actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th May 2012, 17:40
Caroline_Van_Tendeloo Caroline_Van_Tendeloo is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zoersel
Posts: 118
Griekse schuld moet opnieuw tegen het licht

Griekse schuld moet opnieuw tegen het licht

Voormalig premier Yves Leterme meent dat Europa de Griekse schuld op termijn opnieuw moet bekijken, en desnoods moet ingrijpen. Maar dan moet ook dringend werk worden gemaakt van maatregelen die de Griekse economie weer doen aantrekken. Dat zei hij in De Zevende Dag.

Oud-premier Yves Leterme, die nu adjunct-directeur-generaal van de Oeso is, verwacht dat op termijn de Griekse schuld opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Maar als dat gebeurt, moet er ook aan maatregelen worden gewerkt die de Griekse economie weer groeikrachtig maakt, klinkt het.

Leterme is geen voorstander van een volledige kwijtschelding van de Griekse schulden. Hij waarschuwde daarbij voor 'de moral hazard'. 'Dat betekent dat je een land dat zijn voeten veegt aan bepaalde budgettaire afspraken, en daar op termijn niet voor wordt gestraft, niet als voorbeeld mag stellen.'

Er moet 'een zekere sanctie blijven uitgaan van de EU en de eurozone, die over de budgettaire doelstellingen waken'. Al gaf hij wel toe dat 'als de Grieken volledig in recessie gaan, het land er ook niet bovenop komt'.

Preventieve maatregelen elders in Europa

De Oeso is momenteel actief in werkgroepen in Griekenland. De ervaring leert volgens Leterme dat een aantal afspraken die politiek worden toegezegd, op het terrein zeer moeilijk hard te maken zijn. 'Maar wie a zegt moet b zeggen' vindt de Oeso-topman.

'Als Griekenland in de eurozone blijft, dan betekent dat dat het probleem van de schuld en de budgettaire toestand helemaal opgevolgd moet worden en desnoods nieuwe maatregelen genomen moeten worden, en dat er structurele maatregelen worden genomen voor Griekenland, maar preventief ook voor elders in Europa.'

Wat de zogenaamde relance betreft, stelt Leterme dat hij en andere collega's er reeds in 2008 binnen Europa voor hadden gepleit maatregelen te nemen om de 'crisis van de vraag' aan te pakken. Met het 'vrij genereus sociaal akkoord' verwees Leterme naar een maatregel uit eigen land. 'Men had de Belgische recepten van toen veel eerder moeten toepassen', klinkt het.

Bron: De Standaard

-------------------------------------------------------------------------
Mijn mening:
Het is in mijn ogen wel zeer logisch dat ze de Griekse schuld niet zomaar kunnen kwijtschelden. Waarom zouden andere landen dan nog moeite doen om niet in de schulden te geraken, want je wordt toch altijd geholpen? Het is beter om een haalbaar plan op te stellen om Griekenland er terug bovenop te krijgen, dan te veel hulp aan te bieden, wat onfair is t.o.v. de andere landen. Het is natuurlijk allemaal makkelijk gezegd, maar kwijtschelden is wel echt de laatste optie.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:34.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.