actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th October 2012, 16:07
Charissa Charissa is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 110
Afgestudeerd? Dan kan je terug vakantiewerk doen!

Bron: De Standaard (www.standaard.be)

Goed nieuws voor de afgestudeerde jongeren: zij mogen tot eind september van het jaar van afstuderen een vakantiejob doen. Dat betekent een ommezwaai in het standpunt van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), want tot voor kort mocht dit niet.

Per kalenderjaar mag een jobstudent maximaal 50 dagen werken. Die zijn volledig vrij op te nemen tijdens het jaar, aan zeer interessante voorwaarden voor zowel de jobstudent als de werkgever.

Begin september had de RSZ een strenger standpunt ingenomen. Wanneer jongeren niet meer van plan waren om verder te studeren, mochten ze geen studentenovereenkomst meer sluiten na hun studies. Zelfs voor wie in de zomermaanden vakantiewerk gedaan had en pas nadien besliste om toch niet verder te studeren. Deze jongeren zouden dan niet meer onderworpen zijn aan de solidariteitsbijdrage (de verminderde bijdragen voor studenten), en dus meer kosten aan de werkgever. Wie in de zomermaanden vakantiewerk had gedaan, en daarna besliste om toch niet verder te studeren, kon zelfs met terugwerkende kracht loon verliezen.

Maar nu is er dus goed nieuws voor die afgestudeerde jongeren. Ze kunnen ook tijdens de vakantiemaanden nadat ze afstudeerden hun 50 dagen ‘opdoen’. Om een einde te maken aan de onzekerheid langs werkgeverskant heeft de RSZ nu besloten om opnieuw zijn vorig standpunt in te nemen.

Mijn mening:

Goed nieuws voor de afgestudeerde jongeren die tijdens de vakantie nog een centje willen bijverdienen! Als je vorige zomer als afgestudeerde een vakantiejob nam terwijl je niet van plan was om nog verder te studeren, mocht je geen studentenovereenkomst meer maken. Daarbij liep je het risico dat je je loon verloor door het feit dat je werkgever een veel hogere kost aan je had, omdat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid je beschouwde als 'werkende'.
Het is een voordeel dat je je vijftig werkdagen als jobstudent mag opdoen in de vakantie. Er zijn dan er tal van jongeren die een studentenjob uitoefenen. Het is voordelig voor de werkgever en de student kan nog wat geld verdienen. Mooi initiatief van de RSZ! Veel net afgestudeerden zullen blij zijn met deze verandering.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 17th October 2012, 17:31
Ingeborg.Pecqueur Ingeborg.Pecqueur is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Geel
Posts: 74
Ik denk dat dit een zeer goed initiatief is. Hierdoor kunnen jongeren langer genieten van deze voordelen. Ik denk ook dat het voor hun een goede manier is om al meteen na het school te gaan verdienen, want vaak is het zo dat het voor jongeren heel moeilijk is om in het zomerverlof werk te vinden. werknemers nemen nu eenmaal liever een jobstudente aan in het zomerverlof dan gewone werknemers want deze zijn duurder.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 17th October 2012, 18:00
Hanne.Broeckx Hanne.Broeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Kasterlee
Posts: 119
Ik ben ook zeker voor deze nieuwe regeling. Pas afgestudeerd jongeren kunnen op deze manier nog een centje bijverdienen. Zeker als je het hebt over leerkrachten. Deze kunnen zelfs tijdens de zomermaanden nog niet aan de slag. Daarom is deze regeling voor de student een zeer goede zaak. En wat hier eerder al aangehaald is, is ook een feit. Werknemers nemen liever een jobstudent aan tijdens de zomervakantie omdat deze inderdaad goedkoper zijn. Het is dus voor beide partijen een goede zaak.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 17th October 2012, 23:23
Jasmien.Mertens Jasmien.Mertens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Wuustwezel
Posts: 97
Deze nieuwe regeling lijkt me toch een beetje vreemd. Is het niet net demotiverend om jongeren aan een vaste job te helpen? Voor veel studenten zal het probleem van onzekerheid enkele maanden opgeschoven worden, doordat ze pas na hun vakantiewerk beginnen zoeken naar een definitieve job. Als leerkracht kan je natuurlijk in juli of augustus nog niet starten met een nieuwe, vaste job, maar met de meeste andere diploma's kan dit wel. Als leerkrachten bekijken wij dit misschien teveel vanuit ons eigen standpunt...
Volgens mij hebben de afgestudeerde studenten meestal een van volgende twee, ruw geschetste, visies. Ofwel willen ze nog even genieten van vakantie voor ze de rest van hun leven werken en geen student meer zijn. Ofwel willen ze zo snel mogelijk aan de slag om geld te verdienen. Als je bij die tweede groep hoort is het toch interessanter om al onmiddellijk een echte job te zoeken in plaats van nog vakantiewerk te doen tijdens de zomer?
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 18th October 2012, 13:16
Sabrina's Avatar
Sabrina Sabrina is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Turnhout
Posts: 106
Citaat:
Orgineel gepost door Jasmien.Mertens
Deze nieuwe regeling lijkt me toch een beetje vreemd. Is het niet net demotiverend om jongeren aan een vaste job te helpen? Voor veel studenten zal het probleem van onzekerheid enkele maanden opgeschoven worden, doordat ze pas na hun vakantiewerk beginnen zoeken naar een definitieve job.


Je kan dit ook anders bekijken. Wanneer je net afgestudeerd bent kan je ook opzoek gaan naar een vakantiejob die aanleunt bij jouw expertise. Hierdoor kunnen deze 50 dagen fungeren als extra 'proefperiode'.
Vakantiewerk zou dus ook een doorstroming kunnen zijn naar een vaste job. Vele werkgevers nemen tijdens de vakantiemaanden liever een jobstudent aan omwille van de fiscale aantrekkelijkheid. Als je een jobstudent krijgt die je na deze 50 dagen kan inzetten als vaste werkkracht is dit toch alleen maar een extra voordeel? Tijdens de zomermaanden kan de student al worden ingewerkt en dit aan voordelig tarief. Daarna is de student vlotter inzetbaar wat voor een bedrijf alleen maar zorgt voor een betere productiviteit.

De keuze is nog altijd aan de student. Nog 2 maanden genieten van 'rust', onmiddellijk een vaste job zoeken of vakantiewerk met optie vast en 2 maanden belastingvrij alias dik betaald?

Wat kies jij?
__________________
What we do does not define who we are. What defines us is how well we rise after falling..
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 23rd October 2012, 15:46
Diethe Segers Diethe Segers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Dessel
Posts: 105
Dit vind ik toch een positieve regeling. Het is zo dat jongeren nog altijd graag een centje bijverdienen, dan is dit de perfecte manier.

Wat Jasmien zegt van de onzekerheid opschuiven: de afgestudeerde jongeren kunnen nog altijd tijdens hun vakantiejob op zoek gaan naar een vaste job om te starten in september of zoals al vermeld, een vakantiejob nemen in de sector van je studies met optie tot een vast contract na deze 50 dagen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.