actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th November 2012, 23:01
j*ckie.van.der.hoeven j*ckie.van.der.hoeven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 26
Bedrijven spenderen 1,6 miljard aan Amerikaanse verkiezingen

dm Verkiezingen VS Amerikaanse bedrijven en belangengroepen hebben meer dan 1,6 miljard dollar doorgesluisd naar lokale verkiezingscampagnes. Dat becijferde het National Institute on Money in State Politics. Ze hopen zo de verkiezingsuitslag naar hun hand te zetten. In sommige gevallen bestaat er een vermoeden dat er zwart geld witgewassen wordt via de verkiezingscampagnes. .

Het geld vloeit niet (alleen) naar de presidentskandidaten, maar ook naar senatoren en lokale mandatarissen: die voeren voornamelijk campagne met privégeld. Het valt moeilijk te achterhalen waar de fondsen vandaan komen, want staten hebben hun eigen wetgeving voor de financiering van campagnes.

Californië op kop
Nergens is de impact van belangengroepen zo duidelijk als in Californië. In de aanloop naar de verkiezingen werd 570 miljoen dollar (445 miljoen euro) uitgegeven, waarvan 421 miljoen dollar (329 miljoen euro) afkomstig was van groepen die een referendum over bijvoorbeeld tabak of ggo-voeding wilden beïnvloeden.

Zo werd eerder dit jaar in Californië een voorstel nipt verworpen om de taksen op een pakje sigaretten met een dollar te verhogen.

Gezondheidsorganisaties spendeerden 18,2 miljoen dollar (14,2 miljoen euro) aan hun campagne, terwijl tabaksreuzen als Philip Morris en Reynolds 46 miljoen (36 miljoen euro) uitgaven aan advertenties om het voorstel te kelderen.
.


Texas
In Texas viel dan weer op dat bepaalde individuen uitzonderlijk grote bedragen spendeerden aan de verkiezingen. Neem Bob Perry, een vastgoedmakelaar uit Houston, die presidentskandidaat Mitt Romney steunde door meer dan 10,7 miljoen dollar (8,3 miljoen euro) te storten in een politiek actiecomité of Super-PAC. Dit jaar investeerde Perry al 2,4 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) in de Texaanse politiek.

Florida
In Florida ging dit jaar al 72,5 miljoen dollar (56,7 miljoen euro) privégeld naar politieke campagnes, waarbij de bedrijfsbelangen domineerden. Het energiebedrijf Progress Energy spande de kroon door kandidaten, waarvan 90 procent Republikeinen, te steunen voor de som van 709.000 dollar (554.000 euro).

Invloed van geld
"Geld verschaft toegang, en het beïnvloedt zeker de uitslag van de verkiezingen", zegt Judy Nadler, expert ethisch bestuur aan de Santa Clara-universiteit van Californië. "In sommige staten worden enorme bedragen niet aangegeven."

Slecht idee
"Bedrijven die verkiezingen financieren is geen goed idee. Bedrijven zijn geen mensen. Ze stemmen niet en zouden ook niet betrokken mogen zijn bij het kiezen van onze regering", vindt Craig Holman van Public Citizen, een consumentenorganisatie in Washington.

No Cash Mike
Niet alle kandidaten zijn te koop. Mike Connolly, bekend als No Cash Mike, wil meebesturen in de staat Massachusetts maar weigert resoluut elke gift. "Geld in de politiek houdt vooruitgang tegen", stelt hij.

"In 94 procent van de gevallen wint de kandidaat die het meeste geld inzamelt. Als enkele individuen een diepgaande impact hebben op een verkiezing en op het bestuur, dan druist dat in tegen de essentie van de democratie", aldus Connolly.



Bron: De Morgen
Datum:06/11/12, 15u53

Eigen mening:
Nergens is de invloed van verkiezingen groter dan in de VS, de president heeft immers een grote politieke macht die direct in het bedrijfsleven ingrijpt. Daarbij komen nog eens de radicaal verschillend ideeën van de kandidaten wat er voor zorgt dat er voor iedereen veel op het spel staat. Ik vind het mooi om te zien hoe begaan ze met de verkiezingen zijn en hoe graag ze willen helpen. Toch vraag ik me af of het een goed idee is of onder andere tabak- en alcoholproducenten zich via 'sponsoren' onrechtstreeks gaan moeien in de politiek. Daarrond zou volgens mij een wetgeving moeten bestaan, maar aangezien alle partijen van diezelfde bedrijven immense sommen geld krijgen denk ik niet dat daar snel verandering in komt. Ik leg mezelf er gewoon bij neer en ben benieuwd naar de verkiezingsuitslag.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.