actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th May 2011, 10:45
Esther Horemans Esther Horemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 57
3000 studenten nemen elke dag een peppilletje

Stimulerende middelen worden in studentenkringen steeds populairder, zeker in de blok- en examenperiode. Dat blijkt uit onderzoek van de Antwerpse en Gentse universiteit. Eén op de 24 studenten 4,3%) geeft toe het voorbije jaar stimulerende geneesmiddelen te hebben gebruikt, zeker in de examenperiode.

Van die gebruikers zoekt in de blokperiode bijna de helft zelfs dagelijks zijn toevlucht tot stimulerende middelen. Omgerekend naar de hele studentenpopulatie in Antwerpen en Gent komt dat neer op 3.000 studenten die in de examenperiode dagelijks stimulerende middelen gebruiken.

Vier jaar eerder heeft de UA een soortgelijk onderzoek in Antwerpen uitgevoerd. Toen gaf nog maar 2,9 procent van de studenten toe het jaar voordien stimulerende middelen te hebben gebruikt. Jongens gebruiken dubbel zoveel stimulerende middelen als meisjes.
Rilatine

Van de stimulerende middelen is vooral Rilatine in opmars. Volgens politica Maya Detiège (sp.a) is het aantal verkochte verpakkingen van Rilatine van 1993 tot 2002 maar liefst vertwintigvoudigd. "Het middel is oorspronkelijk bedoeld voor ADHD-patiënten", zegt UAprofessor Guido Van Hal.

"Maar het wordt steeds vaker oneigenlijk gebruikt. Studenten hebben ontdekt dat ze zich dankzij Rilatine beter kunnen concentreren en dat ze langer wakker kunnen blijven. Of beter gezegd, ze dénken dat Rilatine dit effect heeft. Want op lange termijn heeft het kwalijke gevolgen. Het put het lichaam uit, waardoor studenten achteraf overdreven moe zijn."

Pittig detail: uit tal van onderzoeken komt naar voor dat studenten die stimulerende middelen gebruiken in het verleden slechtere resultaten hebben behaald dan niet-gebruikers. Eén student op de negen zegt ooit kalmeer- en/of slaapmiddelen te hebben gebruikt. In de examenperiodes nemen ruim vier op de tien gebruikers deze middelen minstens één keer per week.
Alcohol

Toch is er ook iets positiefs aan examens. In die periode valt het alcohol- en cannabisgebruik namelijk sterk terug. Van de groep die het voorbije jaar alcohol heeft gedronken, raakt bijna de helft geen wijn of bier meer aan in de examenperiode. Ruim tweederde van de studenten die het voorbije jaar cannabis hebben gebruikt, stopt daarmee tijdens de examenperiode.

BRON: www.gva.be

Eigen mening:
Eigenlijk kan ik wel begrijpen waarom studenten tijdens de examenperiode pillen slikken, maar elke dag vind ik er toch iets over gaan. Tijdens de examens moet je plots zoveel leerstof kennen, op een korte tijd, waardoor je erg vermoeid kan raken. Je kan wel zeggen dat je tijdens het jaar dan al moet studeren, maar dan zijn er ook genoeg taken waar we aan moeten werken waardoor het studeren er weer niet van kan komen. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik het goedkeur dat er zoveel studenten (pep)pillen slikken, maar ik begrijp wel waarom het voorkomt.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th May 2011, 14:17
EvelienBroeckx EvelienBroeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Arensdonk
Posts: 117
Ik begrijp dat er studenten zijn die wel eens een peppilletje nemen, maar dagelijks innemen is belachelijk. Je kan beter op tijd beginnen studeren (plannen), voldoende slapen, gezond drinken en eten,... Allemaal veel beter voor het lichaam. Ik drink ook wel eens een Redbull tijdens de examens, maar ik zal nooit stimulerende pillen slikken. Als studenten merken dat de pillen een positieve invloed hebben, dan is volgens mij de verleiding groot om die pillen te blijven innemen. Het is belangrijk dat studenten op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen die zo'n pepmiddelen kunnen hebben. Misschien is het een taak van de scholen om de leerlingen hier van op de hoogte te brengen?
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th May 2011, 18:24
Charlotte Van Helshoecht Charlotte Van Helshoecht is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2009
Locatie: Mol
Posts: 101
Dit verbaast me niet. Studenten zijn heel gestrest tijdens de examenperiode en willen er alles aan doen om goed te presteren. Maar daarom begrijp ik niet dat ze pepmiddelen innemen. Er zijn zoveel natuurlijke middelen die ook al veel kunnen doen. Zoals voldoende slapen, gezond eten, regelmatig frisse neus nemen, ... Die dingen kunnen ook al veel doen. Ikzelf zal nooit pillen slikken tijdens de examens (en anders natuurlijk ook niet), wat ik wel binnen handbereik heb tijdens de examens is de rescue spray. Ik weet niet zeker dat dit 100% helpt maar het zou je moeten ontspannen, het werkt rustgevend. Dit kan je best net voor een examen op je tong spuiten en dan ben je niet zo zenuwachtig tijdens het examen. Maar ik gebruik het eigenlijk niet veel, en ik weet ook niet of het effect heeft. Je denkt dat, maar of dit ook werkelijk zo is. Wat ik zoal doe tijdens de examens is iets meer koffie drinken dan anders, veel fruit eten, regelmatig even buiten een frisse neus nemen en vooral ook genoeg slapen (min. 7u). Ik hoor vaak dat mensen 's nachts laat doorleren en dan nog eens extreem vroeg opstaan, maar een onderzoek heeft bewezen dat studenten die genoeg slaap hebben tijdens hun examen beter dingen onthouden.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 20th May 2011, 20:08
sara.van.hecke sara.van.hecke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vorselaar
Posts: 63
Ik kan ook wel begrijpen dat studenten tijdens de examens middeltjes zoeken om zich beter te concentreren of om te ontstressen. De resque-spray is mij ook niet onbekend. Maar dit is een natuurlijk middel, iets heel anders echte pillen. Zelf zou ik nooit zo'n peppillen nemen. Eigenlijk zouden mensen van onze leeftijd toch uit zichzelf wel mogen aanvoelen dat het gebruik van zo'n pillen (zeker dagelijks!) niet gezond kan zijn. Het lijkt mij ook eerder aangeraden om gezond te eten, af en toe te bewegen (liefst buiten) én genoeg te slapen. Vooral dit laatste is voor mij persoonlijk belangrijk. Als ik niet genoeg geslapen heb kan ik mij veel minder goed concentreren en ik denk dat dit voor veel mensen zo is.
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 20th May 2011, 20:14
Julie Hensels Julie Hensels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Kasterlee
Posts: 72
Ik heb er ook begrip voor, maar ik keur het niet goed. Zelf neem ik niets van pep- of slaappillen tijdens de examenperioden, maar ik ken wel mensen die het wel doen. Die periode legt veel druk op studenten en tegenwoordig is het maar al te makkelijk om dan heil te gaan zoeken in medische oplossingen.
En ik geloof ook dat studenten meer en makkelijker naar pillen zullen grijpen als ze er al enig positief effect hebben gehad. En ik betwijfel sterk dat veel van hen stil staan bij de mogelijke neveneffecten.
Deze morgen hoorden ik nog op de radio dat relatine heel populair is als studeermiddel. Dit verbaasd me niet omdat ik ook mensen ken die dit daarvoor gebruiken. Al heb ik geen idee hoe ze dit voorgeschreven konden krijgen, want dokters weten toch ook maar al te goed dat deze ADHD-onderdrukker op iedereen andere effecten heeft. Zeker op mensen die helemaal geen ADHD hebben.
Ik ben voor genoeg slaap, gezond eten en drinken, op tijd pauze en buiten komen voor een frisse neus te halen.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 22nd May 2011, 12:16
Ashley.Knegtel Ashley.Knegtel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Grobbendonk
Posts: 76
Tegenwoordig ligt er een grote druk op studenten hun schouders. De universiteiten of hogescholen hebben hoge verwachtingen en zijn volgens mij grote uitlokkers. Iedereen is verschillend maar niet iedereen kan leven met zo'n hoge prestatiedruk.
Voor het examen neem ik soms wel natuurlijke pilletjes om de concentratie te verhogen, maar nooit pepmiddelen. En meestal vergeet ik die pillen in te nemen. De spray waarover reeds werd gesproken heeft volgens mij een groter effect voor een mondeling examen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.