actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd November 2011, 13:35
jessica.vanlooy jessica.vanlooy is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Herentals
Posts: 23
Betaalmuur rendeert voor 'New Yirk Times'

De verkoop van kranten in digitale vorm zit in de lift. Vooral 'The New York Times' scoort. Op zes maanden tijd verdrievoudigde het aantal betalende abonnees.
De nieuwste oplagecijfers van de Amerikaanse kranten bevatten goed nieuws. Dat was al lang geleden. De grote kranten in de Verenigde Staten zagen hun digitale oplage stijgen tussen april en eind september. Er zijn dus meer mensen dan een jaar eerder die betalen voor toegang tot hun artikels. De cijfers omvatten zowel de betalende toegang tot nieuwssites als de verkoop van digitale versies van de krant op dragers zoals de Apple iPad.

Vooral The New York Times (NYT) doet het uitstekend. Die krant waagde deze lente een grote gok: een betaalmuur op hun website zorgt ervoor dat bezoekers elke maand maar een beperkt aantal artikels kunnen lezen. Occasionele lezers merken er niets van, maar regelmatige gebruikers moeten betalen.

In de lift

Het model schijnt te werken. De bezoekerscijfers van de site en de inkomsten uit onlineadvertenties nemen amper af, terwijl het aantal betalende digitale abonnees verdrievoudigd is tot 380.000. Daardoor stijgt ook de totale oplage van de krant met 25 procent ten opzichte van zes maanden eerder, van 917.000 naar 1,15 miljoen exemplaren - in tegenstelling tot andere grote kranten. The Wall Street Journal zag zijn totale oplage met één procent dalen, USA Today met 2,5 procent.

De heropleving betekent overigens niet dat de NYT uit de problemen is. Een analist van Citigroup berekende onlangs dat de nieuwe digitale abonnees de fors dalende inkomsten van advertenties in de gedrukte krant niet kunnen compenseren.

De Amerikaanse cijfers stemmen de Vlaamse kranten hoopvol. 'Wij hebben hier geen bloedbad in de krantenverkoop gekend zoals in de Verenigde Staten', zegt Patrick Lacroix, de directeur van de Vlaamse Dagbladpers die de Vlaamse kranten vertegenwoordigt. 'Maar we hopen dat we dezelfde richting op kunnen gaan als de Amerikaanse kranten, naar meer betaald digitaal aanbod, maar dan op een geleidelijke manier.'

Het aantal digitale abonnees op De Standaard is het afgelopen jaar bijna verdubbeld, van 2.500 tot bijna 5.000. Dat zegt Gert Ysebaert, de uitgever van Corelio. 'Die groei is zo goed als volledig toe te schrijven aan de Apple iPad', zegt hij. De Vlaamse kranten hebben heel wat te danken aan Apple. Het lanceerde de iPad en een systeem voor de verkoop van losse nummers en abonnementen via de iTunes-winkel.

Vlaams alternatief

'Dat iTunes-model werkt heel goed, maar toch moeten de Vlaamse kranten op zoek naar alternatieven,' zegt Patrick Lacroix. Op kranten die via iTunes worden verkocht neemt Apple immers een commissie van dertig procent. Als digitale inkomsten een groter deel van de totale omzet gaan uitmaken, wordt dat percentage steeds zwaarder om te dragen.

De Belgische kranten werken nu aan een eigen onlinewinkel die in het voorjaar van 2012 op de markt zou komen. De nieuwe winkel zal gebaseerd zijn op de HTML5-technologie, wat betekent dat de digitale kranten gelezen kunnen worden op apparaten van verschillende fabrikanten, niet alleen de iPad.

De Amerikaanse cijfers suggereren dat het beperken van de toegang tot de website kan leiden tot meer verkoop. Gert Ysebaert ziet echter geen reden om ook op de websites van De Standaard en Het Nieuwsblad over te gaan op een model met een 'teller', zoals de NYT. In ons land gebruikt enkel de krant De Tijd er een. Uitgever Mediafin claimde onlangs dat De Tijd en zusterkrant L'Echo 7.400 digitale abonnees hebben.

http://www.destandaard.be/artikel/d...ikelid=DA3HS452

Datum: 03/11/2011

Kritische mening:

Ik heb het altijd al een beetje raar gevonden dat je de krant op het internet gewoon gratis kan lezen. Het is nu niet zo dat je echt veel moet betalen wanneer je ze in de krantenwinkel gaat halen, maar je moet toch iets geven en dit vind ik niet meer dan normaal. Het kan natuurlijk wel niet de bedoeling zijn dat je voor je krant op het internet meer moet betalen, dan wanneer je deze in de krantenwinkel gaat halen. Ik vind het dus wel goed dat Patrick Lacroix aanhaalt dat er naar een alternatief moet gezocht worden om die dertig procent commissie te omzeilen. Als ze hier geen oplossing voor kunnen vinden moet je al meer gaan vragen om deze commissie te compenseren. De digitale betaalmuur van ‘The New York Times’ vind ik geen slecht initiatief. Onze Vlaamse regering kan dan misschien nog even in het oog houden of deze methode zijn vruchten afwerpt op lange termijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.