunnen werken zoals in de Verenigde Staten.

Wij zijn na zoveel verschillende oorlogen een verscheurd en kapot continent dat meermaals een centra was van politieke oorlogen en stellingen van totaal verschillende ideologieën. Verenigd Koninkrijk heeft, en begrijpelijk, vragen bij dit Europa. Verenigd Koninkrijk is een van de grootmachten in het verleden en het heden.

Maar zonder de Europese Unie betwijfel ik ten zeerste of Verenigd Koninkrijk hetzelfde grootmacht zou blijven.
__________________
Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th November 2012, 13:20
Jasper.Deschuyter Jasper.Deschuyter is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Grobbendonk
Posts: 101
Op de website van The Observer, de zondagseditie van The Guardian, staat het artikel met bijhorende grafieken van de afgenomen enquête.
Het onderzoek is afgenomen door Opinium en niet door 'Optimum' zoals te lezen staat in het artikel van Het Laatste Nieuws. De standaard heeft trouwens identiek hetzelfde artikel waar deze fout ook terugkomt.

De resultaten van de enquête liggen in de lijn der verwachtingen en sluiten sterk aan bij de partijstandpunten van de twee grootste partijen.

Traditioneel zijn de conservatieven in Engeland tegen de Europese Unie en zijn de socialisten sterk verdeeld. Wat me wel sterk opvalt is de verdeeldheid binnen de liberaal democraten, wat allesbehalve goed nieuws is. Deze partij staat eerder overwegend positief tegenover de EU. Nick Clegg, partijleider van de liberaal democraten, is trouwens de enige leider die effectief zijn voorkeur uit vóór de Europese Unie. Vreemd genoeg toont de grafiek ook een verdeeldheid binnen zijn partij, al is die een stuk kleiner dan bij de socialisten. Ook David Cameron doet naar mijn gevoel eerder wat de partijtop van hem verlangt en ik vraag me sterk af of hij wel helemaal akkoord gaat met de veto. Ik denk dat hij inziet dat een veto stellen niet de beste oplossing is, maar hij wil uiteraard de partijtop en de kiezers tevreden houden.

Dit artikel is trouwens ontzettend slecht nieuws voor de liberaal democraten. Er valt te lezen dat de Ukip, die faliekant tegen de EU is, 2% voor staat in deze peiling. We moeten wel de kanttekening maken dat dit voornamelijk te maken heeft met het onderwerp van de enquête en dat deze peilingen dus niet 'for granted' mogen genomen worden.

De grafiek 'Leader approval ratings' zegt naar mijn gevoel meer dan genoeg en ik ben al langer van mening dat er een 'wissel van de macht' moet komen bij deze partij. Een man als Paddy Ashdown zou een gezond tegengewicht kunnen bieden tegen Cameron en de conservatieven, iets wat nu meer dan ooit nodig is.
De partij van Clegg is misschien klein maar het heeft wel enkele sterke standpunten en mooie ideologieën. Als ze zouden verdwijnen uit het parlement en de Ukip hun plaats inneemt gaat Engeland ontzettend 'verrechtsen', wat de kans meteen een pak groter maakt dat Groot-Brittanië de EU gaat verlaten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.